189    9    4  

Hvor begynner man?

 21     0
Jeg overtar et hus fra 60-tallet sånn snarligen. Enkelte ting må opplagt gjøres i løpet av få år. Veldig mye kan gjøres. Og jeg har endel ting jeg gjerne vil ha gjort. Med varierende grad av overlapp mellom disse.

Jeg har lest meg opp her på byggebolig (mange gode, urførlige tråder). Jeg har lest på steder ala byggstart.no for å få et visst inntrykk av hva det (f.eks) koster å pusse opp et kjøkken på X kvadrat:

https://www.byggstart.no/pris/pusse-opp-kjokken

Jeg har lest litt på direktoratet for byggkvalitet for å forstå kravene til TEK17 ved oppussing, del-renovering og total-renovering: 
https://dibk.no/

Jeg har bygd en terrasse og malt et og annet rom og forefallende vedlikehold, men aldri selv gjort eller bestilt arbeid av en slik størrelse som dette.

Det hadde forsåvidt vært flott å utforme et anbud på å strippe huset til reisverk fra innsiden og utsiden og lage et "nytt" hus som kunne leveres nøkkelklart om 12 mnd. Men både det å leie leilighet i mellomtiden og kostnaden et slikt prosjekt er ikke noe jeg ønsker. Jeg er altså forberedt på å ha lavere standard enn et "2023-hus", og å gjøre noe egeninnsats / ta ting over tid.

Jeg tenker at første pri bør være:
1. Et tett ytterskall. Dvs tak, fasade, kjellermur bør ikke slippe inn vann eller vindtrekk
2. Trygt elektrisk anlegg. Få en elsikkerhetssjekk og gjør evt straks-tiltak og planlegg for utskifting
3. Vann og avløp. Alle springer bør ha greit vanntrykk, og rør fra kommunal vannledning og fram til springen bør ikke plutselig begynne å lekke 24. desember. Så også med avløp.

Jeg har prøvd å forstå sammenhenger og hvordan ting griper inn i hverandre. Ala "når du skifter vinduer, ta samtidig kosten med å etterisolere fasaden", og "hvis du drenerer kjelleren, ta samtidig kosten med å isolere kjelleren og bytt gamle vannledninger". Når det kommer til å evt planlegge/legge opp gjennomføringer for balansert ventilasjon sånn at man kan ta bad og toalett "skikkelig" og kunne ta stue og soverom etterhvert og bare "koble seg på" rør på en fin måte når taket er nede, så synes det dillete. Å bytte sikringsskap og hovedinntak er greit nok, men hvordan planlegger man for at ett og ett rom skal renoveres, yttervegger lektes ut 48mm og få skjult elektrisk opplegg tilbake til sikringsskapet, må jeg flekke ned kledning i rommet med sikringsboks på nytt når jeg renoverer et soverom for å legge opp ny kurs? 

Så til spørsmålet: hvor begynner jeg? Leier jeg inn en arkitekt for å tegne huset sånn som jeg håper at det skal bli til slutt og skrive søknader til kommunen? Leier jeg inn en rådgivende ingeniør bygg (RIB) for å finne ut hva som må gjøres? Benytter jeg meg av en entreprenør som tilbyr gratis befaring til å få oversikt over hva som bør gjøres? Er det noe poeng å benytte seg av en takstmann når det allerede finnes en nesten ny takst bestilt av selger? Eller lager jeg en liste over det som opplagt må fikses, rangerer den, og begynner på toppen uten å gjøre ting for komplisert?

-k

   #1
 155     2
Vi gjorde alt selv. Kjøpte inn kvalitets-verktøy og så på en masse youtube videoer og lesten noen bøker om vedlikehold av trehus + rørleggerarbeider.

1. Først ryddet vi bort alt skrot.
2. Sparklet og malte nesten alle vegger. Nytt laminatgulv i alle rom. Nye dører og karmer.
3. Malte hele huset utvendig og skiftet vindskier.
3. Tok bort alt inventar på kjøkken, rev alt og satte på mdf-plater. Gjenbrukte skap fra 2017, men ny vifte.

4. Nytt rør-i-rør på kjøkken + nytt avløp og ny vannleding  - gammelt var ca 50% fylt med guffe.

5. Rev badet og byttet ut flis med 30 cm isolasjon.

++++

Hele huset er nå bra nok for oss. Inkludert hagen så tok det ca 2 år og ca. 200.000,-. Huset kostet under 600´så det var verdt det.

Og vi byttet kun til skjult anlegg på bad. Vinduer har vi tatt litt og litt når vi har penger til det.
   #2
 247     Asker     1
Personlig mener jeg at åpent anlegg i et eldre hus er vel så pent som skjult anlegg. Det gir mye mer frihet til å jobbe rom for rom.
HSt
   #3
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Åpent anlegg er veldig stor ulempe når vegger skal males osv i tillegg er dette veldig tidkrevende med mange elektrikere så skjult anlegg vil ofte være billigere
   #4
 155     0
Skult anlegg er penere ja, men noe må man leve med for å unngå å bli gjeldslave. Anlegget ble tilfeldigvis kontrollert litt etter at vi kjøpte huset og de fant litt smågrums som ble fixet.
  (trådstarter)
   #5
 21     0
Eksisterende elektrisk anlegg er i stor grad skjult, men gammelt. Jeg antar at når man begynner å flekke plater av vegger så vil gamle trekkerør komme fram. Når man så lekter ut og etterisolerer så vil gamle bokser forsvinne 5cm inn i veggen, og uansett er 60 år gamle kabler og stikk noe man vil bytte ut.

Synlig elektrisk er noe herk når man skal male vegger, tapetsere og lignende ja. Jeg håper å kunne plaste, isolere, kle vegger, få lagt skjult elektrisk, og så aldri åpne mer i min levetid. Jeg regner med å male eller tapetsere opptil flere ganger før jeg tar kveld.

-k
HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Behovet for i ribbe ut alt innvendig overrasket meg innimellom men det avhenger sikkert av standard
  (trådstarter)
   #7
 21     0
Behovet for i ribbe ut alt innvendig overrasket meg innimellom men det avhenger sikkert av standard

Det er et relevant innspill. For et soverom eller stue så er jeg villig til å ha litt skjevhet/svikt i gulv og sprekk i parketten inntil videre. For et baderom som må totalrenoveres så tenker jeg at jeg gjerne vil ha visshet om at det er tørt opp mot tak og yttervegg, og at bærende elementer er stivt nok til å unngå sprekk i flis, siden kostnaden ved å fikse noe etter å ha gjort en kostbar renovering av rommet er så stor? For å legge rør-i-rør og ventilasjon så må må man vel i praksis åpne opp endel for å få det fint?

Når vinduer må byttes og hvis jeg ønsker å etterisolere mot yttervegg og skråtak med 48mm så betyr det vel i praksis å "flekke av alt"? Dvs, det finnes kanskje måter å lekte ut rett på gammel vegg, men det synes litt unødig dillete, og da får man ikke tryggheten ved å ha sjekket konstruksjonen?

Jeg tror at jeg må "bo meg litt inn" for å kjenne hvor skoen trykker for å se hvor mye jeg må fornye for å bli fornøyd (og hvor langt pengeboka strekker til). En mulighet er å prøve seg på et soverom for å se hvor handy og selvdrevet man egentlig er. Som en bonus får jeg da (om jeg flekker helt ned) sett på isolasjon og takkonstruksjon/bærende elementer.

-k

   #8
 155     0
Ta ett eller to rom av gangen. Hvis ikke blir det et byggekaos som aldri blir ferdig....
HSt
   #9
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Vi la rør-i-rør gjennom en stue innervegg kledd med sponplater. vi sagde oss tilgang på ca 20cm bredde la inn rør og lukket igjen før veggen ble sparklet og så montert tapet utenpå