146    5    0  

Hulrom etter setninger

 11     0
Hei

Er det noen som har erfaring med tilsvarende. Vi har et hus fra 1933 med grunnmur av naturstein. Når vi tok over var muren dårlig vedlikeholdt og full av sprekker. Jeg har brukt tid på å tette alt over og under "vannlinja". På et sted er det en sprekk som går nedover. Her har jeg fylt på med murcement for å stabilisere eventuelle ujevnheter.

Prolemet er dog at jeg har fyllt på 17 sekker, a 20 kg, risikerer jeg å fylle et hull på størrelsen Farris? Det er jo åpenbart at det har gått vann inn der over år, spørsmålet blir vel eventuelt hvor den har laget årer og hulrom.

Setter pris på tilbakemelding angående problemet, worst case er vel at vi sitter på et potensielt synkehull. Fordelen er at grunnmuren er solid, 2 lag med tjukke blokker av naturstein.

   #1
 2 071     Sørlandet     0
Disse sprekker for den minste ting så om det du har tettet til nå sprekker opp igjen så er det litt bevegelse. Blir sprekkene større og større er det en del bevegelse og tiden et inne for å få det vurdert. Men nå har det jo stått i snart 100 år så fa står det litt til;)

Jeg har vært med på å pumpe 8 kubikk(!) inn i en relativ liten sprekk. Ingen fasit her, men du kan fylle en sekk. Vente noen timer, fylle en til, vente osv osv. Da vil det lukke seg sakte men sikkert. Om det stabiliserer noe særlig vites ikke uansett. Har du problemer med overvann burde det ledes vekk. Den jobben er viktigere enn å tette sprekker:)
  (trådstarter)
   #2
 11     0
hei, takk for svar.


Ja, enig i det du skriver. De 17 sekkene som allerede er påfyllt bør vel gjøre noe med "gruvegangene" i systemet. Tar en ny runde til uka og fyller sporadisk, så får jeg se. Overvannet er ikke lenger et problem ta jeg har satt inn dreneringsrør fratakrenne og vekk fra muren. Har tettet sprekker da smågnagere også har vært et problem, nå er det potte tett.
   #4
 2 071     Sørlandet     0
Å få bort takvann er bra men hvordan er det med resten av dreneringen? Knotteplast, drensrør, oppfylte masser (jord/pukk?) etc etc?
  (trådstarter)
   #5
 11     0
I gamle dager bygde man grunnmur på høyde med den kinesiske mur, sikker på at kjelleren var en tysk bunker under krigen, altså, meter tjukke naturstein, hvor praktisk er det å drenere og isolere en slik mur?