238    5    0  

Flytte kjøkken, avløp, bjelkelag

 3     0
Hei!

Har brukt mye tid på forumet de siste årene i forbindelse med rehabilitering av leilighet. Har nå anskaffet ny leilighet, hvor jeg foretar en omfattende rehabilitering, hvor jeg benytter et team av håndverkere da arbeidet blir for omfattende for en "altmuligmann" som meg. Det er snakk om en gammel bygårdsleilighet fra 1890, leilighet i 4. etg. Arbeidene omfatter blant annet retting av gulv og flytting av kjøkken.

Har nå støtt på et lite problem, hvor rørlegger mener det er svært vanskelig å legge rør med nok fall uten å bruke avløpspumpe. Jeg vil naturligvis gjøre alt for unngå avløpspumpe. Leiligheten i etasjen under meg har flyttet kjøkken uten avløpspumpe, så jeg er sikker på at det kan la seg gjennomføre.

Avstand fra nytt kjøkken til soilrør er ca. 3 meter. Gulvet lektes noe opp (for å komme i vater). Man drar seg først gjennom veggen fra nytt kjøkken, ut i gangen, og inn i det gamle kjøkkenet (som her er avbildet). På vedlagte bilde har jeg tegnet inn plasseringen av soilrøret (rød sirkel). De øvrige illustrasjonene viser hvor avløpsrøret fra nye kjøkkenet kan komme inn i rommet, og hva jeg tror kan være mulige traséer for avløpsrør. Rørlegger ønsker å legge 75mm rør hele veien, men er med på at det kan være en løsning å legge 75mm rør inn til rommet med soilrør, deretter gå over til 55mm.

Så, problemer: jeg mener det vil være mulig å legge røret inn i rommet og koble til soilrør med tilstrekkelig fall (2 cm per meter). Rørlegger er skeptisk og vil bruke avløpspumpe. Er det noen her inne som har noen innspill å komme med? Dette for å kunne utfordre rørlegger og entreprenør, samt være sikker med meg selv at alle mulige løsninger er drøftet slik at jeg kan få ro i hodet.

Etter min mening bør man kunne gå inn ved én av de tre traséene skissert under. Bjelkene til venstre i bildet nærmest sjakten bærer (etter min mening) minimalt med vekt i rommet, og her bør man ev. kunne høvle av noe for å få plass til rørene dersom man følger den oransje traséen.

All input tas i mot med stor takk Smile

Mvh,
Chris

Flytte kjøkken, avløp, bjelkelag - ror.PNG - Chrishaakon
Flytte kjøkken, avløp, bjelkelag - ror.PNG - Chrishaakon

   #1
 5 470     Akershus     0
Uten å være rørlegger vil jeg påstå at 2cm pr meter er ok, hadde gjort det hjemme Smile. Hvorfor mener han at det ikke er tilstrekkelig?


.Thag
Signatur
   #2
 166     0
Mulig det er noe spesielt med ditt opplegg, men det generelle kravet er 1 på 60, altså 1 cm fall per 60 cm rør. Dine to cm per meter (1 på 50) er jo litt mer fall enn minstekravet. Er det kanskje noen steder underveis det er vanskelig å få sammenhengende fall?
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Thag og Rosstopher, takk for svar! Nøyaktig blir vel 1,67cm fall per 100cm rørlengde, ja Smile

Tror problemstilling til rørlegger og tømrer går mer på hvordan best ta seg gjennom bjelkelaget for å koble seg på soil. Kjenner til regelen om halve bjelkens høyde i diameter tatt ut i senter, men her må man jo gå gjennom flere enn én bjelke, I tillegg til at det kanskje må tas hull nærme festepunkter til den korte bjelken som går på tvers. For ordens skyld mener jeg de originale bjelkene (i mørkt treverk).

Gitt tilstrekkelig fall, og at hull tas ut riktig, er det noe som teoretisk ikke lar seg gjennomføre ved å legge avløpsrør langs den røde banen illustrert i bildet?
   #4
 4 990     OSLO     0
du skal vel ha 22 mm gulvspon oppå de lektene? da kan man jo i verste fall der det kniper, skjære også ut i spon

dvs man skjærer da ut i de 2x4" som ligger oppå + i spona der det kniper


vil tro at med litt løsnings-vilje skal dette gå uten pumpe
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Da kan jeg fortelle at alt løste seg til slutt Smile
Måtte inn via naboen under sitt tak, og koble på et nytt forgreningsrør så "langt ned" i etasjeskillen som mulig. Det ble nok fall, og jeg slapp pumpe. Fulgte den turkise linjen i skissen over. Tok ut hull i midten av bjelkelaget, som ble forsterket og avstivet.