661    9    0  

Gipsplate oppå lister

 5     0
Hei.

Jeg planlegger å bli legge gips på gammel strietapet som igjen er lagt på betongvegg. For å gjøre jobben så enkel og billig som mulig, lurer jeg på om jeg kan spare en del ved å legge platene rett oppå listene. På denne måten slipper jeg å demontere lister og fore ut vinduskarmer.

Alle listene i leiligheten, både mot gulv, tak og vindu er ganske store, og list-kanten mot vegg er 8-10 millimeter. Planen er altså å legge 6 mm gipsplater rett på denne kanten og sparkle overgangene.

Kan dette være en grei løsning?

På forhånd takk for svar.

   #1
 207     0
Hei, og velkommen! Smile

Meg bekjent burde rehabgipsen limes på betongvegg. Da er det nok absolutt å anbefale å fjerne tapeten.

Skal jeg være ærlig tror resultatet vil se noe snodig ut, og at du vil få endel skjøtesprekk.
Listene er vel laget av tre, som gjør at de vil bevege seg noe, og det resulterer i sprekker.

Om du velger å prøve dette er det i hvert fall alfa-omega å bruke papirremse (som man alltid skal), og husk noe klaring mot listverk slik at du får ut spennet i platen.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Takk for svaret. Hva er i veien med å lime gips på tapet? Jeg er forberedt på å pusse ned tapetet hvis jeg finner bobler eller andre ujevnheter.

Skjøtesprekken mellom gips og list tenkte jeg å sparkle, men som du påpeker kan det føre til sprekker. Kan jeg ev. løse dette ved å bruke akryl?

Jeg hadde tenkt å bruke papirremser mellom platene og i alle hjørner, men jeg ser ikke hvordan jeg kan bruke papirremser i overgangen gipsplate->list.
   #3
 1 189     Sandefjord     0
Du bør sjekke teknisk datablad/monteringsanvisning for gipsplatene og følge anbefalingene der. Da har du også mulighet til å reklamere dersom noe ikke fungerer.

Mot listene bør du bruke en ms polymer fugemasse, som er mer elastisk enn billig akryl.

Men det peneste resultatet får du nok om du legger gipsplatene bak listene....

Alternativt kan du helsparkle (med rullesparkel). Det er ikke sikkert at det er så mye mer jobb enn å gipse rommet på nytt:-)
   #4
 207     0
Tolket det som om du ville sparkle over list/plater for å få en glatt overgang, men da tok jeg vel kanskje feil?

I tilfelle ikke vil det vilkårlig av bruk av sparkel eller akryl garantert sprekke. Sjansen er mindre ved bruk av remse, men jeg tror likevel sjansen er særdeles stor.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 5     0
Pal.ah: Takk for tips vedr. polymerfugemasse. Jeg planlegger å handle gipsplatene på Obs!, som nå selger disse på tilbud. Der får jeg sikkert også tak i egnet fugemasse.

Vedr. helsparkle: Jeg prøvde dette på en vegg på søndag. Det funker, men jeg får det ikke fullt så pent som jeg ønsker, og det var svært tungt, tidkrevende og støvete for en amatør som meg.

Jeg skjønner at det blir penest om jeg tar av listene, men jeg hadde altså håpet å slippe å legge nye lister - ikke minst rundt vinduer som da ev. må fores ut.

Megleren: Du tolket nok omtrent rett. Legger ved en skisse som viser planlagt oppriss. Ved den røde sirkelen møtes gipsplaten og eksisterende list. I denne kanten tenkte jeg altså å fuge eller sparkle.

Er dette en fryktelig dårlig ide?
Gipsplate oppå lister - plan.png - vegarsc
   #6
 104     0
Har du sett på dette produktet? https://www.jotun.com/no/no/b2c/products/interior/lady/lady-minerals-revive.aspx
Og, er det andre som har prøvd det? Har ikkje erfaring sjølv, men vurdera å prøve det.

Ellers så har eg hatt liknande prosjekt og løyste det ved å liste på ny, brukte ein 6mm ferdigmalt glattkant til å fore på eksisterande karmar rundt dører og vindu. La denne slik at den ligg kant i kant med lista, 5mm inn på eksisterande forignar, blir litt slik som rehablister. Er ikkje noko ein ser til dagleg, og eg synast det vart ei OK løyising. Betre enn å ha plata inntil listverket.
  (trådstarter)
   #7
 5     0
Oi, dette så interessant ut. Et kriterium for min del er at det bør være enklere å påføre enn rullesparkel.

HSt
   #8
 24 979     Lillestrøm kommune     0
Så det samme produktet på OBS bygg men aldri sett det i praksis. Å legge papirdtrimmel mot en list burde alle skjønne at ikke går, det er derfor fleksibel fuge dom er eneste løsning. Men løsningen er jalla og en kjøper vil trolig beregne å rive både gips og lister og starte på nytt.
  (trådstarter)
   #9
 5     0
Leste litt om Jotun Mineral Revive. Ser ut som det blir bra, men det er dyrt og minner litt for mye om helsparkling for min del. Det begynner å nærme seg å leie malere til å helsparkle alle flater, tror jeg. Rundt 100 m2 med vegg blir vel fort nært 40.000 alt inkludert, men jeg begynner å tenke at det er verdt det for å slippe å slite meg ut på en jobb som uansett ikke kommer til å bli helt bra.

Tusen takk for all respons i alle fall.