42,100    58    4  

Lage kontor i kjelleren

 100     Bærum     0
Da vi flyttet inn i huset i desember 2007, var det to prosjekter vi skulle prioritere fremfor andre ting: eget rom til den eldste tenåringen og å innrede et kontor. Standard ellers var god (nok). I kjelleren er det et rom på ca. 15 kvm vi opprinnelig hadde tenkt å innrede til tenåringshule, men takhøyden var kun 205 cm uten muligheter til å pigge opp gulvet.

Huset er fra 1951 og har grunnfjellet nesten helt opp i betongen på gulvet. Å få de nødvendige ekstra 25 centimerne takhøyde lot seg rett og slett ikke gjøre på noen enkel måte. Kan liksom ikke sprenge innvendig heller Wink Da fant vi ut at eldstemann heller skulle få seg rom over garasjen (som ikke er påbegynt ennå), og innrede den nakne kjelleren til kontor.

Siden både samboer'n og jeg jobber veldig mye hjemmefra er det veldig greit å ha et dedikert rom til å være på jobb i.

Prosjektet ble påbegynt våren 2008 ved at vi tok i bruk den gamle potetkjelleren som bod og flyttet alle ting & tang fra "kontoret" og inn dit. Den nye boden er bare halvparten så stor, så det ble litt snekring av hyller og annen organisering for å få plass til alt.

I juni var "kontoret" tomt og vi kunne begynne. Utgangspunktet var en helt naken kjeller med vegger og gulv i betong. I hjørnet er det en sluk, og gulvet har ganske mye fall ned til denne. Taket er visstnok "typisk kjeller fra 50-tallet".

På bildene er det gjort klart til rettemasse og saget hull til ventilasjon. De er tatt 2. juni 2008.
Lage kontor i kjelleren - IMG_4658.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - IMG_4659.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - IMG_4660.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - IMG_4661.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - IMG_4663.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - IMG_4664.jpg - TorW

  (trådstarter)
   #1
 100     Bærum     1
Så var det tid for avretting av gulvet. I forhold til motsatt hjørne var sluken 50 mm lavere, så det ble noen sekker med masse. Ikke noe problem å få "rånesenking" på gubbebilen når man har 300 kg rettemasse i bagasjerommet ;)

Kan jo si det rett ut: gulvet ble ikke helt rett, og det er veldig vanskelig å få rettemassen fordelt utover om man ikke er rask og har riktig verktøy. Vi hadde kun en diger kamsparkel og brukte tydeligvis for lite vann, for det er noen humper der massen har sluttet å flyte. Ideelt burde vi ha hatt en slik "knotterulle" med et veldig langt skaft, men slikt noe selges ikke til Hvermannsen fant jeg ut.

Vi brukte "Hey'di Rett På Gulvet". En kompis blandet og jeg helte massen utover. Dagen etter kunne vi gå på gulvet.

Erfaringer og tabber: bruk (mye) mer vann i avrettingsmassen enn det som står på sekken!
Lage kontor i kjelleren - IMG_4723.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - IMG_4722.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - DSC01236.jpg - TorW
  (trådstarter)
   #2
 100     Bærum     0
Et par uker senere (slutten av juni 2008) var det dags for å legge lekter på veggen og legge Glava. Jeg forsket og spurte meg for ganske mye, men til slutt droppet jeg både papp og fuktsperre på de veggene som vendte utover. Papp og plast ble foreslått av flere håndverkere som hadde sine glansdager på 70-tallet. To tredjedeler av vegghøyden var under bakkenivå, og da kunne Glava (og Byggforsk) fortelle at man ikke trengte noe mer enn bare denne berømte, gule glassvatten. På veggen inn mot den kaldere spiseboden ble det lagt 0,15 mm fuktsperre utenpå Glavaen.

Det kan sikkert diskuteres i det uendelige hvordan dette skal gjøres, men jeg har nå kun lekter, glava og plater på ytterveggene. Om jeg dør av soppforgiftning skal jeg si fra :D

Betongen i veggene er drøyd ganske mye med stein, noe jeg smertelig fikk erfare da boringen til spikerhullene begynte. På ca. 100 hull slet jeg ut 5 bor og ødela choksen på drillen. Bergarten i området her (Kolsås/Eineåsen) er knall hard og må nærmest knuses. Til slutt var lektene på plass og Glava-griseriet kunne begynne.

Erfaringer og tabber: brukte 48x32 mm lekter og la bunnsvillen feil vei. Burde heller brukt 48x48 og unngått mange problemer med innerhjørner og finurlige konstruksjoner for å få lagt veggplatene riktig senere. Dette er nok tabber ordentlige håndverkere er sluttet å gjøre for lenge siden ;)

En liten 1kW hobbydrill er ikke egnet til å bore 100 hull i betong  ::)
Lage kontor i kjelleren - DSC00151.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - DSC01268.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - DSC01277.jpg - TorW
   #3
 317     Østlandet     0
Spennende å følge med på slike prosjekter, venter på flere bilder og erfaringer du har gjort deg. Stå på.
Signatur
   #4
 5,749     OSLO     0
Dette ser bra ut så langt!
blir det smartpanel på vegg og parkett på gulv med varmematter? Tongue Smile

og det elektriske blir vel lagt skjult, pluss datapunkter? ;D
  (trådstarter)
   #5
 100     Bærum     0
Det blir skjult elanlegg og varmematter med parkett (eller laminat) over. Vet ikke helt hva jeg skal satse på på gulvet til slutt. Kan jo like godt hende det blir belegg om økonomien ikke tillater noe annet. Time will show ;)

Når det gjelder datapunkter så legger jeg ikke opp noe i det hele tatt. Alt av datatustyr (og det er mye!) samt bredbåndslinja står to etasjer over, og det er nesten ikke plass til å strekke flere kabler noe sted. Jeg vil heller ikke ha twisted pair lagt sammen med en bunt sterkstrømskabler over 20-30 meter. Det blir for mye støy.

Dessuten kommer det noe nytt hvert 5. år på datakabelfronten: coax, CAT5, CAT6 og fiber er bare noe av det jeg har måttet forholde meg til profesjonelt, og nå i disse trådløstider dropper jeg like godt datakabler i veggen. Istedet bruker jeg to stk. D-Link DHP-301 for å få nett ned til kjelleren. Deretter setter jeg et enkelt, trådløst aksesspunkt på veggen. D-Link-boksene er av typen "HomePlug" og modulerer datasignalene oppå 50 Hz-en i strømnettet. Har allerede kjøpt inn boksene og testet. Overføringen ligger på litt under 100Mbit/s og fungerer fint på tvers av sikringskurser.

Bildet er tatt i juli i fjor mens elektrikeren var på besøk. Det var mye jobb i og med at det var én kurs i kjelleren som i tillegg var tatt fra lyskursen i 2. etasje. Vi fikk splittet opp denne kursen så vi fikk egen kurs til kontoret samt lagt opp en ny 16A til vaskekjelleren. Litt kjipt å slå av lysene og varmeovnene i halve huset når man skal vaske klær ;D

Erfaringer og tabber: glemte å fortelle elektrikeren at ventilasjonshullet (øverst i bildet, stappet med et håndkle) skulle ha en vifte. Dermed ble det ikke lagt opp skjult strøm dit. Det ble imidlertid gjort senere.

Hva som skal på veggene kommer jeg tilbake til Wink
Lage kontor i kjelleren - d-link_DHP-301.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - IMG_4766.jpg - TorW
   #6
 516     0
hei.
Artig tråd. Jeg har en kjeller som er helt identisk med din. samme tak også. Jeg skal få ut fingeren å isolere kjelleren snart selv.
I taket skal jeg lekte ned 23 mm og isolere ytterligere opp mot gulvet i 1etg. har du festet panelet/gipsen rett i taket?
jeg orker ikke å sku opp lektene på veggen, jeg skal bygge veggene nede og heiser de opp og fester bunn/toppsvillen i gulv/tak.
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 100     Bærum     0

har du festet panelet/gipsen rett i taket?


Veggene er bygget ved å bore hull til 8x100 mm spikerplugger (bildet) gjennom lekte og betongvegg, og deretter slå pluggene inn gjennom lektene. Jeg fant ut det var eneste måte å få det solid på. En 5 meter lang vegg med lekter og gipsplater veier godt over 100 kilo, og da bør det sitte fast Wink Svillene oppe og nede er festet i veggen med samme type plugger.

Nå endte jeg opp med noe annet enn den vanlige gipsen på veggene, men det skyldtes ikke annet enn at gipsplater på 120x240 ikke lot seg frakte ned til kjelleren.

Istedet kjøpte jeg perlestaff MDF-plater på 62x239. Adskillig lettere å jobbe med (kan f.eks. finhøvles i kantene, veier halvparten av gips, lite og ingen sparkling), men over dobbelt så dyrt. Maxbo tar 179,- per plate. Jeg brukte 25 plater og festet dem i lektene med vanlige gipsskruer. Det ble heldigvis ikke noe problem å bruke smalere veggplater siden de vertikale lektene allikevel lå med 60 cm mellomrom. Må jo nevne at jeg presterte å ikke skru de første to platene til lektene gjennom nota, men i selve plata. Muligens var jeg helt i "gipsplatemodus" da jeg begynte. Da blir det frem med sparkelspaden et par steder allikevel  :(

Erfaringer og tabber: sjekk på forhånd at byggematerialene lar seg frakte til byggeplassen ;D
Lage kontor i kjelleren - DSC00222.jpg - TorW
Lage kontor i kjelleren - IMG_4961.jpg - TorW
  (trådstarter)
   #9
 100     Bærum     1

Følger med på prosjektet, men...den Alfa'n (bilde lengere oppe i tråden) går den inn under "erfaringer og tabber"  ;D


He he. Vi har og har hatt tilsammen 5 Alfa Romeo her i huset, og det har vært en udelt positiv opplevelse. Bilen på bildet er en 3.0 V6 og "må oppleves" som det heter Wink
  (trådstarter)
   #10
 100     Bærum     0
Sluken i hjørnet ble det bestemt skulle beholdes, men det er jo ikke så pent med et slitent soilrør og en sluk i hjørnet på kontoret. Løsningen ble å bygge det inn og lage en luke foran stakeåpningen og sluken dersom man trenger å komme til senere. Har ikke tatt noen bilder av slukhjørnet siden jeg startet, men det kommer etterhvert.

I øvre halvdel av innbyggingen blir det bokhylle eller plass til andre ting. På bildet er sluken skjult under en plate for å unngå støv og skrot i vannlåsen.
Lage kontor i kjelleren - DSC00152.jpg - TorW