152    5    0  

Drenering, tilbakefylling av masser

 40     0
Hei,

Er i gang med min første dreneringsjobb i egen regi. 
Har fått gravd opp og gjort klar grøft for isoleringsjobb og legging nytt drensrør.

Planen var i utgangspunktet å kun legge en ny feit pølse med 8-14 pukk rundt nytt drensrør omsvøpet av ny fiberduk, og deretter tilbakeføring av eksisterende oppgravde masser.
Men ser nå etter gravejobben er gjort at de eksisterende massene var veldig godt blandet med mye jord, fin sand og ellers dårlig drenerende masser. 

Tenker å benytte Jackon Thermodren 10cm plater med pålimt fiberduk. Disse er jo perforerte og rillet nedover. De skal jo i utgangspunktet ta unna vann som presses mot veggen. 

Vil dette være godt nok i kombinasjon med de massene jeg har, eller er massene så dårlig at de bør skiftes helt ut hele veien opp?
Problemet er at det er utfordrende å komme til med nye og kjøre bort eksisterende masser.

Drenering, tilbakefylling av masser - IMG_0584.jpeg - Ordneresjæl

TSt
   #1
 14,578     0
Bruker en Leca ISO 10-20 eller Glasopor er det ikke noe problem å få inn nye masser. Men når en benytter Thermodren burde jo dette holde. Men jeg ville lagt grunnmurplast utenfor. Da får en nede i bakken en kald flate å kondensere fukt på.
TSt
   #2
 14,578     0
Bruker en Leca ISO 10-20 eller Glasopor er det ikke noe problem å få inn nye masser. Men når en benytter Thermodren burde jo dette holde. Men jeg ville lagt grunnmurplast utenfor. Da får en nede i bakken en kald flate å kondensere fukt på.
  (trådstarter)
   #3
 40     0
Så svaret ditt rett etter jeg postet i en annen tråd og stilte nøyaktig det samme spørsmålet angående knotteplast.
Ser SINTEF også anbefaler det, mens Jackon stiller seg litt likegyldig til om man bruker det eller ikke sammen med deres Thermodren-plate.
Tror nok jeg da allikevel går for løsning med knotteplast i tillegg som du også nevner, med mindre jeg får noen innspill på at det kan forringe selve funksjonen i disse "pustende" drensplatene.
TSt
   #4
 14,578     0
Jeg kan ikke finne noen argumenter for at det skulle bli dårligere med enn uten. Derfor er dette så liten kostnad i totalen så jeg hadde planlagt med. Tror en da får en kald flate hvor fukt kan kondensere mot og så renne ned så tror dette bare vil være positivt. I tillegg så vil det beskytte løsningen nærmere veggen.

Jeg hadde planlagt dette på et vegg parti siden jeg har strevd med fukt opptrekk fra grunnen men har hatt det åpent noen stund uten at det har hjulpet. I vinter fant jeg frem betongsag og sagde opp 60x120cm inne i kjellerbod. Der var det bare kliss under. Det var som en svamp som var mettet med vann. Kjenner igjen massene som de samme som vi fant på yttersiden. Dvs bygger har laget bankettmur og så fylt tilbake med uegnede masser både på ytter og innsiden av bankett. Ikke noe sperre sjikt før kjellermur gjør at denne suger opp fukt. Rydder bort alt og håper at det vil bli mye bedre. Det virker allerede slik. Så kjeller drenering er ikke alltid lett.
   #5
 395     Rogaland     0
Kan ikke forstå at det skal være behov for plast på utsiden av Thermodren. Thermodren er jo designet for å kunne drenere vekk vann samt at den ventilerer ut damp. Når det er sagt så ville jeg nok selv vurdert å legge noe bedre masse (grus) inn mot Thermodren - bare for å være ekstra sikker. Kunne vært interessant å fått en uttalelse fra produsenten av Thermodren mht. dette.
TSt
   #6
 14,578     0
Vi har tydeligvis begge spurt og fått svaret at det ikke trengs men at det ikke skader. Isodren som er en annen men diffusjonsåpen isoalsjon er nøye på at det skal være en flate som fukt kondenserer på og renner ned til bunn vekk fra veggen hvis det blir mye. En må jo tette på et eller annet vis på toppen, på Thermodrem er det en topp "plate" til dette slik at det blir et "lukket" system under. Jeg har tatt opp en vagg igjen som var isolert på gamle metoden med grunnmursplast innenfor isolasjon og der tror vi at merkene på veggen kommer av fukt som er kondensert når den har steget oppover og kommet mot kulde og så rent ned igjen på muren og fuktet opp denne på nytt. Det tror jeg er årsaken til at isolasjonen nå er innerst og grunnmursplast utenfor når en isolerer med rimeligere isolasjon enn thermodren.