98    5    0  

Hva er best oppbygging av kjellernedgang?

 70     0
Vi er i gang med å innrede kjelleren. Nedgang til ny inngang er gravd, og dør er saget ut. Nå er tiden kommet for å lage selve nedgangen. Da tyr jeg til dere på forumet for å få den beste løsningen.

Jeg har bare grovt tegnet opp en skisse:

Hva er best oppbygging av kjellernedgang? - Skjermbilde 2019-10-31 kl. 21.20.21.png - MariusRH

Tanken er da at jeg skal støpe en platt i bunn med sluk til drenering. Deretter bygger jeg 2 vegger av mur, for så å bygge en trapp ned i tre. Terrenget vil jeg arrondere inntil trappen og inntil veggene.

Hva tenker dere? Hvor tykk bør selve platten være? Hva er best oppnbygging av murveggene?
All hjelp mottas med stor takk!

HSt
   #1
 23 178     Lillestrøm kommune     0
Husk isolasjon under platen, egentlig burde det være et sandfang på slike men er du forsiktig ned å ikje få for mye rusk ned der så går det ofte bra uten.

Bruker du forskalingsblokker så kan du være lurt også ånisolere mot terrenget bak muren.

  (trådstarter)
   #2
 70     0
Takk HSt!
Vil du anbefale forskallingsblokker? Eller vil f.eks 15cm leca gjøre jobben? Murt med liggende armering i hvert andre legg?
HSt
   #3
 23 178     Lillestrøm kommune     0
15cm leca vil trolig gjøre jobben også men mulig du da bør lage en boks og så lage trappen ned i denne, i allefall få en form for side støtte på enden av vangen langs trappen. Blir trspoehullet langt så kan du lage en halvhøy mur på tvers under midten av trappen som støtte.

Hvor solid dette må være avhenger av massene rundt, det kan hende du lå ha markisolasjon utenfor trappen også. I Trøndelag sprakk noen grunnmurer for noen pr siden pga tele som klemte inn murene sideveis (lite snø og mye kulde og trolig mye leire)

  (trådstarter)
   #4
 70     0
Ja, du peker på det jeg var mest usikker på. Hvis jeg skal lage en boks som trappen går ned i, blir boksen veldig stor. Vurderte å ha 1 blokk-bredde på kortveggen hvor trappen kommer ned. Det skulle stabilisere litt i hvert fall.
TSt
   #5
 6 377     0
Siden trappen kommer ned fra noe må du jo ha sidekant over trappevangen på yttersiden også. Litt plundrete å jha noe ordentlig fundament for denne. Selv laget jeg for noen uker siden det store hullet inkl trappen. Men en kunne kanskje lage halve høyden på tvers og så lage et stepp opp for å slippe å lage hele dybden på fundamentet hele veien der trappen står men en må passe på at en ikke får setninger i øverste delen av trappen da. Må passe på å isolere under trappen da. Vi isolerte istedenfor utvendig hele veien på det store hullet vi brukte. Forskalingstein som ble armert. Men pass på jeg ville støttet opp hjørnene ved fylling, begge hjørnene skle litt og begynte å lekke litt med en overivrig sjåfør på pumpen og i overkant tynn masse.