96    4    0  

Gipse rundt ovn -puss eller ny brannmur?

 3     0
Hei! 

Vi holder på å pusse opp stuen og vet ikke helt hva vi bør gjøre videre nå. Vi legger 12mm gips utenpå hutonittplater. Vi skulle egentlig fjerne platene først og legge gips på stender men så fikk vi tips om å ha de bak pga isolering og bedre feste for å henge opp ting, hadde vi kommet på det selv før vi kjøpte gipsen hadde vi selvsagt kjøpt rehab, så vi har gitt oss selv litt ekstra hodebry. Vi lurer på hva vi bør gjøre rundt vedovnen mtp. at vi ikke kan legge gips bak ovnen. Kan man legge 12 mm murpuss eller er det umulig å bygge det så mye ut? Det er brannmur bak oven, så vi tenker isåfall å gipse rundt brannmuren og legge murpuss på brannmuren om det er mulig. Det andre alternativet vi kommer på selv er å sette enda en brannmur utpå den gamle, men da vil jo den stikke utenfor gipsplatene og vi kunne tenkt oss å ha det helt slett. 
Om noen har innspill på dette blir jeg glad for alle tips.
Jeg er helt ny her inne men skal prøve å legge ved ett bilde av hvordan det ser ut nå.
Gipse rundt ovn -puss eller ny brannmur? - Screenshot_20200704_174721.jpg - Cezz

   #1
 1 938     Sørlandet     0
Kommer litt ann på hva brannmuren er laget av. Men snakker vi tegl eller leca blr det ikke være noe problem å pusse på dette. 12mm er ikke mye i mørtelens verden. Og man kan alltids pusse flere lag. Ovnen bør tas vekk først og gammel maling og slikt bør fjernes for heft. 

Du skriver at du ønsker det helt slett. Gips og mur vil bevege seg forskjellig og det er høyt sannsynlig at det sprekker i overgangen. Man kan alltids prøve. Hjemme har jeg en pusset pipe som står mot sponvegg. Helt slett og sparklet av maler (både pipe og vegg). Det har holdt selv om jeg kan se hvor skjøten er. Dere kan jo også vurdere flis/skifer andre gøye ting bak ovnen? Ellers så kan man alltids liste om det sprekker:)
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Takk for gode råd! Brannmuren er en plate med ikke brennbart materiale, er usikker på hvilken det er da vi akkuratt har overtatt huset. Pipen er på andre siden av veggen, på kjøkkenet. De som bodde her før hadde tapetsert brannmuren og det er vell ikke helt etter forskriftene viss jeg ikke tar feil. Brannmurplaten er 5 cm tykk.

Vi har vurdert fliser eller skifer også men jeg vil jo helst ha et slett og rent utrykk. Lister var ingen dum ide om det skulle sprekke litt i skjøten dersom vi pusser! Vi får prøve å undersøke litt mer og finne ut om det er mulig å pusse platen, viss ikke blir det nok enklest og tryggest og sette opp ny brannmurplate selv om den vil bygge mer ut enn veggen for da vet vi ihvertfall at det er etter forskriftene Smile
   #3
 1 938     Sørlandet     0
Dersom det er en plate kan vel denne løsnes og flyttes lenger ut? Om ikke må du nesten finne ut om det er godkjent å legge noe utenpå platen. Klarer du å finne ett klistermerke/skilt som opplyser om produsent så bør det være enkelt. Om ikke så opplever jeg feiervesenet (brannvesenet) som særs imøtekommende og rådvillige.
  (trådstarter)
   #4
 3     0
Ja det kan jo være mulig at den kan flyttes. Har ikke funnet noe om produsent på platen. Skal prøve å ringe feirervesenet imorgen og om de ikke kan svare må vi nok få noen fra varmefag på befaring. Tusen takk for hjelpen ihvertfall!