HSt
   #11
 36,576     Lillestrøm kommune     0
10 cm betong pleier ikke å være bærende, de som bygde på hus med multimur måtte sette opp nye stendere ned på innsiden av betongen da de gamle stenderne var for tynne 

  (trådstarter)
   #12
 8     0
Hei,

Nå har jeg fått fjernet en bit av bunnsvilla, gikk ikke under som jeg trodde så da skal det være greit å få fjernet.
Hva skal jeg eventuelt erstatte hullet etter bunnsvilla med før jeg etablerer stenderverket? Betong?

Jeg dro saga horisontalt bortover den ene veggen ca 3 meter uten å støte på noe vertikalt stenderverk.
Måler tykkelsen av mur under vindu hvor multimuren er fjernet og måler ca 10cm betong.
Høres det rart ut at det ikke er mer bæring?
Fjerning av bunnsvill multimur - 20191031_135627.jpg - Enimo
HSt
   #13
 36,576     Lillestrøm kommune     0
Det er jo mulig de armerer masse og at det derfor blir bæring i muren. Ellers vet Jeg ikke om muren kanskje kun er for sidestøtte til en annen vegg sim bærer og at de derfor bare la horisontal støtte.
TSt
   #14
 14,497     0
Jeg ville brukt en eller annen form for sville membran e.l. nede i fundamentet for å hindre at fukt trekker opp i den nye veggen etterpå.  Men de steder jeg har sett multimur så har det vært treverket som har vært bærende og sprøytebetong på yttersiden bare har vært noe for å laeg et beskyttende sjikt.  Problemet er at dette blir som en innvendig isolert mur (uten bæring i muren) og men masse organisk materiale i isolasjonsdelen og den delen som inneholder bæringen.  Derfor kan dette gå bra mens andre ganger kan det bli en katastrofe.

Men mulig at noen har utnyttet at det kan bli en koblet  struktur av elementet på innsiden og tynne skallet på yttersiden. Det har en ikke lenger når en river innsiden.  Derfor er jeg usikker på om veggen har stor nok styrke alene. En  må også finne ut hvor bæringen av veggene over er ført ned. 
  (trådstarter)
   #15
 8     1
Jeg får være påpasselig med å fjerne kun mindre partier i gangen og etablere innerveggen stykkvis selv om jeg ser bjelkelaget for etasjen over ligger an på betongen og ikke på multimuren.

Oppbyggingen av veggene tenker jeg utføre etter Sintef's anvisninger, legge 5cm isolasjonsplater inntil betong og deretter stenderverk slik at det ikke er kontakt.

Under bunnsvilla som etableres skal jeg legge svillemembran ja, men denne starter på høyde med innvendig påstøp. Tenkte mer på hva jeg skal etterfylle hullet etter gammel bunnsvill ( om jeg kan kjøre en kombinasjon av isopor og betong.

TSt
   #16
 14,497     0
I følge anbefalingene skal du egentlig ha isolasjon utvendig. Hvis 10cm muren ikke bærer selv burde noe vært inntil for å støtte muren. En lager hull i isopor i termomur f.eks. for å støtte støpte vangen inne i midten.
  (trådstarter)
   #17
 8     0
Hei,

Jeg fant frem de dokumentene jeg har liggende, se bilde under vedr. punkt om yttervegger.
Tok kontakt med en takstmann som sa 10cm var en vanlig utførelse for denne typen konstruksjon på 80-tallet men jeg blir jo uansett usikker på om jeg skulle ha støttet den opp innvendig som du skriver ( selv om den da er armert )

Ser den med isolering utvendig, skal gjøre dette på rom under terreng med om jeg gjør det på resten vil betongveggene stikke godt utenfor bordkledningen i etasjen over.
Fjerning av bunnsvill multimur - 178.jpg - Enimo

HSt
   #18
 36,576     Lillestrøm kommune     0
Netting armering ...

Kan det være bærende ?
  (trådstarter)
   #19
 8     0
Usikker selv, venter svar fra en annen takstmann, om ikke må jeg få inn noen til å se tror jeg
TSt
   #20
 14,497     0
Vet om slike vegger som måtte forsterkes inne når de la på mere last på veggene. (innredet nytt høyere loft)
Jeg synes å huske armeringen som tynt nett. Viktigste oppgaven til dette er å holde på sprøytebetongen og sørge for at den ikke sprekker mens den gjør det.