2 322    63    1  

Hårete mål. Kan vi klare det med byggebolig sin hjelp?

 390     0
Hei godtfolk! Smile

Min samboer og jeg har pekt oss ut et hårete mål. Vi skal ferdigstille gangen og bygge opp et soverom helt fra bunn helt på EGENHÅND!

Når det gjelder gangen er det kun småtteri som gjenstår, slik som listing, utforing med mer.

Mens soverommet har vi helt på egenhånd revet ned helt selv, med litt hjelp fra byggebolig. Og nå skal vi klare å bygge det opp helt selv, men trenger bistand til løsninger og framgangsmåte underveis.

Vi har alltid tidligere fått hjelp til gjennomføringen av ulike ting med huset, men føler vi har lært tilstrekkelig både praktisk og teoretisk til at vi nå kan klare det helt selv. Bygging av soverom er i så måte fullt realistisk i motsetning til et kjøkken som innebærer vann og mye mer elektrisitet. Men for å få dette til trenger vi råd og veiledning her på byggebolig for å komme i mål, men det bør være innenfor for to ferskinger i dette gamet. Det er jo også veldig motiverende å klare ting helt selv, for på den måten lære og erfare.

Jeg kommer til å legge inn bilder i tiden framover for hvordan vi skal løse ulike utfordringer som dukker opp. Håper virkelig byggebolig sine fantastiske medlemmer med sin erfaring og kompetanse kan bidra til å hjelpe to nybegynnere til å fullføre sine prosjekter fra A til Å. Håper kanskje også dette kan være en inspirasjon til andre nybegynnere som oss til å kaste seg ut i oppgaver som man i utgangspunktet så på som umulig. Men ingenting er umulig, man må bare finne det riktige verktøyet for å løse "problemene".

  (trådstarter)
   #1
 390     0
Her er første utfordring. Vi har nå revet ferdig alle vegger og skal begynne med oppbyggingen. To av veggene er yttervegger og disse er revet helt inn til murveggen (vi bor i murhus). Disse bestod av 12 mm sponplater, 15 mm rupanel og reisverk uten isolasjon. Her ønsker vi å bygge opp to nye vegger i reisverk med 50 mm isolasjon, 12 mm osb plate med fals og veggpanel (f.eks. huntonit). De to andre veggene er en bærevegg mot stuen og delevegg i reisverk mot bad. Disse bestod av null isolasjon, sponplater og rupanel som ytterveggene. Her ønsker vi å isolere 100 mm i veggene og ellers samme oppbygging som yttervegger. Før vi i det hele tatt går fatt på oppbyggingen trenger vi å få svar på noen spørsmål:

På de første bildene ser dere en liten sprekk i hjørnet. Trenger vi å foreta oss noe her? Mener å ha lest og/eller hørt at dette er slik murhus ble bygget på denne tiden (1947) og ingen skade er skjedd. Men kan mus kommer inn via denne sprekken så ønsker jeg uansett å gjøre noe med den. Kan vi f.eks. bruke denne mørtelen på tube? fischer cement express
Hårete mål. Kan vi klare det med byggebolig sin hjelp? - IMG_6727.JPG - Huseier Kenneth
Hårete mål. Kan vi klare det med byggebolig sin hjelp? - IMG_6728.JPG - Huseier Kenneth

Her ser dere en større åpning nederst i samme hjørnet som over. Hva gjør vi her? Kan produktet jeg linker til over her være aktuelt å bruke i dette hullet?
Hårete mål. Kan vi klare det med byggebolig sin hjelp? - IMG_6729.JPG - Huseier Kenneth

Jeg har lest bla inne på bygg og bevar at innmurte bjelker i tre er risikosport. Derfor var jeg spent når jeg åpnet gulvet for å se hvordan det var bygd opp hos oss. Som dere ser på bilde er det innmurte bjelker, men de ser tilsynelatende fine ut. Ser det er gamle fuktmerker, men ingen indikasjon på at dette er nyere problemer. Kanskje isolasjonen i gulvet som er utført lenge etter at huset ble bygd har vært til hjelp, ikke vet jeg. Men trodde kanskje det var motsatt, at det ville bli problemer ved å isolere ettersom muren blir kaldere og man flytter duggpunktet lenger inn i veggen. Men fuktmerkene er med stor sannsynlighet eldre enn isolasjonen, så da trenger vi kanskje ikke å foreta oss noe, eller hva?
Hårete mål. Kan vi klare det med byggebolig sin hjelp? - IMG_6730.JPG - Huseier Kenneth

Hva kan jeg fylle langs med ytterste bjelke mot yttervegg? Tenker på å hindre musa i å komme inn på soverommet, og da er dette en mulig inngangsport. Jeg tenkte først fugeskum, men dette eter musa seg i gjennom. På en annen side blir aldri dette huset musetett innenfra, da må vi rive alle vegger og tak og det kommer vi aldri til å gjøre. Vil fugeskum sørge for mindre trekk fra etasjen under (kjeller - vaskerom)?
Hårete mål. Kan vi klare det med byggebolig sin hjelp? - IMG_6731.JPG - Huseier Kenneth

Så har vi en lufteluke som ble satt inn for et par år siden. Det ble brukt bor og huggjern for å få inn denne. Når vi nå rev veggen så vi hvor stor åpningen ble på sidene, men særlig på den ene siden. Hva gjør vi her? Kan vi bruke fugeskum til å fylle tomrommet og dermed også luftlekkasjer? Eller vil dette ikke være heldig eller ha noen effekt?
Hårete mål. Kan vi klare det med byggebolig sin hjelp? - IMG_6734.JPG - Huseier Kenneth
Hårete mål. Kan vi klare det med byggebolig sin hjelp? - IMG_6733.JPG - Huseier Kenneth

Og hva gjør vi med denne sprekken? Kan mørtel på tube være egnet til dette formålet?
Hårete mål. Kan vi klare det med byggebolig sin hjelp? - IMG_6732.JPG - Huseier Kenneth
   #3
 750     0
Legg gulvet først, så setter dere opp nye vegger inntil murveggen, dimensjon kommer an på hvor mye isolasjon dere skal ha, og det kommer bla an på om det er over eller under bakkenivå
  (trådstarter)
   #4
 390     0
Legg gulvet først, så setter dere opp nye vegger inntil murveggen, dimensjon kommer an på hvor mye isolasjon dere skal ha, og det kommer bla an på om det er over eller under bakkenivå

Ja, vi har tenkt til å legge nytt gulv der det gamle ble revet opp og det før vi bygger veggene. Men pga ukurante mål på de gamle gulvbordene, så har vi funnet ut at 28 mm terrassebord er det nærmeste orginalgulvet. Spørsmålet er om det går fint an å bruke dette?
50 mm isolasjon tenker vi i veggene. Soverommet er over bakkenivå.

Så til spørsmålene med bilder over her. Har du noen gode råd/innspill til disse?

Hvordan får jeg vatret toppsville og bunnsville når langvateret bare er 2 meter? Jeg tenkte å kjøpe en rett 48x98 mm for så å legge vateret mot denne, men det finnes kanskje lettere måter å gjøre det på?
   #5
 750     0
Du kan ikke bruke noe impregnert innendørs, går nok fint og bruke en 2m rettholt, du kan bare merke på veggene på siden hvor toppsvillen skal være, så bruker du for. Eks krittsnor.
Ettersom du skal ha 50mm isolasjon. Så kan du bruke 48x48 til veggene, husk også dampsperre
  (trådstarter)
   #6
 390     0
Du kan ikke bruke noe impregnert innendørs, går nok fint og bruke en 2m rettholt, du kan bare merke på veggene på siden hvor toppsvillen skal være, så bruker du for. Eks krittsnor.
Ettersom du skal ha 50mm isolasjon. Så kan du bruke 48x48 til veggene, husk også dampsperre

Mener jeg leste her på byggebolig at man kunne bruke terrassebord på loftet, men det blir kanskje noe annet på et loft enn på et soverom? Det skal legges nytt gulv over eventuelle terrassebord hvis det har noe å si.
Krittsnor var nytt for meg, men ser ut til å være enkelt å bruke. Ved et raskt søk fant jeg flere som solgte dette, men ikke alle som solgte det med kritt. Noen tips til krittsnorer som er enkel i bruk hvor kritt følger med?
Når det gjelder dampsperre har vi bestemt oss for å droppe dette. Hovedårsaken er pga sterke advarsler fra ytong som fraråder dette i vår type murhus. Nettopp derfor isolerer vi også bare 50 mm. Utfordringen med å få det helt tett i et hus som aldri vil få dampsperre overalt er også en grunn til at vi sløyfer det. Dessuten vil vi få det rimelig tett ved bruk av osb plater og veggplater som begge er temmelig damptette. Utvendig isolasjon av grunnmur vil vel også gjøre denne varmere og dermed minimere sjansen for kondens. Jeg er derimot fullt klar over hvorfor man bruke dampsperre, nettopp for å hindre varm og fuktig inneluft fra å kondensere på kaldere flater.
   #7
 25     0
Hovedproblemet med å bruke impregnerte materialer her er at de vanligvis ikke er tørket. Hvis du bruker terrassebord og så legger noe annet oppå så har du stengt inne en hel del fuktighet. Er ikke sikker på om moderne impregnerte materialer avgir helseskadelige stoffer, men ville personlig ikke hatt det inne i et soverom.

   #8
 336     Hedmark      0
Krittsnor har de overalt hvor det selges byggrelaterte ting, feks https://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/maleinstrument/maleverktoy/merkemateriale/krittsnor-124016/#tab01

Kan være greit å skumme rundt luka ja. Ville først som sist kjøpt en fugepistol, skumme uten det er håpløst.
Ser de har en rimelig en på jula feks, jeg betalte vel ca 5 ganger så mye for min for noen år siden.... https://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/maling-og-fugemasse/maling-og-fugemasse-og-sparkel/fugesproyter/fugepistol-502180/#tab01
  (trådstarter)
   #9
 390     0
Hovedproblemet med å bruke impregnerte materialer her er at de vanligvis ikke er tørket. Hvis du bruker terrassebord og så legger noe annet oppå så har du stengt inne en hel del fuktighet. Er ikke sikker på om moderne impregnerte materialer avgir helseskadelige stoffer, men ville personlig ikke hatt det inne i et soverom.

Der er du inne på noe som jeg helt hadde oversett i forbifarten. Vi brukte terrassebord til å bygge opp undergulv i gangen, men dette hadde jo fått tørket i lang tid. Jeg ser at jeg må bruke noe annet. Men hva? Finner ikke noe som bygger ca 30 mm bortsett fra lekt 30x48 mm. Men det kan jeg vel ikke bruke selv om det bare er et lite område? Tenkte kanskje det gikk at å bruke kiler for å fore opp gulvet til riktig høyde. F.eks. 22 mm kledningsbord.
   #10
 750     0
Er bjelkelaget som ligger der helt rett nå? Hvis ikke så må det rettes opp, er det rett, så kan du bare skru på lekene på toppen, og legge sponplater, eller heltregulv eller hva du skal ha