231    11    1  

Nedlekting himling

 20     0
Hei, 

Skal til å legge takgips men bjelkesko kommer 2mm i underkant, se bilde. Vil det funke å legge på papp i underkant eller bør jeg kløyve til? Har ikke takhøyde til lydhimling og nedlekting så gipsen blir rett på bjelkelag. 

Tilleggsspørsmål. Har det noe for seg med to lag gips med tanke på lyd når det blir rett på bjelkelag uansett? Tenkte bruke fibergips med fals alle sider da jeg ser den tar mer av lyden. Tenkte dytte opp 22.5cm med rockwool så litt av lyden blir dempet håper jeg. 

Takker for alle innspill.

Christian 

Nedlekting himling  - C404B14B-AE1E-4CF6-B1C2-5778D7AC1839.jpeg - Viddal

   #1
 3 679     Akershus     0
Et lag eller to med D-glass funker som juling. Du kan bruke andre ting også, eksempelvis rester av vinylbelegg. Det viktigste er at det ikke lar seg komprimere under skruing.

2 lag vil hjelpe noe, men ikke på langt nær så bra som lydhimling. Men jeg ser at det ikke er et tema, så da ville jeg lagt to lag.

.Thag
Signatur
   #3
 3 781     akershus     0
Bare et lite men... Har du vurdert sekundærbjelkelag? Du skriver at du ikke har takhøyde til lydhimling, hvor mye regner du da med at en slik bygger? Sekundærbjelkelag, f.eks 48x98 mm behøver ikke gå mer en 15 -20 mm under annet bjelkelag og har en formidabel effekt på lydnivået mellom etasjene. Alternativt hadde jeg vurdert å frese spor i bjelkelaget slik at skoene gikk plant med bjelkene. Ser du har skrudd skoene, dvs kun noen timers arbeide for å slippe å fore ned med noe som er litt jalla og uansett blir litt ymse.

Du vil aldri angre på det ekstraarbeidet et sekundærbjelkelag er, gevinsten er som sagt formidabel.
   #4
 3 679     Akershus     0
Lydhimlingen spiser ikke mer enn 60mm med ett platelag, 72mm med to. Om du velger ikke å isolere, eller isolere med mindre enn 50mm, bygger den enda mindre.

Det må da være vesentlig mindre enn sekundært bjelkelag?

.Thag
Signatur
   #5
 3 781     akershus     1
Lydhimlingen spiser ikke mer enn 60mm med ett platelag, 72mm med to. Om du velger ikke å isolere, eller isolere med mindre enn 50mm, bygger den enda mindre.

Det må da være vesentlig mindre enn sekundært bjelkelag?

.Thag


Hvis du legger et sekundærbjelkelag mellom hovedbjelkene slik at underkanten ligger 15 mm under underkant av hovedbjelkelaget, dvs nok til at ikke takplatene kommer i berøring med hovedbjelkene, da har du oppnådd et sekundærbjelkelag med god lydisolerende faktor. 15 mm er 15 mm i mitt hode. Det har jo forøvrig ingen ting med hvor mange lag plater en bruker under disse, de kommer jo uansett som tillegg i alle løsninger. 1 eller 2 plater gips bygger ikke mer under en lydhimling, enn de gjør under en standard himling, i hvertfall ikke på østlandet hvor jeg befinner meg.

Hva legger du i begrepet sekundærbjelkelag?
   #6
 3 679     Akershus     0
Da er jeg med. Men dersom de legges mellom eksisterende, bare litt lenger ned, vil de ikke være uten kontakt med hovedbjelkelaget. Var derfor jeg reagerte på høyden, da jeg i mitt hode tenkte et helt separat "bjelkelag" lagt i sin helhet under bjelkelaget.

.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 20     0
Takker for gode innspill. Har hatt mange runder med lydhimling. Men jeg har i dag 232cm fra flytsparkel opp til bjelkelag, før parkett og gips, så her er hver cm hellig. Takhøyde er viktigere enn lyden. Dette er kjøkken/spisestue med soverom i etasjen over.

På det eldre bjelkelaget som såvidt skimtes på andre siden av dragern må jeg ned 3cm for å komme i flukt med det nye bjelkelaget. Her kunne jeg kanskje lagt et sekundærbjelkelag av noe slag. Tar gjerne en liten beskrivelse på hvordan feste inn dette.

   #9
 2 948     Vestlandet     0
Kva skal desse romma brukast til?
Signatur
   #10
 3 781     akershus     0
Det er ikke så enkelt å legge sekundærbjelkelag når det er kubbet slik du har, da bør det være åpent mellom hovedbjelkene. Sekundærbjelker blir lagt oppå murkrone eller skillevegger med et innhakk, slik at de kommer tilsvarende under opprinnelige gulvbjelker. Du måtte i tilleg ha bjelkesko på midtdrageren, hvor du sparret ut tilsvarende og helst hatt et gummistykke på bjelkeskoen for å forhindre lydvandring. Jeg har brukt 10 mm gummiplate på muren og på jernbjelke som er midtdeler. Har ikke hørt nevneverdig forskjell der og på annet sted hvor ikke slikt er brukt, men det kostet meg lite å gjøre det. Jeg har veldig god lydtetting mellom etasjene der slikt er brukt, med 2 lag gips.

Ser at Glava anbefaler minst 25-30 mm forskjell på lagene, men jeg tror ikke jeg har stort mer enn 15 mm og er fornøyd med det.

https://www.glava.no/losninger/trebjelkelag-med-sekundaerbjelker