150    11    0  

Etablering av kjellernedgang ifb med hybel

 18     0
Hei!

Har noen tekniske spørsmål i forbindelse med mulig etablering av hybel i kjelleretasje. 

Eier en kjedet enebolig med endebeliggenhet. Vi har store kjellerarealer med god takhøyde (265 uinnredet), og ønsker å få etablert en hybel på ca 25m2. 

Utfordringen her er etablering av inngang til kjelleren. Huset ligger på flat tomt, og kjelleren er 80-90% under bakkenivå. 

Ønsker å etablere inngangen på forsiden av huset, da dette er mest praktisk - terrasse på baksiden og ønsker vinduer på langsiden. 

Utfordringen er at boligen ble tilbygd for om lag 10 år siden. Huset ble da forlenget i 1.etg med ca 1,5 meter. Dette tilbygget er oppført på støpt plate. Huset er 7,5 meter bredt. 

Ønsker å legge kjellernedgangen langs huset, for så at den vender 90 grader og under tilbygget frem til ny inngangsdør kjeller. Antar at området under tilbygg som blir en del av inngangen er på om lag 1,5x1,5m. Se vedlagte tegninger

- Er det mulig å undergrave og etablere dette? 
- Risiko for setningsskader? Hvilke forhåndsregler bør tas?
- Andre problemstillinger? 
- Estimert kostnad på dette?

Setter stor pris på innspill! 


Etablering av kjellernedgang ifb med hybel - Forslag planløsning.JPG - Nidaros1

HSt
   #1
 21 975     Sørum     0
Pass på at dere må ha innvendig trapp og dør mellom hvis det ikke skal bli en separat boenhet med normalt et ekstra sett kommunale avgifter og krav til BYA til parkering osv (døren kan være låst)

Usikker på om dere får dette som selvbygger på tomannsbolig så var det en tråd her sin dokumenterte at en ikke kunne få det.
  (trådstarter)
   #2
 18     0
Det blir dør til hoveddel ja. Blir bruksendring av tilleggsdel til hoveddel, slik at kravene er vesentlig mildere.

Sikker på at man ikke kan få bruksendring og kjellernedgang som selvbygger?

Usikkerheten min er knyttet til undergravingen av inngangen.
HSt
   #3
 21 975     Sørum     0
Det var tomannsbolig som var umulig hvordan kjedet enebolig tolkes vet jeg ikke
  (trådstarter)
   #4
 18     0
Boligen er registrert som enebolig, så stiller seg heldigvis annerledes Smile
TSt
   #5
 5 809     0
Hvis du har tenkt å grave helt inntil en støpt plate og så bygge nedgang helt inntil denne tror jeg du er alt for optimistisk. Du må jo grave litt på innsiden for å klare å føre opp en mur og massene har jo en tendens til å rase så dette blir veldig usikkert om hva som skjer med tilbygget. Du må legge nedgangen noe fra tilbygget og heller la taket gå helt inntil under. Jeg har bygget kjellernedgang mellom hus og garasje et sted i høst. 1,5 m bredde på nedgang inkl mur (yttermål) ca 1m grøft øverst og 0,7m igjen til garasje. Nederst var det plass til drenering og taknedløp utenfor nedgangen. Men kantene var nok utfordrende bratte så vi hadde forbud mot å jobbe der alene som minimum.
  (trådstarter)
   #6
 18     0
Ser den at det kan bli litt nærme å grave helt inntil ja. Om man trekker den 0,5m bort fra tilbygget bør man være safe?
HSt
   #7
 21 975     Sørum     0
Nei, du må nok undergrave og bygge grunnmur under tilbygget hvis ikke massene er helt spesielle

Er det støpt såle så er jo den ikke selvbærende så gulvet må trolig byttes også

Vi gravde opp langs et hus der fjell var fjernet i ca 3m avstand det ble massene ustabile i hele volumet så vi fjernet alt. 

På hytta kuttet jeg en vegg nederst og murte opp en leca mur under der la jeg bjelker på tvers dom holdt stenderne oppe mens jeg bygde, kanskje er det like lurt hos deg. Jeg brukte dekkestøtter i tillegg 

  (trådstarter)
   #8
 18     0
Bygge grunnmur under hele tilbygget? Eller bygge opp under der inngangen kommer?

Virker som det ovennevnte blir litt for omfattende og kostbart, og at det er bedre å plassere nedgangen på endeveggen. Problemet der er at vi kun har ca 2 meter tomt ut fra huset..
TSt
   #9
 5 809     0
Spørre nabo om det går bra at en låner litt under bygging av nedgang. Vi hadde nedgang helt inn til tomtegrense så måtte det. Da må en også ha godkjennelse fra nabo på at en kan bygge så nære.
  (trådstarter)
   #10
 18     0
Velforeningen eier området ved siden av. Kun en gressplen som ikke benyttes i noe omfang. Ser de har samtykket tidligere til andre prosjekt nærme grense, så får høre!