(trådstarter)
   #71
 6,704     Akershus     2
Begynner å nærme seg noe nå. Tar litt mer tid med de lyse gulvbordene da de må kappes for å passe. De mørke kunne bare legges rett ned ettersom de hadde ligget på nøyaktig samme plass fra før og var ferdig kappet i riktige lengder.

Deilig å ha et skikkelig gulv å gå på etter å ha trippet på bjelker i månedsvis.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

  (trådstarter)
   #72
 6,704     Akershus     1
Har lagt litt mer gulv innimellom ferieturene. Har kommet til trappevangen på venstre hånd, men bildet er tatt litt før jeg kom så langt. Før jeg får lagt resten av gulvet må jeg montere bjelker mot ytterveggen og isolere.

Spennet tilsier bruk av 2x8, men med dagens priser på trelast tror jeg at går for 2x4 eller 2x6 jeg allerede har liggende. Så bruker jeg heller klosser eller liknende som understøttelse for å få tilstrekkelig stivhet. Med unntak av resten av byggeperioden er det stort sett aldri noen som skal gå på denne delen av gulvet. Kommer blant annet til å sette opp et lite rekkverk ved siden av trappen for å hindre ferdsel der.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Har også startet på jobben med å sette inn dør. Alltid spennende å remontere dørkarmer som er nærmere 100 år gamle, men det ser ut til å gå fint. Hjelper at veggen er tilnærmet i lodd. Foreløpig er karmen bare satt fast med kiler. Gjenstår litt mindre justeringer før jeg fester den. Kommer til å feste med vanlige treskruer i 120 - 130 mm. lengde - trolig fire stk. på hver side. Dørbladet er ca. 90x220 cm. og i heltre, så det er snakk om ganske mye vekt.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

I forkant av terskelen er det mulig å skimte et tverrgående gulvbord. Det er lagt inn foran karmen da ca. halvparten av tykkelsen på bordene var fjernet de siste 2-3 centimeterne i denne enden. La bordene som de var og brukte dykksag med skinne for å kappe en helt rett kant som det tverrgående bordet kunne legges mot. Limte og skrudde det for at det skal ligge stabilt og ikke knirke.

La også inn en bjelkestubb i samme høyde som heltregulvet for å å få underlag for karmen. Vateret var fornøyd med jobben da karmen ble satt inn.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
  (trådstarter)
   #73
 6,704     Akershus     1
Døra er ferdig montert. Ikke noe behov for justering etter at dørbladet ble hengt på. Gjenstår dog litt skraping og maling.
cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Har også jobbet med siste rest av gulvet. Her er bjelkelaget ferdig. Brukte 2x4 som ble klosset og skrudd/limt fast.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Er også ferdig med å legge alle gulvbord, men har visst ikke tatt bilde av det. Kommer senere.
  (trådstarter)
   #74
 6,704     Akershus     0
Tok visst litt tid, men her er et bilde der de siste gulvbordene + trappenese på toppen er lagt. Lagde trappenese av et vanlig gulvbord.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Brukte forresten dykksagen til å tilpasse trappenese og siste gulvbord mot veggen. Hadde vært enklere å gjøre det med en bordsag, men det har jeg ikke. Så da får jeg heller tåle at det blir litt rigging.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Har også fått på de gamle foringene på døra. Måtte høvle dem litt for å få dem til å passe og deretter ble de skrudd fast.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Så kommer det kjipe. Vi hadde planer å om sette inn en ny dør i veggen mot rommet der det tidligere stod et kjølerom. Skar ut åpningen og fjernet panel, men da dukket det opp en skråstiver/kryssavstiving som stod i veien:

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Tok kontakt med snekkeronkelen til samboeren, som sa at denne ikke måtte røres. Det er i og for seg ikke noe problem, men det er verre at en tilsvarende på venstre side av veggen har blitt kappet for mange herrens år siden. Den gang ble det gjort for å få plass til nettopp en dør. Slik jeg skjønner det, har ikke dette så mye med bæring å gjøre, men heller avstiving av bygget med tanke på vær og vind. Snekkeronkelen til samboeren hadde vært borti et annet tilfelle der slikt har blitt fjernet, og resultatet var at ytterveggen begynte å bule.

For å gjøre det komplett, er det selvsagt slike avstivere i den andre veggen i dette rommet - altså der jeg har montert ny panel og satt inn dør. Der var den ene imidlertid fjernet fullstendig, så det var ingen spor etter den i det hele tatt. Den andre kan skimtes nede i venstre hjørne av bildet under. Må forhøre meg litt med fagkompetansen og se hva som er mulig å gjøre. Kjedelig å måtte rive ned ting igjen for å fikse dette, men må man så må man..cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)
   #75
 5,751     OSLO     0
utrolig bra innsats, du er flink og nøye Grin

skal du slipe gulvet selv, eller setter du det bort?
det er jo "bare" og leie en gulv-sliper, også "bare" slipe det selv Grin


synd med den skrå-avstiveren du fant, tror nok ikke jeg heller ville rørt den, du har jo veldig stor takhøyde også
men mulig at alt er så godt spikret sammen at det kanskje kan fjernes ?
ville hvert fall forhørt meg med en ingeniør eller annet folk med riktig kompetanse på gamle hus, før jeg hadde rørt den

kanskje kan døra flyttes mer til høyre ?
  (trådstarter)
   #76
 6,704     Akershus     0
Takk Smile Vurderer både å sette det bort og å slipe selv. Har aldri gjort slikt før, men det kan da ikke være så voldsomt vanskelig!?! Det er mer tiden det går på..

Det er ikke noe problem å flytte døra jeg lagde åpning til. Det er bare snakk om 14-15 cm. Det vanskelige er egentlig hva som kan/må gjøres med den som er fjernet og den som er kappet. Den som er kappet hadde jeg tenkt å løse ved å sette inn en bjelke under da vi likevel skal sette inn en smalere dør der og det derfor er plass til å sette inn en understøttelse. Men det er visstnok ikke noe poeng da avstivingen må skjøtes i samme retning som bjelken står for at styrken og funksjonen skal ivaretas. Det er for så vidt ikke noe vanskelig å skjøte den på riktig måte og vi trenger å rive minimalt for å gjøre det, men da kommer avstiveren til å stå i veien for den døra vi har tenkt å ha der (og som for så vidt har stått der i 50 år).

Det er kanskje ikke så enkelt å se for seg hvordan vi har tenkt at det skal bli, og jeg har ikke noen gode bilder som kan vise. Men det er for så vidt bare å se for seg at det skal settes inn en dør helt til venstre i det nederste bildet i forrige post + se for se at det går en avstiver på skrå fra hjørnet og opp til taket midt på veggen. Da er det ikke mulig å sette inn den døra Grin

Når det gjelder den som er fjernet helt, må jeg muligens plukke bort panelen og sette inn en ny avstiver. Den kommer også til å stå i veien for plasseringen av døra jeg har satt inn, og der er det ikke så lett å flytte døra mot høyre da den kommer veldig nære trappeåpningen. Må ha plass til listverk og et rekkverk der også.

Alt i alt er det svært gode grunner til at de bygget huset med dører midt på disse veggene Smile Men når folk uten innsikt bygger om og kapper det som måtte stå i veien for planene, blir det litt krøll..! Må ta en ny prat med snekkeronkelen til samboeren og se hva som eventuelt kan gjøres. Han snakket om at det var mulig å flytte/endre plassering på slike, men det er jo djevelsk mye jobb forbundet med det.
   #77
 5,751     OSLO     0
men med tanke på min kommentar i svaret over, er ikke dette gamle bygget trolig så godt spikret sammen med bord og plater og reisverk at disse skrå støttene kanskje ikke trengs?   man må jo selvfølgelig undersøke det nøye

fordi ofte er jo disse skrå-støttene kun i yttervegger, ikke så ofte de er i vegger inne. men dette har kanskje en gang i tiden vært en yttervegg.....


jeg og kompis leide sånn sliper en gang, og slipte gulvet i leiligheten hans. der det kun var tre, og ikke rester etter gammelt lim fra belegg, så ble det faktisk ganske bra
hardt arbeid, og ingen av oss hadde gjort det før.... vi ble fornøyd med resultatet tross alt
tror vi hadde gått igjennom alt av info på google før vi startet

  (trådstarter)
   #78
 6,704     Akershus     0
Jo, det er veldig godt spikret sammen, så skulle tro at det er godt avstivet uansett. Og originalt ble innerveggene bygget med rupanel på reisverket, før veggene ble kledd med faspanel. Det bidrar også til avstiving. De to veggene det er snakk om har garantert ikke vært yttervegger, forresten.

Det kan for så vidt tenkes at skråstiverne har noe å gjøre med at det er et svært, overbygget inngangsparti like utenfor ytterdøra. Ikke vet jeg Smile Det eneste jeg vet er at jeg trenger hjelp til å finne den riktige måten å løse det på Grin

Må tenke litt på dette med gulvsliping. Min far har også gjort det selv en gang i tiden, men på et gulv som var mye mindre slitt og mye jevnere i overflaten. På mitt gulv er det litt berg- og dalbane da en del bord har kuvet og fordi vi har kombinert gulv fra ulike rom for å få det til å gå opp. Tipper det krever ganske kraftig sliping fra start for å få det jevnt.
  (trådstarter)
   #79
 6,704     Akershus     0
Så har det altså gått langt over to år siden siste innlegg i denne tråden. Skyldes i hovedsak at prosjektet har stoppet fullstendig opp, men det ble gjort noe mellom august 2021 og januar/februar 2022.

To stk- skråstivere har blitt fikset. Måtte gå for en litt annen plassering enn opprinnelig på den ene - ellers hadde det blitt umulig å flytte på døra. Brukte dobbel 2x6 som ble limt og skrudd. Ble felt inn i reis-/bindingsverk.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Den andre var kappet vesentlig lenger nede. Den er kappet like over toppen av døråpningen. Også her er det dobbel 2x6 som er skrudd og limt, men montert på flasken. De to delene er spjelket den med en 2x6 som strekker seg en god meter på hver side av skjøten. Det var det jeg klarte å få til.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Dør flyttet og panel på plass. Her har jeg også fått lagt opp rør og bokser.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Satt inn en dør og tettet hullet på høyre side.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Fått på panel på veggen over trappa. Med fire meter under taket og hull ned i kjelleren, var det god totalhøyde på et mulig fall fra stigen. Satte stigen på en plattform og brukte en 2x4 som "stigestopp". I enden av plattformen er det også en stoppkloss mot vegg som forhindrer plattformen fra å skli ned i trappa.

cheffen rehabiliterer inngangsparti - - Innholdsansvarlig Byggebolig (cheffen)

Og sånn. ca her står vi også nå. Grunnen til at dette har stoppet helt opp, handler først og fremst om at det kom et nytt familiemedlem i hus julen 2021. Det har snudd opp/ned på det meste av tilværelsen, men jeg SKAL i gang igjen med dette prosjektet. Det er nok av ting å ta tak i, så det er bare å sette i gang igjen Smile