366    10    4  

Legge parkett gulv.

 2     0
Hei har en del spørsmål ang å legge parkettgulv.

Når jeg starter er det viktig å vatre opp den første raden med parkett? Er et helt nytt hus og har nettop blitt sparklet og malt.

Kilene som jeg bruker når kan jeg fjerne dem? Kn jeg fjerne dem når jeg har lagt ferdig rommet? Og hvor ofte må jeg bruke dem må jeg bruke dem på hver rad??

Hva er den greieste avstanden fra parkett til vegg? Vett ikke bredden på listene.

Hvordan måler jeg opp rommet for å finne ut hvordan jeg kommer ut med parketten i slutten? Jeg måler først opp lengden på rommet også bredden på parketten? Måler jeg da kun overflaten på parketten eller måler jeg hele bordet med falser også?

Mvh Marius Smile

   #1
 184     Orkdal      0
Jeg bruker å legge gulvet inntil to vegger og jekker det over med brekkjern etterpå. Synes det er mye bedre en å bruke kilene. Du måler kun synlig del av bordet når du skal dele inn. Avstand til vegg finner du i leggeanvisning.
   #2
 18     Grimstad     0
Hei!

enig med Sondre87. Ellers bør avstanden til vegg være 1,5mm pr bredde meter gulv. altså er gulvet 5 meter bredt bør avstanden være 7,5mm, men ikke mindre enn 5mm.

Når du måler hvor mange bordlengder det går i bredden tar du total bredde og deler på bordets overflate. Ikke mål med låsesystemet. Gode tips på legging får du her:
https://www.gulvxtra.no/Legging-av-parkett-og-laminat

Lykke til:)
Signatur
   #3
 1 870     Akershus     3
Ser det er fryktelig mange her inne ( sitter med en sterk følelse av at dette er amatører Wink ) som henger seg opp i både hvordan få minst mulig kapp, samt hvordan dele inn slik at det blir like stort bord i begge ender.

Minst mulig kapp er enkelt: Det du får igjen av en lengde starter du med på neste rad. Har brukt så små biter som 5cm som starter i enkelte tilfeller. Dersom differansen  *er*, si 5 cm: Ta et helt bord, del på midten, og start med halvt bord på rad 2. Bruk så den 5cm store biten som start på rad 3, og slik gjekk no dagane Smile Dermed er den eneste kappen du får, den siste raden inntil veggen. Eventuelt første raden. Hvilket bringer meg over til punkt to:

Dette *kan* ha noe for seg i nye bygg, der vegger som regel er nøyaktig parallelle. Der, og bare der. Dersom man driver med rehab, tar man utgangspunkt i veggen man starter ved, og så blir det som det blir i andre enden, skjevt eller ikke. Har holdt på med dette en stund, og aldri fått *en* klage på at det enten er skjevt langs den ene veggen, eller at startbordet ikke er samme størrelse om siste bordet.

En annen ting er at dette *kan* gjøres dersom det er et enkelt avgrenset rom. Dersom det er flere soner, rom eller hva man vil kalle det, er det bortkastet tid og dermed penger for kunde i mine øyne å *prøve* å jokke til noe, som ender med å skjære seg!

Erfaringsmessig, når møbler, tepper og annet snadder blir satt på plass er det ikke en sjel som reagerer på forskjellen, om det er noen!

Noen innspill fra leverandørsiden, ArneL?


.Thag
Signatur
   #4
 18     Grimstad     0
Hei!

Enig med deg .Thag. Du starter langs vegg, det du kapper bort når du kommer til andre enden starter du neste rad med. Vi pleier å beregne ca 3-5% kapp når det gjøres på denne måten. Ville kanskje ikke brukt så små avkapp som 5 cm da våre leverandører ikke anbefaler dette. Bør være min 30 cm. Alle "biter" under dette ville jeg i så fall limt i not og fjær.
Signatur
   #5
 2 903     Akershus     0
Man bør måle både på langs og tvers av rommet for å forhindre sånne småkapp. Om siste rad med bord blir en flis på 2cm så er det ikke sikkert du får det til å låse mot eksisterende.

Å legge rest av forrige kapp er fin-fin tommelfingerregel, men den som alle slike regler har noen unntak: Ikke bruk noe under 20-30cm. Det er ved. Ikke legg kappet bord som gir skjøt innenfor 20-30cm av forrige rad. Det svekker skjøtene og ser ikke pent ut.
   #6
 1 870     Akershus     0
mulig jeg er på tur her, men likevel: Er ikke så sikker på at produsentene fraråder det pga styrken, men pga estetikken. Dersom man ikke starter med et halvt bord som nummer 2 som beskrevet over, vil skjøtene komme for nære, estetisk sett.

Grunnen til at jeg er skeptisk til styrken som argument for forskutte skjøter, er det faktum at det for få år siden var veldig populært å legge laminatfliser med stort format, ergo var det en og en flis i "planken". Disse kunne fint legges uten forband.

Erfaringsmessig sitter de små bitene like bra som de store, og det er ingen grunn til å dra fram limet pga størrelsen!

.Thag
Signatur
HSt
   #7
 16 780     Sørum     0
Vi hadde en her som spurte om råd om 5-10cm parkettbiten som hadde løsnet i låsen og sklidd inn under gulvlisten.

   #8
 18     Grimstad     1
Hei!

Uansett hvilken erfaring man har ang bruk av mindre parkettbiter er det lurt å følge produsentens anbefaling. I de aller fleste tilfeller vil bruk av mindre parkettbiter gå veldig bra, men skulle det ikke gå bra så har ikke forbruker samme rettighet ovenfor produsent som de ville hatt om bruksanvisning hadde blitt fulgt. Et godt råd til alle som skal legge parkett - følg bruksanvisning og få full garanti:)
Signatur
   #9
 937     0
Skal legge parkett i et rom på 3,75 ganger 6,36. Legger i rommets lengderetning. De 1,5mm per meter bredde, er det kun i bredden? Det gir 5,65mm i bredden. Skal jeg følge samme i lengderetning blir det 9,54mm.

Poenget er at det skal være listefritt overalt, også langs gulv. Skal bruke 19mm Valchromat-plater på veggene. Må da legge parkett og tak først, og deretter sette platene oppå gulvet (og kappe de til helt nøyaktig høyde, takk gud for krysslaser og lasermåler...). Siden platene er 19mm tykke bør det vel gå greit å avslutte parketten f.eks 9mm fra stendere, da dekker jo platen 10mm til? Bør ikke bli sprekker av slikt? Rommet har ikke gulvvarme, det er i 2.etg med radiatorer.

Noen fallgruber jeg må unngå med dette konseptet?

Parketten er forøvrig Kährs Alloy Eik. 15mm 3-stavs grå.