370    14    1  

Kjellervegg

 61     Bergen     0
RHei, jeg vet det finnes mye gamle innlegg der ute, og jeg har lest meg grønn på alt. Men er så mye fram og tilbake på meninger, alle situasjoner er forskjellige så prøver meg på litt hjelp av dere fagfolk og erfarne der ute. Har en kjellervegg, denne var helt tørr før, men valgte å drenere fordi om. Det er gjort riktig, toppdrensrør er under bunn gulv. Knotteplast, og 5cm xps isolasjon for så luksusen av grov pukk helt tip tops. Har lekter ut og har 2cm avstand fra treverk til murvegg. Isolerer med 5cm glava proff. Gulv er det fruktsorter, det er varmekabler med depron og det blir flislagt med 7cm sokkelist. Så kommer spørsmålet. Kan jeg skru opp osb plater? Vi synes de er tøffe og tenkte å ha denne veggen med det. Veggen er 2.5 x 2.3 høy.  Eller burde jeg ta meg tid til panel ? 

HSt
   #1
 24 975     Lillestrøm kommune     0
Du burde isolert tykkere ute

Tolker deg dit at du mangler isolasjon i kjellergulv, Depron isolerer i praksis nesten igjen ting.

Mye lim stoff i OSB så du har rett i at du ønsker det som ikke er anbefalt. Det er derfor egentlig umulig å skulle anbefale dette når alle råd ga mot noe annet. Men er det tørt, alltid, så går mye bra selv om det ikke er anbefalt
  (trådstarter)
   #2
 61     Bergen     0
Skjønner, jeg gikk ut ifra SINTEF sine hvor minimum var 50/50
Hva anbefaler du av materiell? Hva er anbefalt ?
HSt
   #3
 24 975     Lillestrøm kommune     0
diffusjonåpent, virker som du har lest et sted at panel et gunstig, det er nok det
   #5
 12     0
Jeg lurer på det samme. Har ny drenering med 10 cm eps på utsiden, lecavegg hvor ca 3/4 av vegg er under bakkenivå. Det virker ut fra sintef byggforsk som at glava proff rett på veggen er løsningen her. Er panel malt i diffusjonsåpen maling i realiteten det eneste anbefalte valget?
  (trådstarter)
   #6
 61     Bergen     0
Jeg gikk for panel, siden vi synes det er fint. Men mange går jo for gips som sikkert går fint. Du har jo drenert og det skal jo ikke slå seg da grunnen er 7-10 grader og du har isolert på utsiden. Det får jo puste opp i bjelkelaget uansett.

HSt
   #7
 24 975     Lillestrøm kommune     1
Er Leca veggen uten korrekt kapilær oppsug sperre i bunn så kan veggen bli våt selv med drenering isolasjon og knotteplast. Anbefalingene er ofte basert på hva som gir minst risiko

Glem at en vegg skal lufte seg opp i tak det vil ikke skje i en grad som kan redde noe problem

  (trådstarter)
   #8
 61     Bergen     0


Hei, veggene her er forskalt mur med stein som armering. 40cm kjukk. Det ble panel lektet ut fra mur, isolert 5cm rett på mur, med glava. (ikke mitt førstevalg) også er det 5cm med xps utvendig. iht. sintef. Jeg reagerer litt på hvorfor snekkeren ikke har tatt opp en vindsperre bak panelen.
HSt Jeg har et spørsmål til deg, mureren som har laget gulvet vårt, tok på egent iniativ, kun 3cm med isolasjon. og 5-10 cm med betong. (Jeg bestilte 10cm isolasjon) Han tok også 30-5cm 8-16 pukk - Dampsperre - 3cm isopor - armeringsnett - VK - betong. På bildene teipet han ikke sjøytene, eller rundt rørføringer. Det ble heller ikke brukt noe form for skum eller ekspansjons i enden av betongstøpen. Vi har et problem idag, hvor det kommer inn grunnlukt bak veggen på badet, og ut stikkontakten. Det er ikke målt noen fukt bak vegg, selv om mureren ikke brukte difusjonsåpen membran. En av veggene er under bakkenivå, den andre er 50/50 ca. Jeg prøver å reklamere på denne oppbyggingen, da jeg mener det ikke er tett nok, og det kommer trykk bak veggen. Åpner jeg vinduet så forsvinner lukt og trykk.
Jeg føler du ha god peiling på regelverk, og fornuft.

Er ikke dette bygd feil? Har du noe tips på hvordan jeg kan få gjennom at dette er feil? Jeg har fått beskjed av murer, alt er jo riktig. ferdig snakket.


Jeg har vært i kontakt med sintef, og alle andre aktører. De anbefaler. pukk-isolasjon-dampsperre, teip skjøyter og rørføringer-armeringsnett, vk-støp. Og en ekspansjonsfuge elller lingnende rundt gulvet.

Men jeg finner ingen regelverk på at det må bygges slik? Huset er fra 1963.

Takk for svar.

Setter pris på hvis noen andre der ute også vet om regelverk, og kan henvise meg til at dette er bygd feil.
HSt
   #9
 24 975     Lillestrøm kommune     0
3cm isolasjon vil gi tap på 60-80% av all tilført varme i gulv

Er det rehabilitering av gammelt gulv så er det gamle byggeregler og dine ekstra krav som gjelder

Er det gammelt sekundærrom som gjøres om til primærområde så skal i utganspunkt dagens regler følges. Da skal det f.eks være tett for Radon. Det er det jo åpenbart ikke hos deg.
  (trådstarter)
   #10
 61     Bergen     0
OHei, var et primærrom vaskerom av betong. Men primærrom siden bygge år. Alt ble meislet vekk, kun grunnmur og bjelkelag igjen. Mener du jeg kan klage? Og iht. Hva ? Tek?

Difusjonstett membran i kjeller da? For meg virker det feil.