5,895    108    15  

FrodeS bygger kjøkken

 10,486     Akershus     0
"Bygger" er foreløpig å ta i litt, men vi planlegger litt, og da tenker jeg at det er på tide med en tråd for inspirasjon og utveksling av gode idéer. 

Viktigste steg er allerede i gang: Kona maser om nytt kjøkken. Så, da er det jo bare å begynne å få ut finger'n. 


Tegninger kommer etter hvert, men siden sist jeg holdt på med sånt, har jo sketchup blitt betalings-program, så jeg må finne på noe lurt. eller betale meg ut av problemet. 3k årlig syns jeg dog er litt mye. Jeg prøver meg litt på web-versjonen, får se om det kommer noe fornuftig ut av det. En slags dårlig, og langt fra målsatt, skisse ligger ved for å gi en idé om dagens løsning. 


Jeg har ikke målt noe ennå, men kjøkkenet er pr. i dag røffly 3,5*3,5 meter med en dør mot gangen og en åpning mot stua. Stue og kjøkken sett under ett er som en L, med sider på ca. 7*7 meter. Altså ikke 49 m2 totalt, da andre rom tar en del av plassen. Ser man L'n ovenfra, så har vi dagligstue øverst, spisestue ned til venstre og kjøkken i nedre, høyre del. Vi ser for oss å slå ut veggen, og trekke kjøkkenet noe mer inn mot nedre, venstre del av L, for å slå sammen kjøkken og spisestue mer, og utnytte plassen bedre. 

Kjøkkenet er i dag i en nydelig, klassisk 80-tallseleganse, med hvite fronter, benkeplate i spon belagt med respatex eller noe sånt, fronter som nesten er justert til å stemme med hverandre og ellers alt man forventer av et tidsriktig kjøkken fra 80-tallet en gang. 

Når nå kjøkkenet skal byttes ut, så vurderer vi å tette igjen døra. Det gir mulighet for kjøle-/fryse-/høyskap langs den veggen, videre "vanlig" kjøkkeninnredning omtrent som i dag, men la den fortsette langs sørveggen (veggen med verandadøra), og gå over i en slags benk, så som kan brukes sammen med spisestuebordet, og plasseres mer eller mindre der veggen er i dag. 

Siden huset er gammelt, vil vi gå litt grundig til verks. Det blir ikke bare å bytte innredningen, men vi kommer også til å dra ned veggene for ekstra isoslasjon, og ta opp gulvet for å legge vannbåren varme. Rørene ligger klare dratt frem fra tidligere. Det er støpt etasjeskille, så jeg ser for meg å bare fylle opp med isolasjon, sporplater med varmefordeling, og parkett (lurt?) øverst. 

Jeg fant disse fort og gæli på finn: https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=59554212
Noen som har erfaring? De ser jo ganske hyggelige ut. 

Kjøkken har jeg aldri puslet med før, og heller ikke brydd meg allverden om. Dette er jo et rom som skal fungere i det daglige, og gjerne se fint ut. Hva som ser fint ut er opp til den enkelte, men vi ønsker gjerne tanker om lure løsninger. Gjerne også dumme løsninger som det er greit å holde seg unna. 

Regn med at masse bilder kommer etter hvert. 
FrodeS bygger kjøkken - før_1.png - frodes
Signatur

TSt
   #1
 14,524     0
Til selve kjøkken kan en bruke Ikea kjøkkenplanlegger for å visualisere det en skal lage. Også om det er andre som skal levere kjøkken. Begrensningen på 20cm modulmål som de hadde lenge men nye kjøkkenserien er nå borte tror jeg.
   #2
 21     Oslo     0
Har selv et kjøkken hvor det å lukke døren til gangen ville ført til en bedre løsning på selve kjøkkenet. Men det resultere i at der blir vesentlign lenger å bære matvarer til kjøkkenet. Ser ut som du får samme problemet. Noen tanker om det?
  (trådstarter)
   #3
 10,486     Akershus     0
Absolutt tanker om det. Vi må gjennom stua. Det blir litt lenger, men ikke vesentlig. Inngangen er på motsatt side av huset.
Det er egentlig verre med tilgangen ned i kjelleren og opp i 2. et., som er rett utenfor kjøkkenet.
Signatur
   #4
 430     Akershus     0
Jeg vil foreslå noe som dette:

FrodeS bygger kjøkken - kjokken_forslag.png - frodes

På samme vegg som verandadøren ville jeg vurdert å ha få/ingen overskap for å skape en luftig følelse.
  (trådstarter)
   #5
 10,486     Akershus     0
Takk for forslag.
Vi har vært inne på noe sånt også. Vi har absolutt ikke landet på noe ennå, men ser mer for oss å avslutte kjøkkenet ca halvveis ned på verandadørveggen (halvparten av dagens kjøkken, altså), ta veggen helt ned, og fortsette med benk/bord videre. Det kan også være aktuelt å flytte verandadøra litt.
Signatur
wth
   #6
 268     NA     1
Tips ang. sketchup, make 2017 er fortsatt tilgjengelig som gratis desktopversjon.
   #7
 1,699     Trondheim     0
Når det gjelder kjøkken så tenker jeg at det er lurt å forhøre seg med proffene. Jeg har bygget 4 forskjellige kjøkken, og vært med på å designe minst to av dem fra grunnen av.

Noen ting jeg kommer på i farten:
- tenk arbeidssoner. Elsempelvis at det du typisk har i oppvaskmaskinen bør være lagret i nærheten av oppbaskmaskimen. At kjøleskapet er nært komfyren. At gryteskapet er nært komfyren. At man kan gjøre forkjellige ting, for eks dekke på bordet samtidig som noen andre lager mat - uten å gå i veien for hverandre.
Om du googler kjøkken + soner finner du ganske mye, både i magasiner og hos forskjellige kjøkkenleverandører. Byggforsk har også egne publikasjoner, https://www.byggforsk.no/dokument/3035/kjoekken_i_boliger

Anbefaler å tenke over synlighet mellom kjøkken og andre rom. For eksempel, om du har hatt gjester til en god middag så er det kjedelig om all opvaskem står mitt i synet på både dere og gjestene om man etterpå vil ta en kopp kaffe på stua. Dette kan løses ved å tenke over hvor kjøkkenvask og oppvaskmaskin plasseres eller ved å lage en benk som er høyere mot stue enn mot kjøkken - slik at den skjuler ting som står på kjøkkensiden.

Kjølehjørne anbefales forøvrig. Ettersom du skal ha vannbåren varme kan du vurdere splitt-aggregat. Da går overskuddsvarmen til gulvvarmen og du slipper å ha ett kjøleskap/kjølehjørne som står og spyr varmluft ut i ett eller annet rom. Overskudd på vannbåren varme kan stort sett alltid brukes på ett badromsgulv eller noe.
Ser at både Norcool og Thermocold har splitt aggregat.
Signatur

TSt
   #8
 14,524     0
Gryteskap er det ikke noe som heter lenger, en benytter alltid full uttrekk skuffer i forskjellige høyder. Skapdør må en bare ha der hvor det blir for høyt og se ned i en skuff, f.eks. over høyt montert stekovn / micro.

Det er helt utrolig hvor mye bedre plass en får ved dette og mye ryddigere. Jeg har gjort dette på de siste kjøkkene jeg har vært med å laget og eiere har vært veldig fornøyde etterpå over at dette ble valgt.
  (trådstarter)
   #9
 10,486     Akershus     0
Takk
Tips ang. sketchup, make 2017 er fortsatt tilgjengelig som gratis desktopversjon


Litt mer å ta meg til her enn hva bra er for tida, og kjøkken er uansett ikke noe som skjer med en gang, så det går ikke så fort riktig ennå.
Takk for tips. Jeg lastet det ned og testet. Den sier at jeg har 27 dager igjen av min free trial. Alle forsøk på å legge til lisens gjør at jeg kommer til noe betaling.
En annen ting er at jeg får ikke bruke hurtigknapper, da blir det jo helt håpløst. Er det noe man kan skru av og på?
Skap er i stor grad ut, og skuffer inn. Spørsmålet er bare litt hva vi skal gjøre i de to hjørnene som blir. Vi har hatt en lokal kjøkkenbygger på befaring, og han kom med forslag om noe løsning man kan trekke ut av hjørnet. Ulempen var prisen, som var rimelig stiv.
Til Tek'n, så har vi tenkt på det meste du sier her. Dette med å sitte midt i rotet og ha middag er det store ankepunktet mot en sånn åpen løsning som vi har tenkt å lage til. Vi har snakket om dette over flere år, og har kommet til at den bedre plassutnyttelsen vil veie tyngre enn muligheten for å sitte midt i rotet under julemiddagen. Hvis du ser på den første tegningen, så er sofa-hjørnet i andre enden.
Signatur
   #10
 549     Skien     0
Vi endte opp med å droppe alle form for hjørneskap og kjøre skuffer inntil hjørner på to sider.
På øya satt vi et dypt skap inn i ene hjørne for å vinne litt plass.
Kikket på forskjellige hjørneløsninger og synes de er kronglete å bruke i praksis.

FrodeS bygger kjøkken - Skjermbilde.JPG - Mikaelberberg