503    11    7  

Bygge trapp selv

 20     0
Overtok en enebolig fra 1972 i fjor. Klassisk Husbankhus, hvor halve kjelleren var utleie og resten var bod/vaskerom/hobbyrom. Eneste adgang til kjelleren innenfra var via en bratt, 60cm bred rettløpstrapp plassert helt "bakerst" i huset. 

Da vi kjøpte eneboligen var tanken at vi skulle åpne opp mellom hybel-delen og resten av kjelleren, og lage en egen sone for gutta her nede. Men etter at vi tok over boligen ble det fort klart at trappa ville være problematisk. Både i praktisk bruk, men ikke minst for sjelefreden til to voksen. Allerede første dag i nytt hus stupte minstemann fremover i trappa. Hadde det ikke vært for en lynrask hånd fra kona, så hadde det blitt 9 heftige møter med trappeneser i metall på vei ned... Så det ble fort bestemt at ny trapp måtte på plass. 

Etter å ha lagt hodene i bløt fant vi en god plassering av ny trapp, fra stue i hovedetasjen ned til gang i kjelleren. Gav god flyt samtidig som den sørget for mer "kontakt" mellom etasjene. Bestilte inn folk til å sage hull i betongdekket. En jobb som var raskt utført. Men noe skikkelig svineri å rydde opp etter.

Bygge trapp selv - 20190618_154911.jpg - joarpu

Etter å ha rydet opp etter beste evne ble lokale trappeleverandører invitert på befaring. Samtidig ble byggebolig.no og andre nettsider trålet etter gode løsninger. Likte spesielt godt gaffamann sitt husprosjekt, der han blant annet hadde bygget en repos-trapp. En slik trapp ville være både trygg for ungene samt løse tilgangen til det nye vaskerommet som vi planla. Men å bygge trapp selv var fullstendig galskap ifølge både arkitekt, tømrer og trappe-leverandør. Samtidig var det bare å glemme repos-trapp, da det ikke var nok plass. 

Endte opp med å bestemme oss for en U-trapp fra lokal leverandør, foreløpig prosjektert til 85.000,-. Stiv pris, men helt i tråd med markedet. Samtidig kunne vi bare glemme å bestille trapp nå. På grunn av full rehabilitering av vann/strøm/avløp i kjelleren, så måtte vi vente med montering til vegger og gulv var bygget opp igjen. Og det lå et stykke fram i løypa. Et godt stykke.

Men vi kunne jo ikke stå uten trapp. Kjøkken i hovedetasjen skulle moderniseres, samtidig som hele kjelleren skulle bygges opp igjen. Kom til å bli beinflyging opp og ned hele tiden. Og da dukket tanken om å bygge trappen selv opp igjen. Trappeløpet måtte uansett bygges. Så hvorfor ikke forsøke å bygge en repos-trapp selv? I verste tilfelle kunne den brukes som bygg-trapp, og byttes ut med en fabrikk-bygget trapp når vi var kommet så langt. 

Som sagt så gjort. Etter å ha regnet på det kom jeg frem til at det lot seg gjøre å bygge en repos-trapp med 90cm bredt trappeløp, repos på 2*1m, inntrinn på 28cm og opptrinn på 20cm. Ikke ideelt. Men brukbart. Materiale til "rammen" ble handlet inn og lagt til tørk noen uker. Brukte gaffamann sitt prosjekt som mal og gikk for 2*4" i trappeløp, 2*8 i vanger og 2*4"/gulvspon i trinn. Etter noen uker med snekring innimellom jobb og andre prosjekter var trappa klar til bruk. Men langt fra ferdig.

Fra hovedetasje:
Bygge trapp selv - 20190729_195808.jpg - joarpu 
Fra kjellergang:


Fortsettelse følger.

   #1
 3 885     akershus     0
Det ble jo skikkelig bra. Jeg har tilsvarende prosjekt i omvendt rekkefølge. Har så å si lik trapp, som jeg ønsker å fjerne fordi den ligger så klønete til midt i stuedelen. Kjøpte en trapp på Finn, som tar mindre plass, en U trapp, som gjør at jeg får bedre utnyttelse, men lurer på å droppe hele trappeløpet og bygge tilbygg med vindfang og trapp som da vil ligge helt utenfor normalt bruksareale.

Da vet jeg at jeg skal demontere trappen jeg har og pusse den opp for salg hvis det er slike stive priser ute og går. Det ligger forøvrig ofte fine trapper ute på Finn, men det skal selvsagt noe til å treffe akkurat målene.

Hvis du blir fornøyd med trappen, men vil ha mer solide trinn, går det kanskje å kle med trappefornyer, regner med at du kommer temmelig mye rimeligere ut av det da. Boen har f.eks trappeneser som passer med parketten deres, med samme klikksystem. Gjør at det er enkelt å bygge repos i samme som trapp og tilstøtende gulvareal om man vil.

https://skau.com/produkt/boen-trappenese-2-side-klikk-l-u-fas-56x83x2200mm/?utm_source=Google%20Shopping&utm_campaign=Google%20product%20feed&utm_medium=cpc&utm_term=7504&gclid=Cj0KCQiA48j9BRC-ARIsAMQu3WRaRItNqPsZbVr-S5Y0uUAMCBkChdJGxWY32LB__B5rjRyZJebfejcaAhsQEALw_wcB

https://www.maxbo.no/trappetrinn-premium-oljet-eik-1000x294x8mm-p2748776?gclid=Cj0KCQiA48j9BRC-ARIsAMQu3WQWnLyxsGYrZ_VATvyl1mUC4MSVpZR9rD8u7eBcsJMg5FGLX-sokp0aAoc4EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

https://www.rindalslist.no/land/ma%C3%ABstro/
  (trådstarter)
   #2
 20     0
Takk for tilbakemelding. Ble ganske fornøyd selv over resultatet. Aldri bygget noe lignende tidligere, så var spent på om jeg både fikk det til og om det ble solid nok.

Høres ut som vi var i en lik situasjon, selv om den er "omvendt". Her var det ikke en løsning å bygge på, av flere grunner. Brukt trapp så jeg etter finn.no, men fant ikke noe som kunne passe hos oss.

Når det gjelder trappen som ble bygd, så endte jeg opp med å beholde den når behovet for byggetrapp var over. Har vurdert både parkett og tilhørende trappenese, trappefornyer og Pergo sin 5-i-1 list. Sistnevnte sto lenge på planen. Men jeg endte til slutt opp med en annen løsning. Mer om det i neste innlegg.
  (trådstarter)
   #3
 20     0
Som nevnt i posten ovenfor så bestemte vi oss for å beholde "bygg-trappa". Den var grei å gå i, stabil, rimelig og - ikke minst - vi kunne fortsette å bruke den mens vi jobbet med de andre prosjektene i huset. Og det var nok av prosjekter. Så det neste halvåret ble det jobbet med trappa inn i mellom alt det andre. Ting gikk ganske langsomt. Da vi passerte februar -20 var vegger og tak unnagjort.

Hovedetasje:
Bygge trapp selv - 20200229_174622.jpg - joarpu

Underetasje:
Bygge trapp selv - 20200229_174722.jpg - joarpu

Trappa manglet fortsatt "finishen". Men selv om kjøkkenet i hovedetasjen var tatt i bruk, så var kjelleren fortsatt under full ombygging. Videre arbeid med trappa måtte vente til både gutte-avdelingen, bod, vaskerom og gang var ferdig. Og det tok sin tid...
  (trådstarter)
   #4
 20     6
Og så spoler vi frem til i dag, 17. november 2020.
I går limte jeg siste trinnet i trappa. Valgte etter mye fundering å gå for Pergo laminat i trinn og repos, limt fast med Tec7. Da kunne jeg velge en overflate som "matchet" 3-stavs eikeparketten som var i huset fra før. Som trappenese brukte jeg 4cm feielist i eik, spikret og limt fast i front av trinnene.

Hadde planlagt å bruke eik glattkant som topp på de "halve" gipsveggene. Men skjønner at jeg ikke bor i de mest sentrale strøk, da ingen byggvarehus i området hadde slikt på lager. Endte til slutt opp med å kjøpe eik hylleplate fra Biltema som ble kløvd ned til passende bredde, pusset og skrudd fast underfra.

Hovedetasjen:
Bygge trapp selv - 20201117_103451.jpg - joarpu
Underetasjen:
Bygge trapp selv - 20201117_103136.jpg - joarpu
Detalj:Nå er det kun smådetaljer som gjenstår. Hakk og skader i gips-platene fra verktøy og montering av trappetrinn må sparkles. Og deler av trappeløpet må males ett ekstra strøk. I tillegg må jeg få på plass håndløpere. Foreløpig plan her er å kjøpe glattkant som avrundes i topp, males i vegg-fargen og monteres med gjennomgående fester for håndløper. Tror dette blir både diskre, solid og billig.

Når det gjelder "billig", så må jeg innrømme at det gikk sport i å kunne bygge en trapp for en rimelig sum penger. Har estimert at trappen totalt har kostet 11.500,-. Da en utgifter til materiale for reisverk og gips/sparkel til trappeløpet tatt med. Og trappeløpet måtte jeg ha bygget uansett, samme hvilke trapp jeg hadde gått for. Så kun trappa har kostet ca. 7000,-. I tillegg til mange arbeidstimer. Men det synes jeg definitivt den er verdt.

  (trådstarter)
   #6
 20     0
Jeg synes dette ble en flott trapp!!
Godt jobba!

Takker! Kjekt med skryt. 
I disse korona-tider har positive tilbakemeldinger stort sett vært når kona stikker til meg en kald øl. Trappa ble for øvrig grundig innviet i går da ungene bygde madrass-sklie i den. Det hadde de ventet på å få gjort helt siden vi overtok huset, så gleden var stor.

Var morsomt for egen del å oppsummere en jobb som ble gjort stykkevis og delt, og som tok mer enn ett år å gjøre ferdig. Men håper også innlegget kan være til hjelp for andre som vurderer å bygge trapp selv.

Og så vil jeg tipse om denne "byggebloggen". Privat fima (jeg har INGEN tilknytning) som etter min vurdering har gjort en særdeles god jobb med å bygge en lekker trapp. Prinsippet er til dels likt min trapp, men de ligger en god del hakk høyere på ferdighets-skalaen Smile
Siste redigering: 19. november 2020 14:41:56 av joarpu
   #7
 155     0
Hva er mål på trapperommet, B x D x H ?

Fikk også beskjed av trappeleverandør at repos-trapp var bare å glemme, så ble en U-trapp her.

Hvordan er den å gå i? Smile

   #8
 6 631     Akershus     0
Stående applaus! Dette ble virkelig bra - selvgjort er virkelig velgjort Smile

Blir fristet til å gjøre det samme selv!
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 20     0
Hva er mål på trapperommet, B x D x H ?

Fikk også beskjed av trappeleverandør at repos-trapp var bare å glemme, så ble en U-trapp her.

Hvordan er den å gå i? Smile


Trapperomet er 2,0*2,4m. Høyde fra etasjeskille til gulv i underetasjen er 2.5m. Synes den er helt grei å gå i, og ungene som springer opp og ned hele dagen klager ikke. Kona - som såvidt passerer 1.6m - synes det er litt for høye trinn.  En sving-trapp, eventuelt med trekant-repos, ville nok gitt hakket bedre komfort.
  (trådstarter)
   #10
 20     1
Stående applaus! Dette ble virkelig bra - selvgjort er virkelig velgjort Smile

Blir fristet til å gjøre det samme selv!


Takker. Tok sin tid, men fornøyd med resultatet 👍