230    3    0  

Etterisolering av kaldloft med gammel type dampsperre

 11     0
Hei, 

Er klar over at dette har blitt diskutert flere ganger tidligere, men jeg blir ikke helt klok på det og finner ikke noe konkret.
Håper noen kloke hoder kan komme med innspill Smile

Huset er fra tidlig på 60-tallet og på loftet trengs det ny isolasjon. 
Under det lille av isolasjon som ligger der i dag er det utifra hva jeg har forstått en gammel type dampsperre. Papp opp mot isolasjonen med noe sort plast på siden ned mot etasjen under.

Det er relativt uaktuelt å legge ny dampsperre da taket i rommene under er fine, og jeg ikke ønsker å rive disse.

Hva vil være den beste løsningen for isolering?

1. La gammel dampsperre/papp ligge og utbedre eventuelle skader med dampsperre-teip, for deretter å isolere 10cm i bjelkelaget og 10cm motsatt vei.

2. Fjerne gammel dampsperre og isolere 10cm i bjelkelaget uten dampsperre og deretter 10cm motsatt vei?

3. La gammel dampsperre være, isolere 10cm i bjelkelaget, for så å legge dampsperre over bjelkelaget og isolere ytteligere 20cm over dette. Da havner dampsperren 1/3 inn i isolasjonen. (Se bilde)
Hvordan løser jeg isåfall dette ut mot veggene? 


Etterisolering av kaldloft med gammel type dampsperre - isolasjon.png - Chrispo

Det er ventiler for utlufting øverst på begge gavlveggene, men jeg kunne ikke se noen spalte langs de andre veggene.

Har også sett litt på muligheten for å installere en mekanisk vifte på loftet for å presse ut fuktig luft om det skulle bli nødvendig.

TDJ
   #1
 1,627     Asker      0
Regner med at det er "gulvet" på kald-loftet som skal isoleres, mao taket i etasjen under og ikke selve kald-loftet (?!).

Vet ikke hva "gammel type" dampsperre er, men antar at løsning nr 1 er å anbefale dersom du ikke ønsker å skifte ut eksisterende dampsperre. I løsning nr 2 blir det ingen dampsperre overhodet og du risikerer kondensering i isolasjonen (og bjelkelag). I løsning nr 3 får to lag dampsperrer uten utlufting av området mellom, slik løsning anbefales ikke. Måtte i så fall være dersom "gammel dampsperre" er diffusjonsåpen (men da er det jo ingen dampsperre...)
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 11     0
Takk for svar, ja, er gulvet på loftet som skal isoleres.

Dampsperren som er der i dag er samme type som i denne posten:
https://byggebolig.no/trearbeider-konstruksjoner-isolering/mystisk-papp%28%29-i-innervegg?all=all

Jeg kunne gått for en fjerde løsning:
Samme som løsning nr 3, men i også fjerne den gamle dampsperren.

For øyeblikket heller jeg mest mot løsning 1, men mulig jeg da bare isolerer bjelkelaget med 10cm.
Vil tro jeg merker stor forskjell fra nesten 0 til 10cm isolasjon.
TDJ
   #3
 1,627     Asker      0
Tror nok løsning 4 også kan være ok, men forholdet mellom isolasjonen på innsiden og utsiden av damsperren må være riktig. Har ikke normtall her & nå, men i vegger er 5cm (innenfor) og 15 cm (utenfor) vanlig. De 5 innenfor er da kryssisolert for å redusere kuldebroer. Hvis det samme forholdet skal overføres til taket og du må ha 10 cm (pga bjelkelaget ?) så blir det mao 30 cm over sperren.... Da blir det ihvertfall nok isolasjon !! Smile.

Poenget her er vel å alltid være sikker på luften på innsiden av sperren aldri blir kjølt ned til duggpunktet, da vil det avsettes vann i taket/konstruksjonen. Dersom du har + 20 grader inne og - 20 grader på kald-loftet og 30 cm isolasjon totalt vil du (teoretisk) ha 0 grader 15 cm inn i isolasjonen, dvs 5 cm utenfor sperren og (ca) 10 grader 7,5 cm inne i isolasjonen. Helt avhengig av % rhd i inneluften din så risikerer du kondensering på den "varme" siden av sperren. Og det ønsker du ikke. Det er heller ingen 100 % garanti med "3 ggr" (5 + 15) men sannsynligheten for hvor ofte tilstanden inntreffer går drastisk ned.

(Ble mye prat dette, men... Unsure)
Signatur