177    7    0  

Bygge ut kjeller - Gulv og vegger

 2     0
Hei.

Jeg har planer om å lekte ut kjellervegger, isolere innvendig, støpe nytt gulv med varmekabler osv - gjøre kjelleren beboelig. 
Huset er fra 1960 og grunnmuren er bygget med 20cm betongblokker med "lufteriller". Grunnsålen er støpt betong. 
Veggene er 2/3 under bakkenivå. 

Det er nylig drenert rundt hele huset samt lagt på 50mm isolasjonsplater og platon på utsiden.

Planlegger utlekting med 48x48. 

Så kommer de klassiske spørsmålene: 

Etter å ha lektet ut, med 2 cm mellomrom fra fra muren, kan isolasjonen ligge helt inntil muren?
Etter isolering, skal veggen plastes?


Videre til gulv:

Ikke sett noe tegn til fukt etter dreneringsjobben ble utført, men skal uansett plast mot betong?
Eller er det nok med depron(3mm varmereflekterende isolasjon) --> armeringsnett --> varmekabel --> flytesparkel ?

Etter å ha rådført meg med utallige snekkere, murere, hobbysnekkere, støttende sidespillere, lest opp og ned på diverse forum ang. det samme temaet samt gjort de ytterste google søk kan jeg enda ikke si meg helt sikker. 
Har også lest diverse eldre rapporter fra sintef/byggforsk ang. isolering i kjeller, men blir fremdeles usikker da det er så mye forskjellig informasjon. 


Setter pris på begrunnende svar Smile

HSt
   #1
 16 496     Sørum     0
Ser du melder deg inn i klubben av de som vil gi kinesere gulvvarme, det meste havner ned i bakken med din plan. Depron har ikke mere isolasjondverdi enn 6mm EPS, i nye hus er kravet 20-25cm. Noe under 5cm kan en i allefall ikke legge inn. Godt du la litt isolasjon ute, du kunne godt ha tredoblet denne.
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk for svar.

Jeg er klar over at mye kunne vært gjort "bedre" og jeg bygger heller ikke nytt hus. Har ikke alt for mye takhøyde å gå på heller til at jeg kan legge nok isolasjon i gulvet.

Det jeg stiller meg usikker til er plast mot yttervegg og betonggulv. Vet det er forskjell på om du har isolert og drenert utvendig og ikke, men som sagt veldig usikker.
HSt
   #3
 16 496     Sørum     0
Hvordan virker gulvet i dag, hvis du varmer opp rommet med en gulvovn, hvordan føles temperaturen på gulvet da.

Problemet er at vi snakker ikke om at 50% tap av tilført energi, vi snakker om mye mer.  Referansen til ny bygg var bare for å vise at mitt minimumsforslag er veldig mye mindre og ditt forslag er jo ekstremt mye mindre enn dette igjen. Er du uheldig vil du ikke få gulvet opp i temperatur overhode (det avhenger av hva som er under dagens gulv, i 1960 er det trolig ikke isolasjon). Mht Depron så eksisterer det en slags ide om at dette er et super stoff, det er det ikke.

Mht resten, du skal ikke ha plast mot betong, eller plast bak kledning. Legger du platon system så dette luftet oppe/nede og teller ikke som plast mot betong. 


   #4
 8 010     Bærum     0
Takk for svar.

Jeg er klar over at mye kunne vært gjort "bedre" og jeg bygger heller ikke nytt hus. Har ikke alt for mye takhøyde å gå på heller til at jeg kan legge nok isolasjon i gulvet.

Det jeg stiller meg usikker til er plast mot yttervegg og betonggulv. Vet det er forskjell på om du har isolert og drenert utvendig og ikke, men som sagt veldig usikker.

Takhøyde fikser du med en demoleringshammer.


Siden du har gjort utvendige tiltak kan det gå bra med lekter og mineralull. Jeg ville nok likevel hatt et kapilærbrytende sjikt mellom organisk materiale og mur i tilfelle kapillært oppsug fra grunn.
HSt
   #5
 16 496     Sørum     0
Ja, jeg glemte å skrive at det skal være "noe" mellom tre og betong, men ingen kontinuerlig duk bare remser bak tre.
   #6
 20     Trondheim     0
Følger denne.

Cozmo: vet du hvilke alternativer har vi for kapilærbrytende sjikt på innsiden?
Signatur
HSt
   #7
 16 496     Sørum     0
Når dere har utvendig isolasjon og ingen fukt problemer kan dere følge standard metoder f.eks

http://www.glava.no/bygg/losninger/byggkonstruksjoner/yttervegg/betongvegg-med-utvendig-trykkfast-isolasjon-og-innvendig-paf/

Merk at stender ikke står inntil vegg, men isolasjonen er det. Under svill i bunn kan dere bruke svillemembran, en remse med takpapp e.l.

Jeg synes Glava er litt uvøren med plastfilmen vist i tegningen, men leser dere teksten så ser dere at denne normalt ikke skal være der, det er en alvorlig feil å montere plasten når den ikke skal være der. (Har vært med å åpne en vegg med plast, isolasjon var kliss våt på utsiden, der står også stenderne som ikke tåler fukt)

Jo mer diffusjonsåpen innerkledningen er jo bedre er egentlig konstruksjonen, evt fukt får da lettere mulighet til å tørke opp.

Hvis dere monterer stender mot vegg så må dere ha svillemembran/takpapp e.l mellom disse og mur, men bare som remser.

Rockwoll har sikkert tilsvarende systrmtegninger.