#21
 3,591     0
Hva slags "skit" er det snakk om?

Jeg er vant med at det vinterstid er så tørr luft innendørs at vi i mitt barndomshjem hadde luftfuktere som statdig måtte etterfylles vinterstid. Også her i Trondheim ser jeg RH gå ned mot 20% og en sjelden gang dippe under. Om jeg da bruker propanovnen som spisslast vil det neppe begynne å dryppe kondens fra stuetaket Smile

Så lenge propan først og fremst er til spisslast, rask oppvarming ved ankomst til hytta, og enkelte avgrensede formål som å koke poteter og varme dusjvann holder en 11 kg flaske en god stund. Flaska er av en rimelig praktisk størrelse til å trekkes inn til hytta i en pulk vinterstid; du kan tilogmed surre den fast på en gammel ryggsekk-meis. (Om du aldri har hatt en ryggsekk med meis, prøv å få tak i din bestefars gamle Smile). Du tar ikke et 200 liters parafinfat i en pulk!

På ei hytte uten strøm er det lite trolig at du får levert vinterforsyning av parafin - for mange strømløse hytters vedkommende ville det trolig krevd leveranse med helikopter.

Jeg ville verken velge parafin eller propan som grunnoppvarming i en helårsbolig. For mer "tilfeldig" bruk, som er det jeg tenker på, opplever jeg ulempene ved propan som ubetydelige framfor å snuble rundt med ei ny-fylt parafinkanne på glattholka ved tohundreliters-fatet bak garasjen.

Men som man sier på nynorsk: Your Mileage May Vary.

   #22
 1,355     0
Har man kjørbar vei til hytta sommerstid så fyller man opp tanken da. Vi har 185l tank under hytta og 5 stk. 25L fat i vedboden. Det holder fort 2 år. Gassflasker kan jeg derimot ikke lovlig lagre nok av og blir nødt til å etterfylle i løpet av vinteren.

Dog skal vi fase ut mesteparten av parafinbruken nå. Med 750l akkumulatortank, vannbåren gulvvarme og vannmantlet peisinnsats vil vi fint holde varmen om natten uten å fyre parafinovnen. Da blir det kun forvarming av hytta (med Wallas 40CC) som vil bruke parafin. Og det kun i de 3-4 mørkeste månedene, fra mars og utover antar jeg at solfangerne vil produsere nok varmtvann til å forvarme hytta også.
HSt
   #23
 36,841     Lillestrøm kommune     0
Ser jkirkebo er inne på det samme ...

Det er jo trolig ikke noe problem å få kjørt inn 10-20stk 20L kanner med parafin til en hytte med snøskuter (eller hvis sommerveis som beskrevet over), dette er ofte lov. Men vi er ganske langt på viddene nå. Ser TS spør om det skal brenne kontinuerlig, og ja det er det som er problemet med parafin, det er lite egnet til å fyre opp stoppe den på kvelden og fyre opp igjen dagen etter, dem bør gå med en minimumslast som ikke er for liten. (Og som jeg da nevte høyere opp blir det for varmt hvis utetemperaturen er ustabil).
   #24
 767     0
Var mye negativt om oljefyr her Smile

Vist du har tank og alt klart til bruk, er de ingenting i veien for å bruke den.
Fyringsolje får man levert over alt som før. finnes fortsatt mange som bruker dette, så å få tak i en servicemann bør være ganske kurant.
Alternativt kan man gjøre servicen selv. finner helt sikkert alt som trengs av info å eventuelle deler på nett.

Har selv vokst opp med oljefyr, og kan ikke huske noe negativt egentlig. jevn å fin varme, kontra de som fyrte med ved, som hadde +5 om morgenen og +35 om kvelden i stua Wink

men som nevnt, olje er ikke spesielt billig. men man slipper å bære ved å tømme aske, samtidig som man hele tiden må passe på at det brenner. pris på olje, ferdig levert på din adresse, finner du lett på nett.

ang lekkasjer å div, er det vell egentlig veldig lite uhell generelt med oljefyr, kontra vedfyring til eksempel.

Gidder ikke skrive noe om eventuelle miljøskader:) de aller færreste bryr seg særdeles lite om det. er pris å eventuell komfort som blir avgjørende for de aller fleste uansett

HSt
   #25
 36,841     Lillestrøm kommune     0
Og siden vi ikke vet om TS er veldig godt inne i begrepene, siste mann her snakker om oljefyr og fyringsolje og det er noe helt annet enn en parafin kamin, men vil også trolig bli forbudt. Og å si at en uten erfaring kan gjøre servicen selv er bare tull, jeg har vært med på å prøve å rense gammelt anlegg for voksrester og det er en skrekkelig jobb. Hvis TS vil demontere selv for avhende anlegget skal han være obs på dette og ikke søle parafin, men denne jobben kan en nok klare selv.
   #26
 1,355     1
Om man brenner av f.eks 500 liter parafin på en sesong har man "kastet bort" omtrent 3000,- i ekstra energikostnader i forhold til fyring med ren strøm. Man skal ikke ha så mange slike sesonger før man har betalt ned en L/L varmepumpe eller en oppgradering av strøminntaket i boligen.