920    22    4  

Oppgradering av soverom i kjeller - Isolasjonsspørsmål

 5     0
Vi har en kjeller som er under bakkenivå på den ene siden og har fritt ut på den andre siden, og skal nå pusse opp og lage et hovedsoverom. 

Har snakket med tidligere eier og han kunne fortelle at det ikke er isolert på yttervegg der 4/5 av veggen er under bakken (er et lite vindu der). Huset er fra 1960 så jeg antar at det ikke er isolert under gulv heller. 

Tidligere eier sa han kun hadde lektet ut de andre rommene i den etasjen, smelt på noe glava og gipset/hatt trepanel på. 

Min tanke på soverommet er å gjøre det samme med veggene (lekt, glava og gips), men er usikker på om det vil være godt nok. Har hørt at en bør bygge "rom i rom" når deler er under bakken, men klarer ikke å finne ut hva det er. 

Også usikker på gulvet. Tanken er i utganspunktet å l jevne ut gulvet med avrettningsmasse, legge på lekter og isolasjon, gulplate på over der, varmefolie og til slutt parkett. 

Blir dette riktig? Burde jeg ha et lag med plast over isolasjonen før platene? Noe steder på internett sier ja, andre sier nei. 

   #1
 392     Akershus     1
Har nettopp bygget opp gulv på nytt i kjelleren her. Vi pigget bort løs/dårlig påstøp, avrettet på nytt, la plast, deretter XPS, så spon, depron, varmefolie, plast og laminat. Var det jeg kom frem til etter timesvis på google og råd fra byggeservice hos Montèr.
TSt
   #2
 14,509     1
Rom i rom trenger ikke å være noen god løsning. All tildekking og isolering av vegger kan være et problem når en ikke har isolasjon ute. Må begrense isolasjonsmengden iallefall og aldri plast på vegger som er vesentlig under bakken. Mange av oss vil ikke ha organiske materialer i slike vegger når en tøyer regel om at 2/3 av isolasjon skal være utvendig. Så lime isolasjon og pusse f.eks. er noe av det beste en kan gjøre. Nest best er plate limt på isoalsjonen.
  (trådstarter)
   #3
 5     0
Jeg hadde tenkt 50mm glava mellom stendere, men det går kanskje som organisk materialer?
Jeg er ikke helt ekspert på dette for å si det sånn, men hva mener du når du skriver "lime isolasjon"?
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Har nettopp bygget opp gulv på nytt i kjelleren her. Vi pigget bort løs/dårlig påstøp, avrettet på nytt, la plast, deretter XPS, så spon, depron, varmefolie, plast og laminat. Var det jeg kom frem til etter timesvis på google og råd fra byggeservice hos Montèr.

Se der. Da har du kommet frem til mye det samme som meg. det var mest det plastlaget nederst jeg var usikker på.

Hvilken varmefolie endte du opp med å bruke? Jeg ser på flexwatt akkurat nå.
   #5
 12     0
Jeg har et helt identisk prosjekt selv, og fått rådgiving av en byggmester som arbeider med andre deler av huset mitt.

Vegger mot yttervegg
Jeg har bygget et "rom i rom". DVS jeg har satt opp alle stendervegger minst 3 cm fra yttervegg. Jeg gjorde også dette mot innervegg for ekstra støyisolering. La en vindsperre trukket stramt mot topp- og bunnsvill. Har også lagt dobbel gips mot innerveggene for støyisolering. La også 50mm isolasjon

Vindsperre:
Oppgradering av soverom i kjeller - Isolasjonsspørsmål - vindsperre.jpg - Tomin

Dampsperre under XPS:
Oppgradering av soverom i kjeller - Isolasjonsspørsmål - IMG_20200418_103450.jpg - Tomin

Vegg mot tak:
Oppgradering av soverom i kjeller - Isolasjonsspørsmål - IMG_20200418_160948.jpg - Tomin

Tak
For støyisolering har jeg brukt lydbøyler som stendere på cc40 henger i. Har ikke fulgt praksis videre om at det ikke skal være i kontakt med vegg. Rett og slett fordi det er lettere å ha listefritt om de er i kontakt, og veggene er uansett ikke i kontakt med noe annet. La også dobbel gips der.

Spørsmål om gulv
Jeg har fulgt samme oppsett som gjelsvik, men ikke fullført det enda. P.t. har jeg dampsperre --> 50mm XPS. Planen videre var egentlig dampsperre --> XPS --> Depron --> Varmefolie --> dampsperre --> laminat. Altså droppe lag med spon over XPS.

  • Er det nødvendig med et spongulv over XPS som er såpass trykkfast?

  • Ifølge naboen, som er opplært av Google, så skal det være et brannhemmende materiale over XPS. Stemmer det? I så fall er vel ikke spon riktig materialvalg?


HSt
   #6
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Fukt og mugg messig er dette en dårlig konstruksjon hvis det ikke blåses tørr luft inn i spalten. Ytterveggflater blir iskalde
   #7
 12     0
Jeg er ydmyk med tanke på valgt løsning, for er ingen snekker selv, men kan du utdype litt HSt? Byggmesteren som foreslo løsning sa dette var en god løsning, men alle kan ta feil antar jeg.

Veggen som var der tidligere var relativt lik. Det var 2x2" lekter med 5 cm isolasjon. Det hadde stått der siden 1990 og var tørt og fint. Forskjellen nå er avstanden fra nylektet lettvegg mot yttervegg i leca, samt vindsperren. Kan også nevne at på utsiden av ytterveggen så er det mer isolasjon, så oppbyggingen sett innenfra nå blir gips --> 5 cm isolasjon --> vindsperre --> 3 cm mellomrom --> leca --> 5 eller 10 cm isolasjon --> gammel pappvindperre --> kledning

Lurer også på spørsmålet angående gulv om noen har erfaring eller tanker rundt dette Smile

HSt
   #8
 36,582     Lillestrøm kommune     1
Du kan håpe at utvendig isolasjon redder deg, ellers får du en klissvåt mur med kondens. Problemet er at all fukt i spalten vil samle seg opp på det kaldeste punktet i spalten og der kan du trolig akumulere fukt over flere år inntil muggvekst tar av. Løsningen er jo ikke beskrevet et eneste sted tror jeg, er derfor overrasket over at en finner opp sin egen bygg teknikk På 70 tallet så la mange spalt på ca 1cm, de har samme problem, men ditt problem er potensielt enda større for større spalt gir større muligheter for at luften sirkulerer og enda raskere transporterer fukten til de kaldeste områdene. Men som sagt, klarer den utvendige isolasjon å holde muren over kondenstemperatur så kan det gå bra. Utvendig isolasjon skulke vært mye tykkere for å være sikker.
   #9
 39     0
Byggforsk anbefaler vel 5cm steinull inntil muren, deretter stendere med isolasjon imellom utenpå der. Da havner stendere på ‘varm’ side.. Men hvor godt det er vet jeg ikke.
Rockwool tar ikke til seg eller transporterer fukt på samme måte som feks glava.
   #10
 2,984     Vestlandet     0
M.t.p. luftspalta bak stenderar som lar luft sirkulera og kan fra til kondens, vil det ikkje vera betre med stenderar på veggen, med ei form for fuktsperre (svillemembran e.l.) mellom stender og vegg?
Signatur