21,475    124    9  

Everlost: Bygger bad mot nedgravd yttervegg

 895     1
Da var tiden kommet for å sette i gang med badet i kjelleren. Dette blir det andre badet jeg pusser opp, da det i første etasje så og si er ferdig. Kom aldri så langt at jeg laget en prosjektråd om det. Det skal bli et bad som har det jeg trenger, uten at det koster skjorta. Det kommer også til å bli et prosjekt jeg holder på med når jeg har lyst og energi, uten å måtte stresse for å bli ferdig. Men vi venter et til barn til sommeren, så skal jeg noen gang bli ferdig bør det bli før det...
 
Utgangspunktet er hus fra 82, der badet er i original stand. Grunnen til at vi pusser opp er at vi må ha inn et badekar og varmekabler, og derfor må det gjøres en del forandringer.
 
Ytterveggen er 90% nedgravd og jeg har derfor vært litt usikker på hvordan det skal løses, med tanke på at badekaret skal stå langs ytterveggen. Det jeg tror jeg har landet på er:
 
1.    Lage 1-2 ekstra ventiler i ytterveggen.
2.    Sette opp en lettvegg med 5cm avstand til betongen. Delen av lettveggen mot ytterveggen blir kledd med Tyvek (eller lignende).
3.    Lettveggen isoleres når rør i rør er på på plass, og kles med baderompanel (BerryAlloc/Fibo Trespo).
 
På den måten har jeg etablert en luftspalte mellom badet og ytterveggen. 1-2 ventiler vil sørge for sirkulasjon av luft her, men den siste ventilen går inn i rommet slik som før.
 
Videre skal veggen mot ”Hobby” (som skal bli barnerom) flyttes slik at ”Hobby” blir rektangulært.
 
Nåværende sluk i gulvet skal fjernes. Nytt toalettavløp går langs vegg mot vaskerom og kobles på hovedavløpet. Gammelt toalettavløp flyttes litt inn i rommet og blir ny gulvsluk. Dette betyr at det må meisles i betongen...

Det vil også bli lagt nytt Rør i Rør med samlestokk over varmtvannsberederen på vaskerommet. Pga. ingen kunnskap om dette, har jeg bedt om pris hos noen rørleggere på dette arbeidet. Blir det uforholdsmessig dyrt må jeg vurdere om jeg skal tilegne meg kunnskapen... Elektriker vil bli brukt der det er behov for det. All riving og oppbygging utenom dette tar jeg selv.


Har lagt ved noen tegninger av hvordan ting er nå og hvordan det skal bli.


Vakkert!
Everlost: Bygger bad mot nedgravd yttervegg - Skjermbilde 2016-02-15 kl. 14.51.00.png - Everlost

Nåværende bad: (Varmtvannsbereder står til orientering på motsatt side av rommet ved støtteveggen og skal følgelig ikke flyttes)
Everlost: Bygger bad mot nedgravd yttervegg - Skjermbilde 2016-02-15 kl. 13.35.25.png - Everlost

Ny løsning: (Greide ikke å lage en luftspalte på tegningen, så da ble heller lettveggen 5cm tykkere, totalt ca. 15cm)
Everlost: Bygger bad mot nedgravd yttervegg - Bad kjeller rørlegger.png - Everlost

  (trådstarter)
   #1
 895     0
Riving:
Ikke helt i henhold til dagens standard. Her er det isolasjon og plast, selv om det er nedgravd betongvegg. Overraskende fint bak platene likevel.

Everlost: Bygger bad mot nedgravd yttervegg - IMG_0510.jpg - Everlost

Everlost: Bygger bad mot nedgravd yttervegg - IMG_0515.jpg - Everlost

Her er veggen fjernet, kun sponplatene igjen på veggen til venstre i bilde, da naborommet brukes til soverom og jeg vil derfor ikke åpne opp før det er absolutt nødvendig. Meisling av betong støver mildt sagt mye!
Everlost: Bygger bad mot nedgravd yttervegg - IMG_0575.jpg - Everlost
   #3
 627     Tromsø     0
Spennende! Jeg henger meg på denne! Skal til med bad i kjeller selv om en tid og er litt i samme situasjon med yttervegger under terreng.. Jeg har heldigvis egen gravemaskin så jeg ser for meg å isolere på yttersiden av muren.
  (trådstarter)
   #4
 895     0
Spennende! Jeg henger meg på denne! Skal til med bad i kjeller selv om en tid og er litt i samme situasjon med yttervegger under terreng.. Jeg har heldigvis egen gravemaskin så jeg ser for meg å isolere på yttersiden av muren.


Heldiggris! Jeg har egen spade, teller det? Blir nok ingen utbedring fra utsiden for min del, derav løsningen med luftspalte. Håper det er en holdbar løsning. Nettopp revet panelplater og tapet på soverommet pga. mugg, så er ikke nevneverdig interessert i å møte på fukt igjen. Terrassen til 1.etg ligger like over denne veggen, med påfølgende bærende søyler ned i grunnen utenfor den nedgravde veggen.
  (trådstarter)
   #5
 895     0
Ble et lite opphold på prosjektet pga. vinterferie. I tillegg gikk jeg litt i kjelleren (pun intended) etter å ha fått pristilbud fra rørlegger på arbeidet jeg beskrev i første post. Eneste som kom i tillegg til det jeg allerede har nevnt, var nytt punkt til vask/vaskemaskin på vaskerommet, da dette deler vegg med badet og derfor er greit å ta i samme slengen. Hold dere fast: rett i underkant av 40000,-

Begynte med å meisle gjennom betongen rundt sluken. Vesentlig mye hardere å få løs sammenlignet med badet i etasjen over.
Everlost: Bygger bad mot nedgravd yttervegg - IMG_0597.JPG - Everlost

  (trådstarter)
   #6
 895     0
Gjorde en positiv oppdagelse da jeg kom gjennom betongen. Under armert betong ligger det et lag med lecakuler før plasten. Det er vell sikkert ikke mye isolerende effekt, men tross alt noe mer enn grus. Kom et godt stykke på vei, men må fjerne litt mer av betongen og massen under, slik at jeg kommer ned til plasten der det er behov for rørleggeren å komme til.

Everlost: Bygger bad mot nedgravd yttervegg - IMG_0647.JPG - Everlost

Noen forslag til oppbygging av gulv etter rørleggerarbeid? Er greit å ha en viss idé om hvor høyt gulvet blir før rørlegger monterer sluk osv.

Det skal være varmekabler i gulvet, og er jo interessert i at de skal være mest mulig effektive. Bør jeg fylle igjen hullene i gulvet med leca/betongbiter og ha et lag med isopor f.eks.? Hvor tykt lag må jeg evt. ha? Det blir ikke aktuelt å pigge opp hele gulvet for å vinne takhøyde osv. Men der er i dag full høyde, så kan godta at litt av den forsvinner.
   #7
 8,022     Bærum     2
Hvor stor takhøyde har du fra dagens betongsåle til tak?

Angående ytterveggen din - ikke sett opp noe stenderverk eller noe annet organisk her. Da ber du om juling.
Hellim XPS på veggen. Flislegg utenpå XPS. Evt lim baderomspanelet rett på. XPS'en gir deg isolasjon og et kapillærbrytende sjikt. Ingen fukt vil trenge inn fra utsiden.

  (trådstarter)
   #8
 895     0
Hvor stor takhøyde har du fra dagens betongsåle til tak?

Angående ytterveggen din - ikke sett opp noe stenderverk eller noe annet organisk her. Da ber du om juling.
Hellim XPS på veggen. Flislegg utenpå XPS. Evt lim baderomspanelet rett på. XPS'en gir deg isolasjon og et kapillærbrytende sjikt. Ingen fukt vil trenge inn fra utsiden.


Takhøyden vil jeg anta er ca. 138cm.

Ber jeg om bråk selv om det er god ventilert luftspalte altså? Var i dialog med en tømrer som mente det var veien å gå for å sikre veggen. Dagens løsning var virkelig ikke etter forskriftene, men isolasjonen var tørr og fin. Men for all del, hvis XPS er å foretrekke så vinner jeg jo litt størrelse i et allerede lite rom også.

Hvordan går jeg evt. frem med XPS på vegg? Hvor tykk kan den være med tanke på at jeg ikke har noen isolasjon på utsiden av veggen? Baderomspanelene til BerryAlloc må vell festes med skruer i plugger 3 steder på hver plate. I tillegg må aluprofilene festes. Hvordan gjøres det? Vil ikke XPSen bli "brutt" dersom jeg driller gjennom og inn i betongen, eller har det ikke noen betydning?