6,132    8    0  

Kenneth: Håndverker skolen for oppussing av hytte

 168     0
Hei folkens!  :)

Min mor og jeg har en hytte i innlandet. Hytta ligger i Larvik kommune ved Åsrumvannet. Vi overtok hytta i fjor sommer og det har vært mye å gjøre. Vi har fortsatt mye å gjøre og desto vanskeligere arbeid. Derfor ønsket jeg å lage en tråd som tok for seg de oppgavene jeg skal kanskje prøve meg på til våren og sommeren. Da trenger jeg først og fremst gode råd og tips, og ikke minst erfaringer. Jeg vet at en del av dere har håndverkeryrket som jobb, så derfor velger jeg å spørre her, da jeg vet dere kan hjelpe meg best mulig!  :)

Jeg har INGEN erfaring med håndverkeryrket og ønsker dermed å lære om det, før jeg setter i gang arbeidet.

Her kommer noen spørsmål til å begynne med:

1. Hva bør vi velge, gipsplater eller sponplater? Eventuelt annet? Vi skal innrede annekset og i den forbindelse, så trenger vi noe å sette opp på veggen. Dette rommet er et tørt rom, uten innlagt vann. Jeg leser at gipsplater er brannsikre og det er en fordel, men jeg leser også at de har liten bæreevne ved opphenging av innredninger og lignende. Hva med spon? Jeg har hørt at spon er dårlig og tåler ikke så godt vann, men de har kanskje blitt bedre med årene?

2. Hvis vi velger gipsplater, bør vi da ha noe bak eller foran den? Jeg spør om dette fordi jeg ser at gipsplater har liten bæreevne og i dette annekset, så ønsker vi å plassere en del redskap med mer, og noe av dette ønsker vi å henge opp på veggen.

3. Hva slags isolasjon bør vi bruke? Både golv, vegger og tak mangler i dag isolasjon, så det må vi få på plass, men er usikre på hva vi bør velge. Jeg har liten kunnskap om dette. Har hørt om glava og rockwool.

4. Kan vi sette opp smartpanel vegg utenpå både gipsplater og sponplater? Jeg så nemlig smartpanel vegg på tilbud i byggmakker avisen, og den så veldig fin ut!

5. Fra hvor kommer utendørs temperaturen lettest inn? Mener da gjennom golv, vegger eller tak.

6. Er det lik isolering som skal i golv, vegger og tak? Mener da om vi trenger ulik isolering til golv, vegger og tak. Trenger f.eks. golvet større tykkelse på isolasjonen enn taket?

7. Hvordan skal isolasjonen "sitte"? Skal man måle opp nøyaktig isolasjon til der den skal settes inn, eller er det bedre å overstige med 1 cm eller motsatt med 1 cm? Mener å ha lest engang at ved å overstige med 1 cm, så vil ikke veggen få tilstrekkelig luft, stemmer det?

8. Golvet ser det ut til at vi må isolere innunder fra. Altså jeg må krype under annekset og sette isolasjonen opp i bjelkelaget under. Dog lurer jeg på hva jeg skal sette på utenpå der igjen, slik at isolasjonen ikke detter ned. Kan jeg bruke sponplater til det? Disse sponplatene vil da være utsatt for vær og vind, da den er utendørs, riktignok under annekset.

9. Kan man bruke asfaltplater til isolasjon? Jeg tenkte å legge asfaltplater på golvet inne i annekset, i stedet for å krype under annekset å sette inn isolasjon der, som vil ta lengre tid vil jeg tro. Jeg kan ikke få lagt vanlig isolasjon på golvet inne i annekset, da det verken er bjelker til å sette det i og dørstokken går for lavt i forhold til golvet. Må rive opp hele golvet da, men det vil jeg nødig gjøre. Tips?

10. Gipsplater får bart stål til å ruste leser jeg, så hva slags type skruer bruker dere? Og hvor får man tak i de?

11. Jeg tenkte å bestille alt vi trenger på et sted, er dette lurt? Sparer man penger på den måten? Og sist, men ikke minst, kan man få dette tilkjørt? Mot betaling regner jeg med...

12. Hva slags verktøy jeg kjøpe for å få jobben gjort? uten irritasjon over at jeg mangler noe. Kapp og gjærsag er vel noe jeg bør anskaffe meg f.eks.? Jeg har kjøpt en god drill, så det har jeg. Ellers har jeg hammer og.

13. Hva er lettest å jobbe med? Gipsplater eller sponplater? Hva er tyngst?

14. Hva er lettest å holde vedlike av tapet, smartpanel og malt spon/gipsplater?

15. Det er fuktig/våt spesielt ved den ene siden av annekset, kan jeg drenere vekk dette? Jeg er redd for å grave rundt pilarene, er den redselen ubegrunnet? Jeg tenkte å grave rundt alle 4 pilarene, fylle på pukk og stein, så fin grus over der igjen. Også hadde jeg tenkt til å lage en renne rundt hele annekset, fra pilar til pilar og så lage en renne videre ut den den veien terrenget peker nedover.

16. Det er ofte overflatevann rundt brønnen vår, er det mulig å drenere vekk det? Jeg er redd for å gjøre det fordi jeg har lest at ved å grave rundt brønnen, så kan man risikere å forurense brønnvannet.

17. Hvordan bruker man en hammer på en mest mulig riktig måte? Jeg føler jeg ikke klarer å få ut styrken min godt nok når jeg slår

18. Hvordan bruker man en drill på en mest mulig riktig måte? Jeg har ofte problemer med at skruen ikke vil inn og sporene i skruen blir ødelagt. Dette er vel mer p.g.a. dårlig kvalitet på skruen og kanskje bitset?

19. Taket på annekset er forholdsvis flatt, men heller litt nedover mot den ene siden, og der har de tidligere hytteeierne satt opp en takrenne av tre. Er dette vanlig? Jeg synes det så noe merkelig ut, men den er vel tryggimpregnert og kanskje satt inn med noe ekstra for å tåle vann over tid?

20. Annekset er uinnredet og det kan være ønskelig å dele den opp i 2 rom i alle fall. Er det vanskelig å sette opp skillevegger? Jeg har sett det på hjelpekorpset og det så ikke så vanskelig ut, men det er noe annet å se det og gjøre det selv.

På forhånd, Takk for at dere tok dere tid til å lese spørsmålene og svare på de.  :)

Med deres hjelp, så er sjansen stor for at jeg kan spare en del penger og øke selvtilliten min!  Wink

   #1
 1,093     Skjetten     0
19. Antaglig kreosot takrenne... Brukes ofte på hytter på fjellet

18. En god drill og ett godt bitssett vil løse det for deg, samtidig som får fart på skruen som også er viktig om du skrur i "harde" matrialer. Så må du iallefall huske å bruke rett bits på de forskjellige skruene Smile Stjerne er ikke stjerne lengre ;)

17. Hold nederst på hammeren.. Pass på at du minimum har en 16 oz hammer... Helst 20 for å maksimere... Så slår du og slår du i noen år, så får du de samme slagene som en tømrer/snekker har  ::)

13. Absolutt lettest med gips.. Den skjæres med kniv og raspes så med en rasp før den skrus opp. Spon må skjæres med sirkelsag.

12. Kappsag er en selvfølge. Om det er litt omfattende utearbeid så ville jeg også gått til innkjøp av en kløyvesag. Så kunne jeg jo gjerne tenkt meg å hevet på "alt-mulig-annet" også.. Men de blir nok litt omfattende å handle verktøy for ett lite påbygg/ombygging.

11. Lag deg en matrialliste, evt. betal en tømrer/byggmester for å lage den til deg før du så går rundt å henter inn anbud/priser på matrialene ferdig levert til ditt prosjekt.

10. Gipsplateskruer.. Bare spør etter dem i en trelast forretning :)

9. Asfaltplater er IKKE isolasjon og egenskapene kan ikke sammenlignes en gang. Skal du isolere så må du nok gå til verket å handle inn ekte isolasjon...

8. Her bruker du asfaltplater med svartsiden ned evt. asfaltpapp.

7. Om høyden på fakket er 100 cm... Så måler du 100 cm på isolasjonen og skjærer der. Da går isolasjonen rett inn. Du skal verken skjære for lite isolasjon eller for mye. Begge deler er like skadlige.

6. Dimensjon på isolasjonen bestemmes av hvilken matrial du bruker i veggene... Bruker du 36x148 i veggen blir det 150 isolasjon der.. Bruker du 48x198 i gulvet så blir det 200 isolasjon der osv osv...

5. Du mener kanskje trekk ? Trekk skal du ikke ha når du bygger... Du skal bygge tett :)

4. Hvorfor skal du ha smartpanel utenpå gips/sponplater ? Disse monteres rett på stendere...

3. Glava er enkelst å jobbe med å tilfredstiller kravene til fritidsbolig og fulltidsbolig.

2. Om du har tenkt å montere større ting som du vet hva er så monterer du spikerslag på høyden til festeanordningen til gjenstanden. Vet du ikke hva du skal feste der så kan du montere solide treplater på veggen bak.



MEN! HUSK, skal du bygge på eller bygges om med fasade endringer må du søke dette her inn samtidig som du må få ansvarsretter på plass...

Signatur
  (trådstarter)
   #2
 168     0
2. Om du har tenkt å montere større ting som du vet hva er så monterer du spikerslag på høyden til festeanordningen til gjenstanden. Vet du ikke hva du skal feste der så kan du montere solide treplater på veggen bak.


2. Nei, jeg vet ikke hva jeg skal feste der. Dette med å montere spikerslag på høyden til festeanordningen til gjenstanden ble litt vanskelig å forstå. Mener du å markere av hvor "stenderene" er plassert? Slik at jeg kan henge opp på de? Hvis så er tilfellet, så er ikke dette noen god idè. Jeg ønsker meg heller solide treplater bak veggen, med bak veggen, så mener du bak gipsplatene/sponplatene?

3. Glava er enkelst å jobbe med å tilfredstiller kravene til fritidsbolig og fulltidsbolig.


3. Hvorfor er det enklest å jobbe med glava? Tilfredstiller ikke rockwool kravene til fritidsbolig og fulltidsbolig?

4. Hvorfor skal du ha smartpanel utenpå gips/sponplater ? Disse monteres rett på stendere...


4. Ok. Men om de monteres rett på stendere, hvordan kan man henge opp ting på veggen da? Disse smartpanel veggene er ca. 12 mm ser det ut til, og da blir det vel for tynt å henge opp et tyngre bilde f.eks? For inni stenderene så er det vel isolasjon og eventuelt plast som skal...altså ikke noe som kan "festes i".

5. Du mener kanskje trekk ? Trekk skal du ikke ha når du bygger... Du skal bygge tett  Smile


5. Ja, jeg vet. Men jeg lurte på hvor trekken kom lettest inn, fordi der må vi vel ha tykkere isolasjon?

6. Dimensjon på isolasjonen bestemmes av hvilken matrial du bruker i veggene... Bruker du 36x148 i veggen blir det 150 isolasjon der.. Bruker du 48x198 i gulvet så blir det 200 isolasjon der osv osv...


6. Hva mener du med materialet? Hva er det i denne sammenhengen? Jeg regner med at det har noe med tremateriale å gjøre, men eventuelt hva? Disse tallene skjønte jeg ikke mye av, men for å gjøre det litt mer forstålig for meg. Står f.eks. 36 * 148 henholdsvis for 36 mm bredde og 148 mm høyde? Jeg er usikker på hva man sier på fagspråket, lengde eller høyde...

7. Om høyden på fakket er 100 cm... Så måler du 100 cm på isolasjonen og skjærer der. Da går isolasjonen rett inn. Du skal verken skjære for lite isolasjon eller for mye. Begge deler er like skadlige.


7. Ok. Da fikk jeg bekreftet det! Takk Smile Hva slags skader kan eventuelt oppstå ved å sette inn enten for mye eller for lite isolasjon? Og hva skjærer man med? Er det egen kniv spesielt laget til skjæring av isolasjon? Og er dette et "must"? Eller holder en lommekniv eller turkniv? Kanskje lurt å kjøpe en egnet kniv til dette...

8. Her bruker du asfaltplater med svartsiden ned evt. asfaltpapp.


8. Kan du forklare meg forskjellen på asfaltplater og asfaltpapp? Jeg tror vi har en av delen på taket på annekset, og jeg tror vi har det på taket på redskapsboden/utedoen.

9. Asfaltplater er IKKE isolasjon og egenskapene kan ikke sammenlignes en gang. Skal du isolere så må du nok gå til verket å handle inn ekte isolasjon...


9. Da bør jeg med andre ord isolere innunder annekset og spikre fast asfaltplater eller asfaltpapp utenpå der? Er det best å isolere utenfra eller innenfra?

10. Gipsplateskruer.. Bare spør etter dem i en trelast forretning  Smile


10. Som f.eks. byggmakker og Monter? Du skjønner det er disse to som ligger nærmest oss. :)

11. Lag deg en matrialliste, evt. betal en tømrer/byggmester for å lage den til deg før du så går rundt å henter inn anbud/priser på matrialene ferdig levert til ditt prosjekt.


11. Det skal jeg gjøre! Et godt tips. Smile Men kanskje jeg kan få litt hjelp av dere? Hva trenger jeg av materialer?

12. Kappsag er en selvfølge. Om det er litt omfattende utearbeid så ville jeg også gått til innkjøp av en kløyvesag. Så kunne jeg jo gjerne tenkt meg å hevet på "alt-mulig-annet" også.. Men de blir nok litt omfattende å handle verktøy for ett lite påbygg/ombygging.


12. Er kappsag og kapp og gjærsag det samme? Hva er en kløyvesag? Hva brukes den til? Hva tenker du på med "alt mulig annet" også? Jeg kjøper ikke hva som helst, men kjøper det jeg trenger for å få gjort jobben enklest mulig!  :)

13. Absolutt lettest med gips.. Den skjæres med kniv og raspes så med en rasp før den skrus opp. Spon må skjæres med sirkelsag.


13. Er gipsplater lettere i vekt da? Siden de er lettere å jobbe med. Eller er det andre fordeler med gips også? At gips er dødt materiale er kanskje en fordel? Til gjengjeld er det "svakt" til å henge opp ting på. Så jeg trenger noe bak eller foran gipsplatene, men det hadde jeg kanskje trengt uansett.

17. Hold nederst på hammeren.. Pass på at du minimum har en 16 oz hammer... Helst 20 for å maksimere... Så slår du og slår du i noen år, så får du de samme slagene som en tømrer/snekker har  ::)


17. Hva er en 16 og 20 oz hammer? Har aldri hørt om det før, så fint om du kan forklare meg hva det er for noe.  Wink Jeg regner med at jeg kan kjøpe slik på byggmakker og monter? Ellers takk for godt tips med tanke på hvor jeg bør holde.  :)

18. En god drill og ett godt bitssett vil løse det for deg, samtidig som får fart på skruen som også er viktig om du skrur i "harde" matrialer. Så må du iallefall huske å bruke rett bits på de forskjellige skruene  Smile Stjerne er ikke stjerne lengre  Wink


Hva er "harde" materialer? Og hvorfor er ikke stjerne lengre stjerne? Jeg har inntrykket av at det har kommet flere skruespor og flere skrujern...

19. Antaglig kreosot takrenne... Brukes ofte på hytter på fjellet


Ja, det kan det være!  Smile Hytta ligger ikke på fjellet, men i innlandet i Larvik kommune.  :)

MEN! HUSK, skal du bygge på eller bygges om med fasade endringer må du søke dette her inn samtidig som du må få ansvarsretter på plass...


Nei, jeg skal ikke bygge på eller bygges om med fasade endringer. Til dette arbeidet skal vi ha fagfolk. Og ja, vi skal søke og få ting på plass. Hva tenker du på med ansvarsretter?



Mangler da svar på spørsmålene 1, 14, 15, 16 og 20. Jeg er dog åpen for flere tips, råd og erfaringer til alle spørsmålene, så kjør på. Jeg trenger å lære mest mulig, så jeg er mest mulig utrustet til våren og sommeren
   #3
 81     Farsund     0
Jaha..

Tror kanskje jeg har et tips til deg..

FOR GUDS SKYLD IKKE SETT IGANG MED DETTE PÅ EGENHÅND!!!

Få med deg noen på en befaring i det minste som kan vise deg de mest elementære tingene..
   #4
 5,569     0
Støtter litt forrige innlegg. Men når det er sagt: Vi har pusset opp siden i sommer. Vi har gjort svært mye, og lært svært mye. Ingen av oss er håndverkere. Jeg ser på meg selv som relativt praktisk anlagt, men som sagt, ingen erfaring eller kunnskap før jeg startet.

Nå har jeg lært svært mye, om ganske mange ulike ting og ulike aspekter ved oppussing. Jeg har også fått bekreftet fra flere hold at resultatet er bra, noe som selvsagt også er svært artig siden det har vært litt "learning by doing" her i huset.

POENGET MITT er at det at du ikke kan noe som helst, betyr IKKE at du ikke klarer å pusse opp en hytte. Men jeg vil gjerne gi deg noen gode råd, noen av de skulle jeg ønske at noen fortalte meg da jeg startet:

- Planlegging er utrolig viktig. Det er kjedelig og starte på alfabetet og finne ut når du forsøker det på "H" at den er avhengig av "A" som du gjorde feil. Tenk gjennom hva du skal gjøre, og hvordan.
- Det er selvsagt et stort handicap å ikke kunne faget. I praksis betyr det ofte at det man tror er en smal liten sak gjort på en halvtime, egentlig er et større prosjekt som fort tar 3 uker for en ulærd.
- Kjenn dine begrensninger. Lær å skille mellom ting du kan gjøre selv, ting du kan lære å gjøre selv, og ting du bør overlate til andre.
- Lær og følg gjeldende regler, dersom arbeidet ditt berører områder som er regulert. Dette innebærer f.eks. arbeid på bærende konstruksjon, fasade, vann, elektrisitet etc. Det er nok mange andre begrensninger og regler også.
- Forumet her er selvsagt en gullgruve, men det kan også være en skikkelig fallgruve. Du har ingen garanti for at svar du får representerer en fasit. Den som svarer kan være helt kunnskapsløs, eller en svært erfaren håndverker som har misforstått spørsmålet. I begge tilfeller kan du gå på en skikkelig smell. Når det er sagt, har jeg fått - og får kontinuerlig - mange gode tips ved å lese tidligere innlegg, eller poste nye. Det er mye kunnskap og ikke minst mye generell lidenskap for bygging og prosjekter her inne som du kan dra nytte av :)
- Vit at det er masse du ikke vet. Sannsynligvis i et omfang du ikke klarer å relatere deg til. Slik var det med meg, sett tilbake nå i ettertid. Og alle ting du ikke vet om har en tendens til å koste penger. Så lag et romslig budsjett og vær forberedt på en smell eller tre.
- Forumet her har en søkefunksjon som du bør bruke flittig. Gode råd er gode råd, men husk at andres erfaringer kan, via forumet, bli dine erfaringer.

Sist: Ikke gjør noe før du
1) Vet HVA du skal gjøre
2) Vet HVORDAN (utstyr, materialer, teknikker)
3) Vet HVORFOR (kjenner du formålet i detalj og har et konkret mål, kan du endre planer etter hvert som ting går galt og likevel nå frem dit du skal)
4) Vet hvilke SKADER du evt kan påføre hytten dersom du gjør noe feil.

Lykke til ;D
   #5
 22,342     Akershus     0
Hvordan er ditt bruksmønster av hytten? Skal du bare bruke den om sommeren teenger du ikke tenke så mye på isolering. Rockwool er på noen måter bedre enn Glava, men kan være tyngre å arbeide med.

Hvis hytten står mye ubrukt og det er fare for fuktsvingninger ville jeg ikke brukt spon/smartpnet da overflaten kan bli ru pga fuktigheten. Ingen av platetypene holder noe særlig vekt uansett. Bruk da heller panel.
  (trådstarter)
   #6
 168     0
Til geiroste:

Jeg tror jeg overlater en del av arbeidet til fagfolk. Det fordi jeg ikke ønsker å gjøre noen feil som kan koste oss en del penger. Men å isolere bør jeg vel kunne klare? Det er jo klart til å sette inn i veggen. Men for å være helt sikker på akkurat det, så kan jeg ta bilde av annekset, både utvendig og innvendig, så kan dere få se hvordan det ser ut der.  Wink Jeg får ikke tatt noe bilde med det første, da vi ikke er der oppe om vinteren, kun en sjelden gang vi sjekker forholdene.



psv021:

Jeg ser på meg selv som relativt praktisk anlagt


Da har du en forse. Smile Jeg derimot er ikke relativt praktisk anlagt. Jeg kan en god del hagestell og arbeid rundt det. Men å pusse opp er ikke min sterke side! Hvis jeg trener en del med mindre og ikke like krevende arbeid, så kanskje jeg kan sette meg større mål neste gang. Erfaring er svært viktig og kunnskap. Så jeg får se hva jeg gjør, men jeg ble litt skremt nå da og det er jeg glad for. Lite moro å sette i gang med noe og så viser det seg at du må ta det ned igjen.

Jeg har også fått bekreftet fra flere hold at resultatet er bra, noe som selvsagt også er svært artig siden det har vært litt "learning by doing" her i huset.


Dette er jo svært givende å høre da! Smile Og det gjør at man blir ekstra motivert og lysten på å fortsette. Jeg ønsker å skrive at jeg er en meget nøye person, så ingenting overlates til tilfeldighetene.

Planlegging er utrolig viktig. Det er kjedelig og starte på alfabetet og finne ut når du forsøker det på "H" at den er avhengig av "A" som du gjorde feil. Tenk gjennom hva du skal gjøre, og hvordan.


Dette er et veldig godt råd! Tusen takk. Smile Hvordan planlegger man best mulig? Hvordan gjorde du det?

Det er selvsagt et stort handicap å ikke kunne faget. I praksis betyr det ofte at det man tror er en smal liten sak gjort på en halvtime, egentlig er et større prosjekt som fort tar 3 uker for en ulærd.


Ja, dette sier jeg til andre og meg selv en del ganger. Det er viktig å vite før man starter hva og hvordan man skal gjøre det. Jeg overlates det mest vanskelige til fagfolk derimot. Er flere ting vi ønsker å få gjort på hytta som å utvide, men dette skal fagfolk gjøre og det vil vel lønne seg å samle en del arbeid til de? Og ikke ringe en uke senere å spørre, kan du komme å hjelpe til med det og, osv.

Kjenn dine begrensninger. Lær å skille mellom ting du kan gjøre selv, ting du kan lære å gjøre selv, og ting du bør overlate til andre.


Ja, det skal jeg gjøre. Smile Takk for nok et godt råd!

Takk for svar og gode råd!



Til hans9001:

Hvordan er ditt bruksmønster av hytten?


Vi bruker den mest om sommeren, da det er en typisk sommerhytte. Selve hytta er ikke isolert, da den er gammel (bygd omkring 1940) og stedet er et typisk sommersted. Sola er fraværende i den mørkeste tiden, kun sol 1 time i så fall. På sommeren er det derimot sol flere timer, da den heldigvis går høyere på himmelen. :)

Rockwool er på noen måter bedre enn Glava


På hvilke måter er rockwool bedre enn glava?

Hvis hytten står mye ubrukt og det er fare for fuktsvingninger ville jeg ikke brukt spon/smartpnet da overflaten kan bli ru pga fuktigheten.


Takk for godt råd Hans! Smile Da blir verken spon eller smartpanel benyttet i annekset. Hytta står nemlig mye ubrukt, da om vinteren spesielt. Jeg vet dog ikke om det er fare for fuktsvingninger. Hvordan kan jeg finne ut av det? Dette har kanskje noe med vindsperre/fuktighetssperre å gjøre i veggen? :-\

Bruk da heller panel.


Hva slags panel? Har du link til panel du kan anbefale? Jeg vil gjerne se med egne øyne, da jeg er usikker på hva panel er og om det finnes flere forskjellige utgaver av det. Wink
   #7
 5,569     0

Planlegging er utrolig viktig. Det er kjedelig og starte på alfabetet og finne ut når du forsøker det på "H" at den er avhengig av "A" som du gjorde feil. Tenk gjennom hva du skal gjøre, og hvordan.


Dette er et veldig godt råd! Tusen takk. Smile Hvordan planlegger man best mulig? Hvordan gjorde du det?


Jeg gjør ikke alltid det, og dermed kan jeg bekrefte at det er en veldig smart ting å gjøre :)

Av og til skjønner jeg jo ikke at H avhenger av A før jeg står der med H i hånden og klør meg i hodet. Det går igjen på kunnskap og erfaring, noe jeg ikke har - ergo planlegger jeg heretter alltid for ekstra-arbeid.

Min samboer har også endelig sluttet å planlegge som om ting tar 15 minutter å gjøre. Etter et par "det tok ikke 1 dag, det tok 3 uker"-opplevelser begynner vi å bli kalibrerte Smile

   #8
 22,342     Akershus     0


Rockwool er på noen måter bedre enn Glava


På hvilke måter er rockwool bedre enn glava?
Brann og lydmessig er Rockwool bedre, men på en hytte spiller det neppe en rolle.


Hvis hytten står mye ubrukt og det er fare for fuktsvingninger ville jeg ikke brukt spon/smartpnet da overflaten kan bli ru pga fuktigheten.


Takk for godt råd Hans! Smile Da blir verken spon eller smartpanel benyttet i annekset. Hytta står nemlig mye ubrukt, da om vinteren spesielt. Jeg vet dog ikke om det er fare for fuktsvingninger. Hvordan kan jeg finne ut av det? Dette har kanskje noe med vindsperre/fuktighetssperre å gjøre i veggen? :-\
Dette er særlig et problem hvis været skifter fra kaldt til varmt og varm uteluft kommer inn. Da kondenserer det i hytten. (på vegger, gulv osv)

Bruk da heller panel.


Hva slags panel? Har du link til panel du kan anbefale? Jeg vil gjerne se med egne øyne, da jeg er usikker på hva panel er og om det finnes flere forskjellige utgaver av det. ;)
Du kan jo ta en tur på trelasen og se hvaslags panel de har der..