6 368    22    0  

Beating a dead horse - eller er det verdt det?

 113     Midt-Norge     0
Fakta: Enebolig fra 1966, er nå seksjonert tomannsbolig, hvor vår del er på ca 100 m2 grunnflate og 90m2 uinnreda, men drenert og utvendig isolert kjeller.

Planer for kjelleren: Senke kjellergulvet og lage kjellerstue, foreldresoverom, gjesterom, bod, tekniskrom, bad og kjellernedgang/kontor. 
Planer for 1. etasje: Åpne opp mellom kjellernedgangsrommet og stua, innlemme et kontor i kjøkkenet for å skape større spiseplass, gjøre om et soverom til vaskerom, gjøre om et overbygd inngangsparti på 5m2 til yttergang.
Har heldigvis et godt firma som skal gjøre alt unntatt å senke gulvet, ellers hadde fosterstillinga allerede vært både kjent og kjær.

Grunnen til at jeg lager en tråd om dette, er vel fordi jeg ikke er 100% overbevist om at løsningene våre er gode. Vi vil gjerne få gjort det, for alternativet er dessverre å finne en større bolig. Her har vi passe lavt lån, god beliggenhet, bra hage og besteforeldre i andre enden av huset, så vi er villig til å legge litt penger i dette for å skape et hus vi kan bo godt i.

Legger ved noen bilder, av første etasje i første omgang, for å prøve å gi et innblikk i hvordan det er, og hvordan det skal bli.
Om noen leser dette, setter jeg stor pris på synspunkt, ikke minst på løsningene i 1. etasje. Dette er endringer som ikke er tvingende nødvendige, men som jeg tror vil gjøre boligen lysere, mindre dørbefengt, og ikke minst praktisk (vaskerom med utgang til utendørs opphengsmuligheter, og i tilknytning til yttergang. Alternativet er å lage vaskerom i kjelleren.)

Dagens planløsning, med 3 soverom i 1. etasje: (Beklager veldig rotete bilderekkefølge, er visst ikke helt inne på dette. Det siste planløsningsbildet er i allefall hvordan jeg tenker at 1. etasje skal se ut, og de andre bildene er detaljbilder som viser endringene.
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - Gammel planløsning 1. etasje.png - generasjonsboligBeating a dead horse - eller er det verdt det? - Gang, sikt mot påbygg med skråtak.jpg - generasjonsboligBeating a dead horse - eller er det verdt det? -  - generasjonsboligBeating a dead horse - eller er det verdt det? -  - generasjonsboligBeating a dead horse - eller er det verdt det? -  - generasjonsboligBeating a dead horse - eller er det verdt det? -  - generasjonsboligBeating a dead horse - eller er det verdt det? -  - generasjonsboligBeating a dead horse - eller er det verdt det? -  - generasjonsbolig
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - Vaskerom 10,5 m2.jpg - generasjonsbolig
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - Gammel planløsning 1. etasje.png - generasjonsbolig
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - Gang, sikt mot påbygg med skråtak.jpg - generasjonsbolig
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - Inngangsparti - viser høydeforskjeller.jpg - generasjonsbolig
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - Kjøkken, med sikt mot spiseplass og stue.jpg - generasjonsbolig
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - Kjøkken, med sikt mot spiseplass.jpg - generasjonsbolig
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - Ny planløsning 1. etasje.png - generasjonsbolig
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - Stue med sikt mot kjellernedgang og spiseplass bak vindusrekka.jpg - generasjonsbolig

   #1
 2 018     Strømmen     0
masse andre løsninger på hovedetasjen... denne for eksempel
Beating a dead horse - eller er det verdt det? - BB 31.png - ElJan
Signatur
   #2
 5 111     Sørnorge     0
ombygging til vaskerom: bra!
ny entre - egentlig bra, men hvorfor stoppe der?

Et forslag: Bygg den nye entreen slik at den går utenfor hele kjøkkenveggen. Lag ny trapp til kjeller der det i dag er kjøkken, og trappen kan starte i den utvidede entreen som vil ha lavere gulvnivå. Dermed vil trappen oppta mindre areal i begge etasjer. Trappen kommer da inntil veggen mellom dagens kjøkken og foreldrerom. Inngang fra entre til stue vil da dekke den andre halvdelen av dagens kjøkken.
Det som er tegnet som gang på den nye tegningen blir en del av stuen.
Nytt kjøkken lages der det i dag er kontor og trapp. Åpen kjøkkenløsning.
Der du har tegnet entre på den nye plantegningen får du plass til skap på begge sider av passasje inn til vaskerom.
Pipe kan erstattes med en mindre i stål.
  (trådstarter)
   #3
 113     Midt-Norge     0
Takk for gode tips! Veggen mellom stue og gang er murvegg, og samme vegg står i kjelleren, så den er sikkert bærende?

Har selv lekt med tanken på å flytte kjøkkenet til kontor/trapp, ikke minst for solforholdene sin del. Men mannen vil ikke ha åpen kjøkkenløsning. I dag er kjøkkenet atskilt, men med døråpning uten dør, og jeg må si at jeg ofte savner muligheten til å lukke døra når noen holder på med kjøkkenmaskiner. Det er grunnen til at vi har planlagt helvegg m/ skyvedør mellom spiseplass og stue, og ikke bare rekkverk/halvvegg. Husker også at da jeg bodde hjemme selv, var det godt å styre alene på kjøkkenet med venner, uten å nesten sitte oppå foreldrene mine. Ungene våre er bare 4 og 7 enda, men ungdomstida kommer vel tidsnok!

Samtidig har jeg egentlig aldri sett innendørs vinduer i privatboliger før, det er kanskje vanligst i kontorlandskap osv? Negative sider ved å ha vinduer inne? Blir kanskje grisete/vanskelig å holde rene på den sida med trapp? Tenker å ha en type persienner på spiseplass-sida, sånn at det kan bli litt mer intimt der.
De jeg har vist skissene til synes det virker upraktisk med sånn bås-løsning, men jeg synes det virker deilig å kunne slenge bena oppå og sitte i hjørnet når det er få som spiser.
   #4
 134     0
Jeg vil nesten kalle det voldtekt å bruke et rom med over 3 meters takhøyde
til vaskerom… Vær så snill å ikke gjør det! Klesvask er vel ikke det hyggeligste du gjør i huset?

Spiseplassen på kjøkkenet ditt ser også (for) smal ut. Sikkert hyggelig å sitte med beina høyt når du er alene, ja. Ikke like hyggelig å stable hele storfamilien sammen til høytidelig julemiddag, og å måtte be gamle tante Olga reise seg for å slippe folk ut hver gang noen skal på do.

Hva med å ha spisestue i soverommet mot nord? Deretter kjøkken, altså der du nå har salongen. Hvis du flytter trappa kan du lage stor dagligstue av det som nå er spiseplass/trapp/kontor. Trappa kan flyttes til dagens kjøkken, ser ut til at det er plass til trapp med en liten bod/gjestewc ved siden av der.  

Jeg hater klesvask, så den ville jeg glatt forvist til kjelleren. Du skal jo uansett ha soverom både oppe og nede, så du må løpe i trapper uansett.
   #5
 5 111     Sørnorge     0
Cand.intet (kult nick!) har et godt poeng. Takhøyden bør utnyttes. Hva med vaskerom der kjøkkenet nå er, og kjøkken i tilbygget der det nå er soverom? Trappa mener jeg fortsatt at bør gå fra tilbygget et sted, hvor gulvet er lavt.
Veggen mellom gang og stue ser ikke ut til å være bærende fra tegningene. Er det vanlig saltak er det kun vegger i mønets lengderetning som er bærende.

(Jeg regner med at grunnen til at vaskerom ikke er i kjelleren er at det vil være vanskelig med inngangsdør.)
  (trådstarter)
   #6
 113     Midt-Norge     0
Er enig i at et rom med såpass takhøyde i utgangspunktet fortjener å bli brukt til noe annet enn et vaskerom, men det er jo ikke så praktisk at en må ha trapp (75 cm høy) mellom spiseplass og kjøkken, evt mellom kjøkken og stue?
Rommet er jo ganske smalt, ca 2,4 m om jeg ikke husker feil (har ikke tegningene på mobil).

Ja, spiseplassen i dagens kontor er ikke så bred, omtrent 1,9 m. Men har jo spisebord på stua som kan trekkes ut med plass til mange, så tante Olga og julemiddagen kan vel sitte der?

Trapp med nedgang fra lavere tilbygg høres lurt ut, men samtidig er det viktig at det ikke blir for langt mellom barnerommene i 1. etasje og foreldrerommet (skal lages under barnerommet i nordøst).

Om ikke murveggen mellom stue og gang er bærende, så er vel selve pipa det?

Kjør gjerne på med flere forslag. Både trapp og kjøkken skal byttes ut, så alt er mulig. Men vil helst ikke flytte dagens bad, for det er vi fornøyd med.

Skal prøve å lage et utkast på kjelleren når jeg kommer hjem fra miniferie på søndag.
   #7
 5 111     Sørnorge     0
Når du planlegger spiseplass på 1,9m bredde, virker det rart at du i setningen før mente 2,4m var for smalt for spisestue. Rommet kan også utvides ved å f.eks ha kjøkkenbenk 15cm over gulv i den gamle delen. (Benken får da bare plass til en skuff i høyden.)

Å flytte trappen til å starte fra tilbygget øker ikke vandrelengden fra barnerom til kjeller. Husk at trappen da faktisk starter der du nå har gang, som er akkurat like langt fra barnerom som nåværende trapp. Tilbygget blir bare et repos for den trappen.

Jeg tror ikke det er lov å benytte pipe som bærende konstruksjon i bolig. Tviler dog ikke på at det har blitt gjort noen ganger i gamle hus. Jeg vet ikke om brannmur har lov til å være bærende heller. Håper noen som vet titter innom tråden.

  (trådstarter)
   #8
 113     Midt-Norge     0
De
Når du planlegger spiseplass på 1,9m bredde, virker det rart at du i setningen før mente 2,4m var for smalt for spisestue. Rommet kan også utvides ved å f.eks ha kjøkkenbenk 15cm over gulv i den gamle delen. (Benken får da bare plass til en skuff i høyden.)

Å flytte trappen til å starte fra tilbygget øker ikke vandrelengden fra barnerom til kjeller. Husk at trappen da faktisk starter der du nå har gang, som er akkurat like langt fra barnerom som nåværende trapp. Tilbygget blir bare et repos for den trappen.


I den tenkte spiseplassen på 1,9 m, hadde jeg tenkt benker/bås, of det krever jo mye mindre plass enn en spisestue med stoler, som jeg tenker at evt er alternativet om det skal være spisestue i nybygget.
Hm, benkeplass 15 cm over gulvet i gamledelen... Ser for meg at det flyr hybelkaniner på kjøkkenbenken...
Dette med trappa var ikke dumt, altså! Skal prøve å tegne det i mårra.
   #9
 5 111     Sørnorge     0
Du har sagt dere skal ha lukket kjøkken. Da regner jeg med at du vil ha en vegg mellom kjøkkenbenk og stue, selv om benken og gulvet i naborommet er i nesten samme høyde.
  (trådstarter)
   #10
 113     Midt-Norge     0
Da har jeg vridd hodet og tegna et forslag til ny løsning. Usikker på hva jeg mener om det hele, så innspill hadde vært knall!Beating a dead horse - eller er det verdt det? -  - generasjonsbolig
Og på litt mer detaljnivå:
Beating a dead horse - eller er det verdt det? -  - generasjonsbolig