240    6    2  

Avretting av gulv, og bytte sponplater - hjelp

 11     0
Jeg har et rom (hus fra midten av 60-tallet) som ser slik ut etter å ha fjernet gammel tapet fra vegger og tak, samt linoleum fra gulv. Rommet ligger i andre etasje hvor gulvet buer og dipper mye, og det er spesielt ujevnt i dette rommet. Det er mye knirk rundt forbi og synlige nivåforskjeller, jeg ønsker derfor å få rettet opp i dette. 

Spørsmål 1: Har hatt to byggefirma på befaring, den ene sa det var nok å flyte gulvet med avrettingsmasse, mens den andre ville åpne opp og lekte opp gulvet da han mente at å flyte ikke nødvendigvis fikser knirk. Jeg er ikke stødig nok til å vurdere den beste løsningen, så setter pris på innspill Smile

Spørsmål 2: Tenkte egentlig å male vegg/tak, men det er en del ujevnheter mellom sponplatene. Vurderer derfor å rive og bygge opp med gips, for så å male og få et listefritt og glattere uttrykk. Er dette overkill? Finnes det bedre løsninger, f.eks. legge gips utpå spon, eller tapetsere?


   #1
 295     Oslo     2
Et svar på spørsmål 2:
- Du kan helsparkle veggene for å få det glatt. Kan sprekke opp i skjøtene mellom platene.
- 6mm rehab gips utenpå platene.
- Veggfornyer tapet som f.eks. denne.
- Fjerne sponplatene og sette opp vanlig gips plater. Gjør du dette kan du få sjekket og evt. byttet ut gammel isolasjon samtidig.
   #2
 37     0
Er det knirk når du går på det nå?
Vet du hva som er under de platene?

Jeg har et hus som ser ut til å ha lik oppbygning. Gulvet er bygget opp med gulvbord. Over gulvbordene er det enten parkett, eller Huntonit undergulv med linolium oppå. Huntonitten er der for at parketten og linuliumet skal få samme høyde. Huntonitten er stiftet ned i gulvbordene. Når jeg tok bort Huntonitten så det slik ut:

Knirken i gulvet kom fra spikrene gulvbordene var spikret ned med i bjelkene. Å legge noe oppå ville nok ikke ha hjulpet. Isteden tar jeg opp Huntonitten og skrur fast gulvbordene med skruer slik at gulvbordene ikke kan gnisse mot spikerne.
  (trådstarter)
   #3
 11     0
Det er ikke så mye knirk i dette rommet, men i tilstøtende rom er det en del. Jeg tror ikke det er noe under selve sponplatene. I loftetasjen har tidligere eier begynt å rive, og der ser det ut som det ligger spon rett oppå bjelkelaget.
Skal prøve røske opp en plate for å se hva som evt. befinner seg under Smile
   #4
 215     0
Jeg mener den mest "riktige" løsningen er å rive opp gulvet, men at begge måter kan fikse symptomene.

Dersom en river opp gulvet kan en lime og skru 2" x 4" inntil de eksisterende bjelkene, og ha en 360-graders laser vater på så en får alle til samme høyde. Da fikser du både underdimensjonerte bjelker, du får inspisert om det er andre problemer og du får rettet opp. Rommet og siderommet får og mye mindre bevegelse når du går på, og knirk forsvinner.
HSt
   #5
 37,564     Lillestrøm kommune     0
Er det underdimensjonert så blir det ikke betydelig stivere med 2x4 på kanten en må da opp i større høyde på de ekstra bjelkene
   #6
 215     0
Er det underdimensjonert så blir det ikke betydelig stivere med 2x4 på kanten en må da opp i større høyde på de ekstra bjelkene


Er enig i at en bør bruke større dimensjon enn 2x4" dersom det er plass til det. På noen rom er det benyttet klemlister i bunn, som stjeler plass fra den opprinnelige bjelkehøyden, som ofte er 6". Men det er som regel om en har asfaltplater under. Så hvis en bruker 6" i de tilfellene så vil det på de høyeste punktene kunne komme i konflikt med klemlisten. Men da kan en selvfølgelig bare bruke en sirkelsag og fjerne litt fra bunn av de nye bjelkene, sånn at en får plass til dem, mens der de originale bjelkene har seget mye (typisk på midten) så trenger en ikke å sage. Er gulvet seget mye må en uansett bruke 6" eller større for at en skal få stor nok "anleggsflate" mellom ny og gamme bjelke. Dersom en uansett ikke er redd for at gulvet kommer høyere opp enn det gamle (ingen konflikt med dør osv), så er det jo bare å bruke høyere bjelker. Dette var jo i 2. etasje, så jeg nå, så da er det sikkert ikke noen klemlister å måtte ta hensyn til.

Min erfaring er at når en har en "ferdigseget" bjelke (de gamle), og en retter de opp med å lime og skru på en 2x4" på siden, så vil den totale høyden ofte bli 200mm, hvorav 50mm er ca dobbelt (alt avhengig av svikt). Min erfaring er da at gulvet har blitt veldig sterkt, særlig i kombinasjon med limte og skrudde sponplater med parkett oppå. Men dette avhenger selvfølgelig av dimensjon og spenn på de gamle bjelkene. Men er enig i at det beste er å bruke så høye avrettingsbjelker som mulig. Kostnadsforskjellen er neglisjerbar.