376    7    2  

Bytte ytterdør med sidefelt

 37     Kristiansund     0
Jeg har en 30-40 år gammel ytterdør som er moden for utskifting. Har kjøpt en ny, grå swedoor 21x10 som jeg tror blir fin. Planen var egentlig å beholde sidefeltet og bare male karm og lister grått.

Men når jeg åpner opp og måler, så ser jeg til min forundring at den nye døra er 1-2cm lenger enn den gamle. Dette betyr at jeg ikke får satt inn den nye karmen i eksisterende ramme. Jeg må da kappe den øverste fjøla på dør-siden for å sette inn karmen. Hvis man ser på bildet utenfra, så betyr det at døra vil gå opp forbi den hvitmalte stripa som går i flukt med sidefeltet. Jeg er derfor litt bekymret for at dette vil se rart ut. Ser for meg følgende muligheter:

1.Jeg setter inn døra som planlagt, og forhøyer det hvite området (som skal bli grått) på sidefelt-siden på en eller annen måte slik at øverste del går i flukt langs hele.
2.Jeg tar ut sidefeltet, og hever det litt opp slik at sidefeltet er i flukt med døra. Litt usikker om jeg får til dette uten å ødelegge sidefeltet, da det ser ut til å være festet med en type nagler (se bilde) som jeg ikke vet om er mulig å få ut
3.Jeg fjerner alt og setter inn nytt sidefelt sammen med døra

Hva ville dere gjort? 

Alt 1 har risiko for at det ikke blir pent. Alt 2 har risiko for at jeg ødelegger sidefeltet og må få tak i nytt på kort varsel. Alt 3 er safe, men mer arbeid og koster mer.

Vil det i det hele tatt være mulig å få dette til å se pent ut med eksisterende sidefelt? Selv om jeg får det til i toppkant, er det jo noen potensielle problemer i nedkant også, ved at jeg potensielt ødelegger aluminiumsbrettet nederst når jeg tar ut den gamle døra. Dette er kanskje mulig å fikse til slutt.

Hva anbefaler dere?

Bytte ytterdør med sidefelt - 6E4C0AC4-AB01-4D86-963B-2B3D0D6CE1FA.jpeg - TheScorpion
Bytte ytterdør med sidefelt - B32A5709-3942-4DB9-9BB3-227056A52FB8.jpeg - TheScorpion
Bytte ytterdør med sidefelt - 32918649-AA86-47A2-A7C3-8F1B5FA4CCCD.jpeg - TheScorpion

TDJ
   #1
 1 617     Asker      0
Hmm, eksakt samme situasjon som undertegnede for 8-10 år siden !!
Til og med dør/sidefelt ser dønn likt ut (1972-modell her)!

Skulle opprinnelig beholde sidefeltet og sette inn ny (Swedoor) dør. Så etterhvert at dette ikke var helt enkelt og Swedoor med sidefelt kostet uforholdsmessig mye mer en bare døra såvidt jeg erindrer.
Etter mye fram & tilbake (med kona..) så glemte vi hele sidefeltet; ble Swedoor med pent vindu i døra isteden og 15 cm isolasjon i sidefeltet. Varmere i vindfanget ble det også Smile
Signatur
   #2
 3 498     OSLO     1
er nok ikke nagler, er vel bare vanlig spiker sidefelt og dør er festet med?

enkleste måte og få løs dør og sidefelt på, er og ta en bajonettsag med metallblad
dra ned langs sidefelt, mellom dørramme og sidefelt. samme kan du gjøre mellom sidefelt og dør, og samme mellom dør og dør-ramme

alt burde "løsne" "enkelt" da Smile
TDJ
   #3
 1 617     Asker      0
Hvis dette er samme type konstruksjon som hos oss er dør og sidefelt hel "pakke". Disse er limt sammen i et stykke. Ikke mulig å skjære ut dør-ramme (eller sidefelt-ramme) for seg. Hos oss måtte løsningen bli å kjøpe til nytt, høyt/smalt vindu og sette inn ved siden av ny dør. Var dette som ble for mye plunder & heft.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 37     Kristiansund     0
Karmen er nok bare spikret ja. Tror jeg prøver meg med bajonettsag og ser om jeg får løsnet karmen. Det jeg først trodde var en slags ramme rundt dør og sidefelt viste seg å være bare utforing som var spikret godt fast. Så får vi se da, om jeg får løsnet alt, eller om det er limt fast slik TDJ antyder.

Det enkleste hadde vel vært å blende igjen sidefeltet, men det får jeg nok ikke gjennom i heimen. Må vel si meg enig med fruen at det er penere og lysere med sidefelt også.

Takk for alle tips og råd!
HSt
   #5
 26 548     Lillestrøm kommune     0
Sidefelt ble i gamle dager gjort som en integrert del av dørkarm så det ikke er en splitt i karm dvs som beskrevet av TDJ
TDJ
   #6
 1 617     Asker      1
Hmm, kikket nærmere på det første bildet og det kan jo se ut som det er freset spor for utforinger (2 stk ?!)  i stolpen(e)  mellom dør og sidefelt (?!). Det var det IKKE på vår gamle, der var én stokk.
Kan jo tyde på at det her ER delt; dvs dette består av en dør u/sidefelt + et smalt/høyt vindu hvor karmene bare er lagt inntil hverandre...  Men må jo ha sett snålt ut dersom disse to utforingene har vært benyttet...
Uansett; dersom dette er riktig så bør det jo gå greit å få det splittet ihvertfall (og jeg forstår TS bekymring bedre om dør som ikke er like stor.. Angel)

PS; som svar på spørsmålet hva man ville gjort; utvilsomt alt 3 og undersøkt tilgang/pris på passende vindu med fast karm. Ser at Swedoor har egne "løse" sidefelt, men dyrt da...
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 37     Kristiansund     0
Takker for mange gode svar.

Jeg endte opp med å beholde sidefeltet. Da vi fikk tatt ut alt av dør og karm, viste det seg at det var akkurat plass til den nye døra, ble litt lurt av at terskelen på den gamle var mye høyere enn den nye, så det var litt «ekstra plass der som jeg ikke forventet.

Karmen var også spikret fast, noe som ble løst greit med bajonettsag. Karmen var heldigvis ikke limt. Eneste problemet var at sidefeltet ikke var i lodd, så snekkeren valgte å montere døra i flukt med sidefeltet uten å spørre meg først. Den er dermed ikke i lodd. Det er ikke mye, men nok til at den siger ørlite utover når den er halvveis åpnet. Litt irriterende, men bortsett fra det er jeg fornøyd med resultatet.