5,144    42    5  

Innvendig isolering i kjeller

 208     0
Hei!

Jeg har en kjeller jeg vil innrede og har fått litt problemer med fukt. Veggene mot betongmuren var sanwitch elementer med gips mot mur, skum og gips igjen mot rommet. Det var knusende tørt på betongveggen når jeg rev dette. 

Nå har jeg satt opp reisverket til veggene og får fukt bak isolasjonen. Jeg prøvde først å ha isolasjonen helt inntil betongen og dette ble vått. Jeg fjernet derfor en del isolasjon så det blir en liten luftespalte imellom stender og betongvegg. Det funka bra frem til ca 6-7 mai. Da ser jeg på fuktmåleren at det gikk fra stabilt 70-75% RH til 80-90%. Jeg fjernet isolasjonen bak og fant våt vegg med muggvekst. Jeg vet det har vært dårlig luft sirkulasjon i denne delen av kjelleren og det er et bad rett ved som gir fra seg mye fukt etter 2 dusj daglig. Men det jeg egentlig prøver med dette innlegget er å forstå hva som er årsaken til problemet. Jeg tror ikke vi kan konkludere med drenering uten å tenke på andre ting først siden veggene var helt tørre før jeg rev. 

Hva kan være løsningene her? Er det å montere opp lufteventiler med vifte som slår seg på når det blir for over for eksempel over 75% RH? Det blir installert varmepumpe så da vil lufta bli bytta ut. Er det å fjerne isolasjonen mellom stendere helt så det ikke blir "inneklemt" i luftspalten? Jeg er ingen fuktekspert og har sett det er mange på forumet her som har gode forslag og løsninger som jeg setter veldig stor pris på! Er det mulig å bruke smøremembran på innsiden av betongveggen for å unngå kondens mot mur? Jeg trenger ikke verdens beste løsning, men en løsning som forhindrer fukt og mugg. Jeg kan ikke ha mugg bak veggen som på bildet under her. 

Takk for hjelpen! :) 
Innvendig isolering i kjeller - 61093989_438750306688346_8666986326765076480_n.jpg - Daniel Ciscolover
Innvendig isolering i kjeller - 61375341_2228189150629253_1730540424906407936_n.jpg - Daniel Ciscolover
Innvendig isolering i kjeller - 61409994_866244777043055_2194901873654235136_n.jpg - Daniel Ciscolover

  (trådstarter)
   #1
 208     1
Jeg ser drensledning ligger på samme nivå som sokkel. Knotteplast ligger kun 10-20 cm under sokkel. Men synes fortsatt det ikke forklarer hvorfor veggen er knusende tørr der det har vært sandwitch elementer i 30 år og ingen fukt på innsiden av betongen. Sad
TDJ
   #2
 1,649     Asker      0
Er ikke sikker på hva sandwich-elementer er, men etter din beskrivelse (dobbel gips med XPS (?) mellom ?!) så gir vel dette en rimelig diffusjons-tett vegg ?. Spesielt om det er fuget i alle skjøter. Dermed har muligens (varm og dermed fuktig) inneluft aldri nådd fram til en kald(ere) betongvegg, mao ingen kondensering. At det ikke er tegn til fukt bak den opprinnelige veggen er vel veldig positivt; da kommer det ikke inn noe "utenfra".

Det er mulig at din "nye" vegg slipper gjennom (varmere og dermed fuktigere) inneluft slik at denne kondenserer på den kaldere muren....  Løsningen ville jo i så fall være å gjøre veggen diffusjons-tett, igjen; dvs plast el.
Men, jeg ville uansett ikke benyttet treverk (eller annet organisk materiale) i en slik konstruksjon; stål-stendere råtner ihvertfall ikke.



Signatur
   #3
 2,843     0
Er ikke sikker på hva sandwich-elementer er(...)

Ferdig isolerte vegg/takelementer med kledning på begge sider (nå vanligvis stålplater, men hans har tydeligvis gips) og isolasjon (skum eller XPS) i midten.

https://www.byggforsk.no/dokument/364/523285_lette_sandwichelementer_i_yttervegger_og_tak

http://www.otec.no/produkter/sandwichelement/veggelement-med-poluretan
  (trådstarter)
   #4
 208     0
Takk for svar og hjelp! Ja det er en teori jeg også har og derfor jeg spør her så jeg kanskje kan få til den beste løsningen. Burde jeg kanskje bruke membran på betongen inne for å forsikre at den varme luften aldri treffer muren på innsiden? Det var et stort problem i vinter når det var kaldt ute også. Da traff den varme luften den iskalde betongen fra innsiden. Men er redd for å gå i feller så hadde vært fint om noen go or no go metoder for hva jeg skal gjøre. Skal jeg kjøre på med smøremembran på innsiden av betongveggen? Smile
TDJ
   #5
 1,649     Asker      0
Mur tåler fuktighet helt utmerket. Det er organisk materiale som misliker fukt over lengre tid. Å legge membran direkte på muren vil bare medføre at fuktig luft kondenserer på den (kalde) membranen - siden mur absorberer fukt ganske bra vil faktisk en membran på muren forsterke et fukt-problem ! Eventuell fuktsperre for dette formålet skal ALLTID ligge på den "varme siden"; dvs rett under panelet ditt inn mot rommet.

"Faren" med en slik løsning er at rommet mellom fuktsperre og mur blir relativt lukket; men dersom muren aldri slipper inn fukt utenfra så er det jo ingen fare. Da vil det forbli tørt bak der.

En mulighet du kan vurdere er å benytte isolerende murverk som Ytong Multipor (10 cm) eller lignende. Men da får du en pusset murvegg inn mot rommet, ikke panel eller plater - men den er garantert mugg- og sopp-fri !!
Forøvrig sier enkelte "regler" at du bør ha minst 2/3 deler av total isolasjon på yttersiden av en mur nettopp for å unngå disse kondenserings-problemene.

Ser jo at reisverket allerede er på plass. Dersom utskifting av stendere er uaktuelt OG du ikke har god utvendig isolasjon OG du er 100 % sikker på at det ikke kan komme inn fukt utenfra , ville jeg gjort følgende;

1) Smurt inn ALT (mur, treverk...) inne i veggen med Boracol for å ta knekken på eksisterende ulumskheter...
2) Lagt 10 cm mineral-ull
3) Lagt diffusjons-tett plast på stendere; 100 % tetting ut mot murvegg. Brukt fugemasse hvor nødvendig.
4) Kledning.

Jeg ville muligens laget en liten inspeksjonsluke for å kunne sjekke fukt osv over tid.

Men, sjekk ut Multipor... Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 208     1
Takk for et godt og utfyllende svar! Har det da noe å si at det er "papp" på betongen på innsiden av veggen? Etter jeg tok av sandwitch elementene så er det et tynt lag med papp igjen på veggen. Denne har jeg pussa vekk nå der det har vært mugg.

Jeg antar det kan komme litt fukt utenfra og inn, men jeg vet ikke helt sikkert. Jeg har hørt fra flere kompiser som sier at jeg ikke må finne på å bruke fuktsperre i kjelleren når det er fyllmasse på utsiden av veggen.

Si det kommer litt fukt igjennom veggen utenfra og inn og jeg legger fuktsperre. Vil det blir vått på veggen og høy luftfuktighet og mugg da? Da vil jo lufta i luftspalten være relativ lav siden det ikke kommer varm luft fra oppholdsrom og inn her.

Jeg har ikke lyst å demontere stendere. Men jeg burde finne ut om det kommer fukt utenfra og inn før jeg legger fuktsperre. Bruke plast og teip trikset over noen dager for å finne ut om det kommer noe inn? Hvis det er tørt etter 2-3 dager på innsiden av plasten, er det good to go ? Smile
TDJ
   #7
 1,649     Asker      0
Den pappen kan umulig ha noen misjon; jeg ville fjernet alt som ikke har klar funksjon.

Jeg tror det er greit å skille veldig skarpt mellom fukt som skapes ved kondensering og fukt som trenger gjennom en vegg, eller kommer inn på annen måte. Er helt forskjellige mekanismer ute og går..., selv om resultatet kan bli det samme; råte-skader, mugg/sopp osv. (Ta en titt på tråden "Kjeller fra helvete" og husdyret "Aud" inne i veggen der... Kan skremme vannet av en stakkars huseier Unsure).

Jeg følger kompisene dine 100 %; dersom det IKKE er 100 % drenert og alt i orden på yttersiden av muren så bør det IKKE legges fuktsperre på innsiden ! Kapillær-effekter kan forøvrig trekke vann mange 10-talls cm opp i en mur selv om vannet bare finnes langs sålen av muren. Drensrør m.m. skal ligge slik at det IKKE er stående vann inntil muren.

Råd og erfaringer på dette temaet er rimelige klare, de fleste "lure" løsninger viser seg vel over tid å slå tilbake...


Signatur

TSt
   #8
 15,105     0
Du kan jo ikke fortsette dette prosjektet uten at det gjøres noe annet.  Det viser jo at dette er et voldsomt risiko prosjekt. Du finner prosjektet med hussopp her som er beskrevet i innlegget over. Dette kan spre seg til andre deler av huset.  Du har trolig betong kjellermur og ingen isolasjon ute.  2/3 av isolasjonen skal være på yttersiden.  Hvis en skal tøye reglene så må en iallfall ha så lite isolasjon som mulig inne. Aldri mer enn 5 cm hvis en ikke har isolasjon ute. Det skal aldri være damsperre inne, veggen din kan kun tørke mot rommet. 

Et annet alternativ er at du har vegg laget med sprøytebetong. I så fall er stendere inne de som bærer all vekt. Her har det vært skum for å prøve å forhindre en katastrofe som det kan bli med en slik vegg med gips inne i men som i ditt tilfelle har gått bra inntil du har fjernet dette.  Da er i så fall betongsjiktet veldig tynt og enda kaldere enn det pleier å være.   Hvis det er dette bør en ta kontakt med leverandøren for å finne ut hva en pleier å gjøre.  Tror at kontroll av drenering og utvendig isolasjon er eneste måte å komme trygt i mål hvis det er slik. Bildet dit synes jeg viser 6" stendere og kan stemme hvis dette skal bære alt over. Betongen har jo hatt støtte tidligere at skum gips sandvitch inne.  Den får nå ikke noe støtte lenger og jordtrykke kan når som helst presse inn hele kjeller veggene dine. 

Det tidligere elementet har vært koblet så godt mot veggen at det ikke har kommet fukt til.  Eneste måten her som kan være relativt trygt er å lime XPS på veggen, men denne også ikke for tykk slik at du bygger opp elementet igjen.  Må ha puss  og diffusjonsåpen maling inne evt gips som brann beskyttelse men det er ikke det beste.

I Sverige benytter de undertrykk gulv og vegger,  da sørger de for gjevn fordeling av luft mot gulv og vegg og suger luft ut kontinuerlig.  Da skal det være spalte men i alle andre tilfeller kan det ikke være det.  

Tillegg ved redigering:
Du må som sagt finne ut av hva veggene dine opprinnelig har vært. Tykkelsen på betongen kan være en måte, er det veldig tynt er det sprøytebetong.  Du kan måle ut gjennom et kjeller vindu e.l. 
  (trådstarter)
   #9
 208     0
Takk for utfyllende svar.

Sandwitch elementene har ingen bæring. Jeg har hatt snekker venner på besøk og det er bærende konstruksjon i betongveggene. Det er ca 16 cm tykkelse på betongveggene.

Jeg har fulgt med på tråden om Aud og dette er skrekken og en av grunnene til at jeg trenger litt hjelp til hva jeg burde gjøre. Det er som du sier ikke isolasjon utvendig. Det er fyllmasse som består av store sprengestein i bunn og vanlig gjord de siste 20-30 cm av overflaten mot veggen. Det er knotteplast imellom betongveggen på utsiden og fyllmassen.  Jeg har også sett innvendig av sandwitch elementene og ser at det ikke er noe bæring i disse. Det er kun skum og gips så de er jeg 100% sikker på ikke bærer noe som helst.

Så ut ifra situasjonen her nå så er det kanskje tryggest å lime på 5 cm XPS på veggen innenfra og droppe vanlig rockwool isolasjon?

Jeg har hatt luftavfukter på rommet noen dager nå og det er stabilt 70% luftfuktighet i rommet. Lufteventilene er åpne og det kommer luft inn 2 lufteventiler.

Det virker som dere har god peiling på dette og jeg er evig takknemlig for at dere tar dere tid til å hjelpe meg Smile Takk!

Sånn ser det ut på utsiden:

Innvendig isolering i kjeller - 61088790_2289938037754041_3672247250542657536_n.jpg - Daniel Ciscolover
Innvendig isolering i kjeller - 61189880_447037736123006_7099675867655176192_n.jpg - Daniel Ciscolover
Innvendig isolering i kjeller - 61433852_2152167488215750_1240118686564483072_n.jpg - Daniel Ciscolover
TSt
   #10
 15,105     0
70%  er alt for høyt i et rom hvis temperaturen er normal og spesielt hvis du har avfukter.  

Der jeg foreløpig kjører avfukter for å holde det tørt i et hus er den innstilt på 40%  alt over 60% følges "kjeller" fuktig.  Hvis det er du som har satt opp stenderverket på innsiden nå etterpå så er jeg enig men hvis dette sto der begravd i skum og gips på begge sider mener jeg at det er sprøytebetong du har ute og som ikke bærer noe. Da er kun betongen "vegg"  som hindrer masser å rase inn.