642,416    753    31  

frodes: Fra råkjeller til beboelig rom

 10,486     Akershus     1
Huff, hva er det jeg har startet på???

Det er nå mye rart man skal prøve seg på. Vi har behov for flere rom, og å kjøpe et annet hus er uaktuelt. Under huset er det ca. 45 kvm kjeller som pr. i dag ikke er i bruk.

Her håper vi å få plass til 2 soverom, et bad og et teknisk rom.

Jeg har målt opp hele kjelleren, og jobber med å lære meg google sketchup. Det går sakte, men nå har jeg i det minste fått til nok til at det begynner å likne på noe. Det er totalt 8 vinduer. De resterende tegnes inn når jeg lærer meg å kopiere og lime inn ordentlig. Firkanten over trappa er uten støpt etasjeskille. Resten av kjelleren har støpt tak.

Det som er tegnet inn her er selve grunnmuren. Det må komme isolasjon på innsiden (og utsiden), så selve rommene vil bli noe mindre.

Veggene i midten er bærevegger, og bør antakelig få stå. Det er mulig de kan flyttes noe. Pipa i kjelleren skal ikke brukes.

Foreløpig er tanken å dele av til to soverom i det nærmeste rommet, bad opp til høyre, og teknisk rom opp til venstre.

Problemet er at jeg har ikke noe godt forslag til hvordan man skal komme seg inn i det rommet som blir "nederst" til høyre.

Et alternativ er å gjøre rommet ned til høyre til bad, og ha inngang fra begge soverommene, men jeg er ikke veldig begeistret for å måtte gå gjennom et soverom for å komme til badet.

Et annet alternativ er å lage en gang på oversiden av bæreveggen i midten, og forsøke å flytte døråpningen så nære pipa som mulig.

Foreløpig er det bare planlegging, så jeg er veldig interessert i alle innspill og forslag. Alle som måtte ønske det oppfordres til å leke seg med skp-fila


frodes: Fra råkjeller til beboelig rom - skisse4.jpg - frodes
Vedlegg:
Signatur

   #1
 12     Stadlandet     0
hei! har ikke prøvd dette programmet før, så mine ferdigheter er lik 0, har sannsynligvis også ødelagt hele tegningen din, men kansje ser du hva jeg tenkte:
Fra råkjeller til beboelig rom - kjeller.jpg - akselstave
   #2
 152     Norge     0
Tanken på flere soverom er jo god, men hvordan er det med vinduene ?
Du er vel klar over at det ikke er godkjent med soverom uten alternative rømningsveier, det er en minimums størrelse på vindu for at de skal være godkjent, husker ikke disse målene i farten.
  (trådstarter)
   #3
 10,486     Akershus     0

hei! har ikke prøvd dette programmet før, så mine ferdigheter er lik 0, har sannsynligvis også ødelagt hele tegningen din, men kansje ser du hva jeg tenkte:Da er vi flere som ikke har allverden schnøring, men idéen din kommer jo godt fram. Idéen er ikke dum, og det er nok det beste oppsettet for å lage soverommene så store som mulig. Det er et par punkter som taler litt i mot :
1. Trappen er på øst-siden, altså kommer det øverste soverommet et sted med lite lys. På sør-veggen er det en stor veranda, så det er vanskelig å få noe særlig lys inn der. Kanskje gjør det ikke så mye, da man vil få noe morgensol, og et rom som ikke varmes opp unødvendig utover dagen.
2. Rommet der du har tegnet opp bad er det eneste uten sluk, men det trenger kanskje heller ikke bety allverden. Alt skal jo graves opp uansett, så å flytte om på avløpsrørene bør ikke være noe problem.
3. Jeg er usikker på om jeg kan fjerne så mye av bæreveggen.

Veldig fint med innspill, bare kjør på med flere :-)

Rømningsveier vil selvsagt bli laget ihht gjeldende regler, men jeg er usikker på om rommene kan godkjennes som boligareal siden en del av vinduene havner i lyskasser under bakkenivå.
Signatur
   #4
 12     Stadlandet     1
ok, forandret litt på ting, kansje er dette til hjelp. muligens hadde det også gått an å tegnet inn en bod, sånt er alltid kjekt å ha i kjelleren, det og skapplass Wink
Fra råkjeller til beboelig rom - kjeller2.jpg - akselstave
  (trådstarter)
   #5
 10,486     Akershus     1

ok, forandret litt på ting, kansje er dette til hjelp. muligens hadde det også gått an å tegnet inn en bod, sånt er alltid kjekt å ha i kjelleren, det og skapplass ;)


Det var en ny løsning med et par punkter som må vurderes. Jeg trenger nok større teknisk rom, mest pga. et ønske om å få inn en 2500-liter akkumulatortank og dertil hørende 280 liter ekspansjonstank. I tillegg har vi et ønske om å lage et ganske stort bad med vaskemaskin, tørkeplass (for klær) og badekar. Vaskemaskin ser jeg for meg at det kunne vært praktisk å dytte innunder reposet i trappa.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 10,486     Akershus     0
Kopiering fikk jeg aldri helt til, men nå er i hvertfall alle vinduene tegnet inn.

Laseravstandsmåleren er tydeligvis ganske nøyaktig. På den ene siden hadde jeg bommet med 1 cm, men der sto det (ca), siden jeg ikke kom helt borttil. På de andre veggene stemte det 100% :-)

I skp-fila står det 3 tanker. En av disse skal inn i teknisk rom. 750 er egentlig ikke aktuelt. Jo større, jo bedre. Går det ikke med 1800-liter, får det bli 1300. En ekspansjonstank skal også inn, men den lurte jeg på å dytte innunder reposet.

Nedre del av vinduene er ca. 20 cm over bakkenivå. Det er meningen at det skal komme en dør midt i repos, som da vil få 2-3 trinn opp til bakkenivå på utsiden.

Nå har jeg i hvertfall utgangspunktet, så da er det jo bare å leke med innredningen for å finne noe fornuftig.

Minst ett soverom bør være minimum 3*3 meter + noe plass til skap.
Fra råkjeller til beboelig rom - skisse6.jpg - frodes
Vedlegg:
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 10,486     Akershus     0
Jeg har fått lekt meg litt mer med Sketchup.

Ser dette fornuftig ut ? Dette gir 2 soverom på ca. 10  og 11,5 kvm (regner med det kan lages skap mellom dem), og et bad på drøyt 7 kvm. Vaskemaskinen er dyttet innunder trappa, og det samme med ekspansjonstank til varmeanlegget. Dette kan også fint dras ut for å lage et slags kott under der.

Det som er "feil" på tegningen nå, er at jeg håper å grave ut og få ca. 20 cm mer takhøyde. Dette vil da bygges på nedover.

Fra råkjeller til beboelig rom - skisse7.jpg - frodes
Vedlegg:
Signatur

   #8
 874     Oslo     0
Vet ikke hvor aktuelt det er, men hva med å drite i hele kjelleren og lage et tilbygg? Kan tenkes at det ikke blir veldig mye dyrere. Det har i allefall jeg kommet frem til der jeg bor. Mulig regnestykket blir annerledes for din del. Bare en tanke
  (trådstarter)
   #9
 10,486     Akershus     0

Vet ikke hvor aktuelt det er, men hva med å drite i hele kjelleren og lage et tilbygg? Kan tenkes at det ikke blir veldig mye dyrere. Det har i allefall jeg kommet frem til der jeg bor. Mulig regnestykket blir annerledes for din del. Bare en tanke


Det er en tanke, men den er ferdigtenkt og forkastet.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 10,486     Akershus     0
Noen som kan reglene for BOA / Primærrom og sånt, og kan si noe om hvilke rom som vil telle inn hvis jeg får nok lys inn?

Soverommene og badet teller vel med, men er gangen og teknisk rom med på noe vis?
Signatur