171    18    1  

Oppbygging av peis med peisinnsats

 15     0
Hei
Jeg skal bygge en peis med peisinnsats, og har kjøpt Tolmer Brannmurplate til jobben. I monteringsanvisningen står det at de fraråder bruk av skruer for å feste platene, og at de anbefaler å lime istedet. Hvilket lim ville dere brukt til dette?

Jeg skal feste brannmursplaten til et 48x48 stenderverk, og må derfor lime platene til disse stenderne. (Se skisse). Det hadde vært lettvindt om jeg kunne skru fra baksiden og inn i platene (ikke helt igjennom), er dette innafor? 

Det må vel også en brannmursplate i taket, kan denne festes rett på takbjelkene? På gulvet er det betong, så det går fint. 


Oppbygging av peis med peisinnsats - Peisoppbygging.JPG - SimenE

TSt
   #1
 7 694     0
Kan jo ikke ha trestendere inne i konstriksjonen, det er jo nettopp derfor en må ha brannmur plate at en ikke skal ha treverk så her må en tenke på nytt. En kan ikke dekke til med sponplater utenpå slike plater heller. Pusses med flislim og males er en løsning.
  (trådstarter)
   #2
 15     0
Varmen kommer jo fra peisinnsatsen, og brannmursplaten vil beskytte treverket mot varmen. Det er jo hele poenget. Bygger ikke inn noe trestendere i konstruksjonen. Dette vil være det samme som å feste en brannmursplate rett på trevegg, som den er godkjent til.
TSt
   #3
 7 694     0
Pipe er vist tildekket på en side av ovnen og 2 sider av brannmursplate og da blir ingenting her godkjent.
  (trådstarter)
   #4
 15     0
Du er vel nødt til å vite åssen piperør jeg har før du kan si om den er lov å bygge inn eller ikke?:)
Piperøret jeg har et godkjent for innbygging på 2 sider. Den er åpen ut i rommet på en og åpen inn mot peisinnsats på andre siden. Lufteristene over peinsinnsatsen vil være tilgjengelig for innspeksjon. Grunnen til at man ikke skal bygge inn disse totalt er for å se etter sprekkdannelser i pipa.

Har du noe referanse på påstanden om at dette ikke kommer til å være godkjent? Har snakket med 2 feiere og en murer angående dette, så ser ikke helt åssen det ikke skal være godkjent.
   #5
 297     0
Det synses svært mye på forumet her, spesielt når det gjelder skorstein/ildsted noe som du sikkert har fått erfart Smile

For å svare på spørsmålet ditt om lim, så kan du f.eks bruke Casco sin Superfix. Jeg ville ikke skrudd platene, selv ikke fra baksiden som du beskriver. Selv om du ikke skrur skruene helt igjennom så kan de fortsatt lede varme, skal du absolutt skru så pass på å skru utenfor sonen som blir varmepåvirket (altså størrelsen på brannmuren som ditt ildsted krever). Jeg ville limt med en eller annen form for monteringslim.

Jeg tror også at Tolmer har ett eget lim spesifikt laget for dette i sitt sortiment.
HSt
   #6
 26 541     Lillestrøm kommune     0
Men dekke til brannmur plater med trebaserte plater er så uvanlig at det nok er i kategorien ikke godkjent

Jeg pleier å henvise til Bjørn Dæhli hytta og brannen der etter at noen ikke brukte preaksepterte løsninger på innkapsling av pipeløp
  (trådstarter)
   #7
 15     0
Der er jeg uenig. Løsningen blir akkurat det samme som om du skal lime brannplaten på en trevegg, noe som står i monteringsanvisningen at den er godkjent for.

HSt
   #8
 26 541     Lillestrøm kommune     0
Det er noe med dette med innkapsling hvor skal varmen slippe ut osv. Det er jo luft foran brannmurplaten i tilfelle du refererer til her får du et lukket volum i stedet som du pakker inn i trebasert plate.
  (trådstarter)
   #9
 15     0
Har nå snakket med et firma som kun jobber med peismontering, og den løsningen var bare fin sa de. Men det er uansett ikke det jeg lurte på.
   #10
 297     0
Er det noe jeg ikke ser her? Hvor står det at brannmursplatene skal kles med trebaserte plater? Ut ifra hva jeg ser og tolker så skal jo alt treverk dekkes med brannmurspanel, jeg ser da vitterlig ikke noe problem med det.