361    13    1  

Eventuell oppussing av badstue

 191     0
Det er en badstue vi ønsker å finne ut av behøver oppussing. Den er i kjelleretasjen i et hus bygget i 1940. Huset er kontinuerlig vedlikeholdt av studenter (stort sett ufaglærte) siden etter krigen.

Det lukter dårlig i badstuen (når det er høy temp legger man ikke merke til dette), selv etter grundig vask. Det er et par glipper i panelet som resultat av bøyning. Fra glippen ser man ikke noen form for diff.sperre bak panelet, bare isolasjon. Man merker et lite trekk fra disse glippene. Det er for øvrig en liten ventilasjonsjakt som nå er blitt tett/ tettet igjen, så all lufting til rommet går via. sprekker i vegg/tak. 

Spørsmålene mine er:
Er det sannsynlig at det er etablert lufting bak veggen? Slik jeg har forstått det, er dette en like god løsning som for eksempel badstuefolie/membran.
Når det lukter dårlig ved romtemperatur, er dette pga. svette som har "satt seg" i trevirket? 
Hvis dette er tilfelle, og ikke for eksempel råte, er det noe middel man kan bruke for å fjerne lukten?


   #1
 720     0
For det første, det bør være god lufting i badstu, en innventil under ovnen og utventil i taket på motsatt side.
Badstu regnes som "tørr" rom, det bør være lufting bak panelet, listet ut, så den tørker, men har aldri hørt om at en bruker sprekker i panelet for lufting, og det er garantert ikke bra nok.
Riktig er god isolering, det sparer energi, ville brukt noe innenfor isolasjonen, ikke plast, det tåler ikke varmen, før fantes det noe slags papir med aluminiumlag på innsiden (obs, den kan bli strømførende om ledninger går gjennom som ikke er tette), finnes kanskje noe nytt nå.
Så lekte ut, og panel.
Ikke furu!
Ville byttet ut all innmat, (særlig meg tanke på svett Shocked siden 40-tallet). Isolert, åpnet luftekanalene, og bygget opp som jeg skriver over.
  (trådstarter)
   #2
 191     0
Skal dobbeltsjekke om det er inn-ventil under ovnen, men jeg mener at det ikke er det. Det er i alle fall en ventil på veggen helt øverst mot taket på motsatt side, som er tettet igjen. Skal se på muligheter for å fjerne tettingen.

Sprekkene har oppstått som resultat av 70(?) år med påkjenninger - ikke at det ble gjort med hensikt. Noen av bordene har krympet litt, kuvet litt, og det har resultert i at noten på noen av bordene har sprukket. Det igjen har ført til at det har blitt noen sprekker på visse steder, og gjennom disse kan man se at det ikke er diff. tett sperre bak. Det er horisontale trebord (ca. 10cm brede) som jeg tror er festet direkte på stolpene.

Mener du lufting rett bak panelet, eller mener du lufting bak panelet og stenderne?
Hvis du mener rett bak panelet, hvordan bør luftingen bak panelet være etablert? Bør det være en liten glippe nede og oppe for å danne sirkulasjon, eller er det nok med bare en "tett" luftspalte bak?

Hvis vi blir å bytte panel regner jeg med at osp er det en bør bytte ut med? Finnes det evt. et billigere alternativ?
Siste redigering: 1. februar 2018 23:33:31 av SjurVik
   #3
 720     0
Jeg mener at det bør være sirkulasjon rett bak panelet, mellom panelet og isolasjonen, bare etpar-tre cm med glippe oppe og nede ja. Noen har vel bare isolasjon uten noe dekning på badstusiden, men for meg høres det litt stusselig ut, med støving/fiber fra isolasjonen.
Gran går fint, harpiksen i furu er problemet. Men osp er fint, men kanskje noe dyrt.
Både panel og benker kan godt være gran, men pass på at det ikke finnes metall der folk ferdes, senk skruehoder også, en spiker/beslag på 100 grader C er veldig varmt.
   #4
 206     Asker     0
Heisann,
Når jeg rev badstuen i kjelleren min så var plankene som var synlige inne i badstuen i fin form uten synlig skader. På baksiden av panelet var det mengder med muggsopp og råte. Jeg knakk et normalt panelbord bare ved hjelp av styrken i armene... Jeg sier ikke at det er det samme hos deg, men det kan være verdt å bygge opp igjen badstuen fra bunn av med god lufting. Spesielt når noe lukter rart. Eventuelt vurdere å sette inn badstue modul hvis plassen tillater det.

Eventuell oppussing av badstue - Capture.JPG - SjurVik
   #5
 1 384     Trondheim     0
Skrev et langt innlegg tidligere, men har tydeligvis ikke blitt spart..
Men prøver en gang til.
Svenskene beregner badstu som "tørr" rom. I Finland regnes det som et våtrom....
Det kommer an på hvordan man bader. Gulv er alltid utsatt for fukt i en badstu. Hvis man øser på med vann på ovnen mye og ofte så er det betydelig damptrykk i rommet og mye fukt i luften. Men det største problemet er den høye temperaturgradienten mot en uisolert murvegg der man har lagt Glava rett på mur og stengt inn med panel. De store temperatursvingningene gir høy risiko for kondens mot murvegg. Kan nesten garantere at det finnes råte der(hvis badstun er blitt brukt)
Badstu i kjeller er en kjent risikokonstruksjon, Du skriver ingenting om drenering eller utvendig isolasjon, men antar da at det kanskje er drenert men ikke særlig isolert(har ikke vært tradisjon i Norge før inntil nylig)
Problemet med fukt i en slik vegg har to komponenter. 1) kondensering (som nevnt over) og kapillært oppsug/diffusjon som vil alltid finnes i en gammel murvegg som er i kontakt med jord.
I tillegg om man ikke vasker et slikt utrymme regelmessig så samler det seg svett med hudrester og fett på gulvet (særlig fugene i flisgulv) og kan gi dårlig lukt. har også notert at mange badstuer i Norge har panelen helt ned mot gulvet, der det blir råte og sikkert oppsug av nevnte ting.

så til dine spørsmål:
1) vanskelig å si- legg gjerne ut bilder av rommet og bilder av detaljløsninger her.. men trur ikke på lufting.
2) Dårlig lukt kan være på grunn av mange ting, men av det du forteller så trur jeg det skal litt mere til en vasking.
3) ja, heter brekkjern

Mitt forslag er at du river alt. det finnes ingen annen måte å sjekke om det er noe utrivelig i veggene. og er det feilkonstruert og blir nå brukt mere så trur jeg du ber for trøbbel.
Som nevnt så er badstu i kjeller en risikokonstruktion, De fleste anbefaler Rom-i-rom konstruksjon , DVs at badstu bygges frittliggende fra murvegg med en 3-5cm luftspalt som er ventilert til angrensende rom. Jeg skulle anbefalt badstufolie i tillegg. Konstruktion som følger fra mur og innover: Mur-spalt-stendere/isolasjon-folie(tape i skjøter-lufttett)- spiklekt 20mm- panel.
og som antatt tidl, spalten bak panel skall være åpen nederst og kontinueres i tak slik at luften bak panelet kommer rundt. Panel bør også avsluttes 10-15cm over gulv og nedenfor en sokkel av flis eller hvis man har vinylgulv så legges denne opp på vegg som sokkel.
Ventilasjon med tilluft ved aggregat og under dør avluft diagonalt over rommet på vegg høyt opp (forutsatt selvdrag og vifte ut fra bad/naborom.
Stendere helst i stål
MVH
Sakke
   #6
 720     0
Ikke vinyl i bastu, ser for meg en del skumle avgassinger i lufta når det blir 100 gr, selv om det sjelden blir så veldig varmt nede ved gulvet.
   #7
 1 384     Trondheim     0
Våtromsvinyl på gulv er helt uproblematisk(gitt at alt er riktig montert og sikkerhetsavstand og slikt overholdt).Foretrekker dog flis selv. 
Mvh
Sakke

  (trådstarter)
   #8
 191     0
På tide med bilder! Tok litt lenger tid enn jeg ønsket.

Tusen hjertelig for svarene i mellomtiden.

Fra titten jeg tok i badstuen la jeg merke til:
Det er lufting under ovnen, ut til siderommet.
Panelet er litt over flisen, men det er tett bak panelet. Jeg tok hånden og kjente etter et hulrom, men det var helt tett.
Det virket ikke som at det er lufting oppe heller, siden det er listet her. Hvis man skal ha glippe oppe, hvordan gjør man det egentlig da med listing?
Noe misfarging på panelet, men regner med at dette er ganske vanlig med fukt og høy temp? Var riktig nok noen steder som var påfallende mørke. 
Himlingen i badstuen er lektet ned ca. 5cm lenger ned enn himlingen utenfor (hvis dette evt. skulle ha noe å si for lufting).
Eventuell oppussing av badstue - Det er ikke luftespalte under panel.jpg - SjurVik
Eventuell oppussing av badstue - det er ikke luftespalte under.jpg - SjurVik
Eventuell oppussing av badstue - Det virker ikke som det er luftepsalte oppe.jpg - SjurVik
Eventuell oppussing av badstue - Glippe.jpg - SjurVik
Eventuell oppussing av badstue - inne.jpg - SjurVik
Eventuell oppussing av badstue - innsiden.jpg - SjurVik
Eventuell oppussing av badstue - lufting under ovn.jpg - SjurVik
Eventuell oppussing av badstue - utenfor.jpg - SjurVik
   #10
 1 384     Trondheim     1
Denne badstuen ser helt klart ut som at "best før" datoen har gått. Ikke rart det lukter.
Mvh
Sakke