#31
 1,725     Trondheim     0
Han mener akkurat det han skriver. I et gammelt hus er ikke banketten isolert med EPS/XPS, dvs betong er i direkte kontakt med jordfuntige masser. Betong fungerer som en svamp og vann trekkes opp fra grunn med kapillært oppsug. Dvs veggen din er aldrig helt tørr.
Jeg hadde brukt frostsikker flislim og hellimt eps. Dels for å undgå tomrom bak platene og dels for at det blir mye billigere. Tec7 er ikke gratis. Mye bra flislim på megaflis
Mvh
Sakke

  (trådstarter)
   #32
 208     0
Oja, skjønner. Da har jeg en plan (y) Takk for hjelpen Smile

Hvilken tykkelse hadde dere gått for? 30-40 eller 50 mm?
TSt
   #33
 15,105     1
Men nå har du funnet store feil utvendig. Feil type masser, drenering ligger for høyt, såle stikker ut kombinert med feil avslutning av gunnmursplast. Her har du jo mange argumenter for at det må gjøres noe utendørs. Av egen erfaring vet jeg det om opptrekk av fukt, det var det stedet som var årsaken til at jeg begynte å grave opp og fant mange liknende feil som du har. Men å løse disse hjelp ikke helt på problemet her men forhindrer at jeg får skader mange andre steder over tid.
  (trådstarter)
   #34
 208     0
Jeg er helt enig med det TST. Jeg tenker en midlertidig løsning er å legge 40(?) mm eps limt på veggen innenfra. Og om 1 år ca grave og fikse dreneringen. Det vil koste ganske mye da jeg må ha minigraver osv. 

Jeg sjekka litt på tykkelsen på rockwool isolasjonen jeg har hatt imellom stenderne igår. Det var mellom 50-100mm(!) tykkelse. 
TSt
   #35
 15,105     0
Bra var bare redd at du hadde slått fra deg arbeidet ute. Jeg mener som sagt at det er nødvendig når en finner så store avvik. Rart at det går ann å gjøre så mye feil, fant som sagt noe liknende hos meg. Der var det i tillegg fjellknatter på hvert hjørne i bakkant samt feil lagt drenering.
   #36
 1,699     Trondheim     0
Dreneringen rundt huset er fra 1985 skrev du.
Nå er vi i 2019. Det betyr at dreneringen er snart 35 år gammel.
Man sier vel at en drenering har en levetid på 20-60 år. Det virker som om din havner nærmere 20 enn 60...

Jeg ville tenkt at det mest fornuftige er å begynne utvendig - også gjøre det riktig og dermed redusere risiko for problemer.
Signatur
  (trådstarter)
   #37
 208     0
Ja, helt enig i det. Har lært mye av dere i denne tråden. Takk for at dere tar dere tid til å hjelpe. Det skal gjøres noe med, men jeg har planer om å ta det når økonomien blir litt bedre. Tenker hvis det holder seg tørt med å lime 50 mm eps på innsiden så det ikke kondenserer så kan jeg leve med det til jeg kan grave rundt huset Smile Har sjekka litt på utvendig isolering, men finner ikke så veldig lett hva som er det "riktige" å gjøre angående fremgangsmåten der. Er det knotteplast, 100mm-150 mm XPS plater og deretter murpuss?

Noen som har noen gode fremgangsmåter/guider på hvordan man legger riktig drenering.


   #38
 1,699     Trondheim     0
Om knotteplasten skal være innenfor eller utenfor utvendig isolasjon virker å være mange meninger om. Hos meg (bygg fra 2012) ble den lagt innenfor.
Mistenker at begge deler går - men kanskje noen vet om hva som er «best  har blitt klarere de siste årene.
Jeg tenker oppbygningen er:
- mur
- knotteplast
- 10cm xps
Over bakke brukes isolasjon med «murplate  front. Det er isolasjon som har en hard plate.

En ting du bør tenke på er at kjellerveggen din kan komme lengre ut enn veggen over kjelleren. Da vil du også trenge beslag for å lede vann/fukt fra veggen utenfor kjellerveggen.

Var jeg deg ville jeg sjekket ut leverandørenes sider også valgt en løsning som de anbefaler for hele konstruksjonen, både innvendig og utvendig.
Glava beskriver for eks sine løsninger her:
https://www.glava.no/bygg/losninger/etterisolering/etterisolering-av-grunnmur-mot-terreng/

Denne (linket til nederst i linken over) gir også litt info ang. forskjeller avhengig av hvor mye av muren det er fylt inntil utvendig:
https://www.glava.no/bygg/losninger/byggkonstruksjoner/yttervegg/betongvegg-med-utvendig-trykkfast-isolasjon-og-innvendig-paf/

Du kan jo også ringe dem og be om råd. Min erfaring i en annen sak var at det å kontakte dem gav meg korrekt svar på 5 minutter (med begrunnelse) på noe som utbygger, ventilasjonsfirma og leverandør ikke klarte å finne riktig løsning på og hvor de gjorde jobben feil 2 ganger!
Signatur
HSt
   #39
 37,783     Lillestrøm kommune     0
Sintef har jo endret mening og vil ha knotteplasten utenfor, så ingen grunn til å putte den på innsiden igjen..
TDJ
   #40
 1,649     Asker      0
Trodde knotte-plasten opprinnelig ble til for å beskytte puss-laget på en grunnmur ved påfylling av kult/pukk (drenerende masse). Dersom isolerende materiale legges / limes rett på betongen og med en armert overflate ut mot drens-massene, så må jo knotteplasten legge utenpå dersom samme argumentasjon skal gjelde; dvs mekanisk beskyttelse av det som ligger innenfor.
Signatur