112,592    114    5  

Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv

 441     Sandnes     0
Jeg er akkurat ferdig med å pusse opp badet og tenkte derfor å legge ut bilder og beskrivelse av prosessen her. Jeg har selv fått en del hjelp av byggebolig.no underveis, så jeg tenker det er greit å bidra litt tilbake i tilfellet noen skulle ha bruk for min erfaring. Jeg brukte all tilgjengelig tid i ca 6 uker for å utføre oppussingen. Jobb på dagtid og oppussing fra 17-23 på hverdagene, hele dagen på lørdagene og fri på søndagene for å koble av litt, tilbringe tid med barn og familie og samle krefter til en ny uke. Utgangspunktet var at jeg stort sett aldri før hadde gjort noe av det som en oppussing av et bad innebærer, så det meste var helt nytt for meg. Jeg er dog veldig nevenyttig og har ikke problem med å prøve meg på nye ting. Håndverkere i Norge har priset seg ut av min konto, så derfor gjorde jeg mest mulig selv.  ::)

Utgangspunktet var et originalt bad i 2. etasje fra byggeåret på boligen; 1994. Det var vinylbelegg rett på sponplategulv + vinylbelegg på vegg i dusjhjørnet (ble dusjet rett på vegg og gulv). Badet er totalt ca 12 m2, men ca 3 m2 av dette ble brukt til en bod bak dusj og toalett. Dessuten er det skråtak, slik at effektivt areal med brukbar takhøyde er noe lavere. Det var 10 cm isolasjon i veggene og et vindu på 90x120 mot nord.

Badet var ikke ekstremt gammelt, men summen av mange ting gjorde at vi bestemte oss for å pusse opp:

 • Vi kjøpte huset for litt over ett år siden og hadde lyst på ett nytt bad i stedet for det som forrige eiere hadde slitt på

 • Vi ville ha badekar som først og fremst ungene kunne bade i

 • Gulvvarmen var totalt underdimensjonert slik at vi ikke fikk det varmere enn ca 18C på badet om vinteren ved bruk av bare gulvvarme

 • Sluket var høyeste punkt på gulvet slik at vi måte måke vann nedi sluket hver gang vi hadde dusjet (gulvet falt ca 3 cm fra sluk mot døren)

 • Vanninntaket til toalettet var koblet rett på kaldtvannet til dusjen slik at kaldtvannet omtrent forsvant fra dusjen når noen trakk i toalettet (ikke populært når et av barna trekker i do mens jeg holder på å vaske et av de andre barna i dusjen)

 • Badet så generelt ikke særlig pent ut og var preget av slitasje med misfarget gulv, avskalling av emalje fra servanter, stygg glassfiberstrie på vegger og tak osv

 • Tegn på fuktskade inni boden bak dusjhjørnetHer er altså bilder av utgangspunktet:

Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - 1IMG_2985_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - 1IMG_2989_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - 1IMG_2990_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - 1IMG_2992_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - 1IMG_3021_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - 2IMG_3000_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - 2IMG_3032_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - 3IMG_2993_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - IMG_2997_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - IMG_2998_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - IMG_3003_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - IMG_3005_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - IMG_3007_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - IMG_3011_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - IMG_3017_1.JPG - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - IMG_3029_1.JPG - Kassen
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 441     Sandnes     0
Utgangspunktet for oppussingsplanen var at det skal være “relativt” høy standard til så billig penge som mulig.
Budsjettet var i utgangspunktet ca kr 70.000 tatt noenlunde ut fra løse luften.
Jeg har aldri tegnet i CAD-programmer eller i 3D, men for visualiseringens skyld satte jeg av noen timer og lærte meg grunnleggende Google Sketchup:

http://sketchup.google.com

Jeg flyttet litt rundt omkring på sentrale ting som badekar, toalett, servantmøbler osv, men fant ut at jeg var ganske låst pga følgende elementer: skråtak, dør, vindu og avløpsrør i forhold til bjelkelag.

Jeg endte derfor på en forholdsvis lik romløsning som det jeg hadde, men valgte å flytte toalettet bort til hjørnet ved vinduet for å gjøre boden mindre og få bedre plass rundt badekaret.

Uten å ta hensyn til nøyaktig utseende på ferdig bad (fargevalg, flisestørrelse osv), endte jeg opp med følgende romløsning i 3D-modellen:

Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - plan1.jpg - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - plan2.jpg - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - plan3.jpg - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - plan4.jpg - Kassen
Signatur
bex
   #2
 4,293     Østlandet     1
blir bra dette :D  gjør du alt fra a-å selv eller skal du hyre inn folks om rørleggere elektrikkere osv?
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 441     Sandnes     0
Jeg er ferdig ja, men på grunn av at jeg jobbet fra morgen til kveld i oppussingsperioden fikk jeg ikke tatt meg tid til å blogge underveis. Jeg gjorde stort sett alt selv med noen unntak:


 • Selve koblingen av rør-i-rør til fordelingskraner i vannskap og til veggboksene. Vannskapet og veggboksene satte jeg opp selv, RiR kjøpte jeg inn og la i vegger og gulv selv, mens selve tilkoblingen var det rørlegger som gjorde. Jeg kunne fint gjort dette selv også, men tenkte det kunne være greit å ha rørlegger på den delen av anlegget som var skjult. 4 timer utført av rørlegger.

 • Legging av membran på gulv gjorde jeg heller ikke selv av den enkle grunn at jeg brukte Tarkodry vinylmembran og jeg har verken verktøy eller nødvendig kompetanse til å kunne sveise hjørner og skjøter. Men veggene la jeg Tarkodry på selv siden det ikke trengs sveising der. 4,5 timer utført av gulvlegger.

 • Fikk litt hjelp av broderen til avrettingsmassen på grunn av at ting måtte gå kjapt før massen størknet: broderen sto ute og blandet termoflyt med visp og jeg løp opp på badet og helte det ut på gulvet.

 • Fikk hjelp av far min til diverse tømrerarbeid: feste gipsplater i taket osv.Elektrikerarbeidet gjorde jeg selv, men har en kamerat som er elektriker som så over og kvalitetskontrollerte jobben (for eksempel megging og ohming av varmekabler).

Angående utseende på badet ble vi enige om at fargevalg og uttrykk skulle være basert på designet i det vedlagte bildet ” Inspirasjon.jpg”.
Baderomsseksjonen kjøpte vi fra ikea i form av God morgen i eikefiner:

http://www.ikea.com/no/no/catalog/categories/series/15287

Dette tegnet jeg i ikeas tegneprogram og er vedlagt under som ” ikea.JPG”

Veggflisene valgte vi som ”Powergres white world” fra Modena fliser. Dette er hvite høyglansfliser på 30x60 med rettskårne kanter:

http://modena.no/inspirasjonsgalleri/bad/0p1q9803

Gulvflisene valgte vi som Marazzi ammonite. Dette er grå fliser med mye spill på størrelse 30x60. Finnes på side 37 i Norfliskatalogen:

http://ebilag-new.fvn.no/ab10/Norflis/uke53/01Jan

Angrer litt på at jeg kjøpte de Powergresflisene pga pris: de kostet ca 250kr/m2, mens ”identiske” fliser koster 69kr/m2 på Megaflis. Marazziflisene var restparti, så de fikk jeg for ca 150 kr/m2.
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - Inspirasjon.jpg - Kassen
Oppussing av bad (12 m2) der det mest gjøres selv - ikea.JPG - Kassen
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 441     Sandnes     0
Det viktigst på et bad er selvfølgelig VVS-utstyret.

Badekar:
Vi vurderte boblekar men fant ut at vi ikke gadd å ha det, så da ble det vanlig badekar i stedet. Vurderte litt forskjellig og endte til slutt på et emaljert stålbadekar fra ifø:
http://www.ifosanitar.no/?id=302&ParentNodeID=&ProductGroupID=15251&ProductID=176

Baderomsmøbler:
Det er generelt en latterlig pris på mange baderomsmøbler, så valget falt som tidligere nevnt på Ikea God morgen i eikefiner pga pris og kvalitet. Seksjon på 120 cm med 4 skuffer + 2 høyskap.
Vi ville ha porselensservant og bare en vask, så da endte vi opp på denne fra Ifø:
http://www.ifosanitar.no/?id=302&ParentNodeID=9664&ProductGroupID=17028&ProductID=24578

Baderomsbelysning med 6 spoter kjøpte vi fra Ifø for å få ett litt mer ekslusivt uttrykk: http://www.ifosanitar.no/?id=302&ParentNodeID=9668&ProductGroupID=14314&ProductID=20570

Toalett
Det ble ifø også her, og vi valgte ett ”glatt” innbyggingstoalett (ikke synlige krinelkroker for vannlås) for å ha et stilrent og renholdsvennlig toalett:
http://www.ifosanitar.no/?id=302&ParentNodeID=9665&ProductGroupID=15257&ProductID=30354
http://www.ifosanitar.no/?id=302&ParentNodeID=&ProductGroupID=9669&ProductID=29308

Blandebatterier
Her endte vi ”tilfeldigvis” opp på Oras cubista serien. Pent og rent uttrykk, men billigere modeller hadde sikkert fungert like greit. Men kjøpt er kjøpt:
Til servant (2810): http://www.oras.com/en/consumer/products/Pages/ProductVariant.aspx?productcode=2810
Til dusj (2870): http://www.oras.com/en/consumer/products/Pages/ProductVariant.aspx?productcode=2870
Til badekar (2875): http://www.oras.com/en/consumer/products/Pages/ProductVariant.aspx?productcode=2875

Sluk:
Til dusjen ville vi ha en ”rennesluk” langs veggen. Unidrain har ikke klemring og var derfor ikke aktuell, så da ble det Joti Purus Line 90 cm:
http://www.joti.no/PDF/LineFolderWEB07.pdf

Vannrør og avløpsrør:
På grunn av nytt badekar, flytting av toalett osv som uansett ville ha krevd modifisering av eksisterende kobberrør, fant vi ut at vi skulle skifte ut alle rørene og legge opp rør-i-rør. Siden det ligger et vaskerom i etasjen under badet som ble pusset opp, ble løsningen at vi kappet kobberrørene og satte inn et vannskap i veggen der. Det ble da 15 mm kobberrør inn på fordelingsstokkene i vannskapet, og 15 mm Uponor PEX rør ut fra fordelingsstokkene til alle tingene på badet (toalett og badekar fikk altså samme dimensjon pga PEX-rør bare selges i ruller på minimum 50 meter eller hva det er). Ved senere oppussing er planen å bytte ut kobberrørene inn på fordelingsstokken med 18 mm PEX eller høyere dimensjon, samt skifte ut kobberrørene i 1.etasje med PEX ut fra dette vannskapet.

Generelt var det veldig vanskelig å få detaljer angående rørkoblinger osv fra forumets brukere, men jeg klarte nå å finne utav det til slutt ved å søke på nettet og lese manualer osv. Blant annet her:

http://www.dahl.se/ggcarat/guider/norska/Guide%20Innan%20du%20b%C3%B6rjar%20NO.pdf
http://www.porsgrundbad.no/www/nor/idowwwnor.nsf/images/Monteringsanvisning%20installasjonsfiksturer.pdf/$FILE/Monteringsanvisning%20installasjonsfiksturer.pdf
http://www.sintef.no/upload/Byggforsk/Vannskadekontoret/R%C3%B8r-i-r%C3%B8r-systemer.pdf
http://coreweb.nhosp.no/nrl.no/html/files/Lars_Roer_i_roer_seminar__2007_Tekniske_krav__15_03_07.pdf
http://www.uponor.no/upload/Documents%20(PDF%20and%20officedocuments)/Norway/HS/HANNE%20ZAKARIASSEN/Sortimentliste/Sortimentliste_2009.pdf

Jeg undersøkte forskjellige steder før jeg kjøpte VVS-utstyret. Norske rørleggerfirmaer var ikke konkurransedyktige, norske VVS-butikker på nettet hadde bra pris på noe og var dyre på andre ting. De beste prisene fant jeg derfor på danske og svenske nettbutikker.

Av danske nettbutikker fikk jeg best pris fra topvvs.dk:
http://www.topvvs.dk/singlevisning/?tx_ttproducts_pi1%5bproduct%5d=59661 (det jeg fikk pris på her var tidlig i prosessen og ikke nøyaktig de samme delene som jeg endte opp på. De trakk fra dansk moms og fraktkostnaden var ca 3500 danske)

Av svenske nettbutikker fikk jeg best pris/service og mulighet for leverase i Norge fra www.vvsonnet.se. De hadde lik frakt uansett hvor mye jeg bestilte på SEK 1200 + norsk moms, så det var ikke så mye når jeg bestilte 3 paller levert på døren i Norge. De trakk fra svensk moms på alle deler, men det ble selvfølgelig lagt til norsk moms når det ble tatt inn i Norge. I tillegg skaffe de alle deler jeg vill ha som de ikke hadde i nettbutikken sin men som jeg fant hos konkurrenter som for eksempel sigro.se og vvsboden.se, til samme pris som jeg fant hos de andre.
Jeg sendte derfor en Excel-liste til med deler jeg ville kjøpe, fikk en faktura som jeg betalte og fikk delene levert på døren etter et par uker. Se vedlagt deleliste over deler jeg kjøpte fra vvsonnet.se. Delelisten er ikke komplett siden jeg ikke klarte å få tilstrekkelig rørdeleinformasjon utav forumets brukere her på byggebolig.no, så resten bestilte jeg fra designkupp.no etter å ha lest meg opp på detaljer om rørkoblinger et par uker senere.

Totalpris på delene i det vedlagte excel-arket var NOK 32562 + NOK 8350 i moms og gebyrer, altså total NOK 40912.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 441     Sandnes     0
Angående det elektriske gjorde jeg det selv men har en elektrikerkamerat som så over og kvalitetskontrollerte alt.

Av belysning valgte jeg som sagt en ifø speillampe med 6 spoter til baderomsseksjonen. Denne koblet jeg til en Elko 315  GLE 2-polet dimmer. Opp fra dimmer/koblingsboks var det derfor 4mm2 PN-jord til stikk og trafo (hadde denne dimmensjonen liggende), blå og brun 2,5mm2 til stikk og svart og grå 1,5mm2 PN til trafo (fast belastning på 60W).

I taket installerte jeg 4 stk SG Jupiter halogen spoter i børstet stål. Disse ble koblet til en 2-polt Elko 315 GLE dimmer (en til speil og en til tak) via varmebestandig PLS90 kabel på 1.5mm2 (fast belastning på 200W). Planen er å skifte halogenpærene over til LED etter hvert som halogenen ryker og LED har gått ned i pris. Spotene ble installert i diffusjonstette bokser av typen Optime maxiflex:
http://www.pro-box.net/products.aspx?productID=9
Vurderte også Sealbox fra SG, men de var dyrere og mindre flexible.

Varmekabler ble 1300W Nexans TXLP/2R 10W/meter (10 m2 med varmekabler med effekt på 130W pr kvadratmeter. Disse ble koblet til Elko RS16/T2300G 2300W TERMOSTAT. I tillegg hadde jeg 2 stikkontakter via 2,5mm2 PN ledere: en stk ved døren og en inni skapet i baderomseksjonen (for å kunne lade tannbørste og slikt inni skapet).

Alt det elektriske ble kjøpt fra www.elhandel.no:

Vare-/elnummer  Betegnelse                                Pris Antall      Beløp
--------------------------------------------------------------------------------
3205523        Jupiter i børstet stål med lyskilde    100.00      4    400.00
1070100        Lavvolt tvillingledning PLS 90 12-5      5.34    10      53.40
1223789        VEGGBOKS S57/100 STENDER                36.56      1      36.56
1223775        Skjøtestykke for veggboks 71 mm, L6      9.12      1      9.12
1223793        57/DOBBEL 4 LØP STENDER                101.60      1    101.60
1511733        Stikkontakt, dobbel jordet påvegg m      75.04      1      75.04
1223707        Veggboks 1 1/2 S57/100 stender          39.68      1      39.68
1510702        Stikkontakt, dobbel jordet lav innf    104.00      1    104.00
1036520        TXLP/2R 1300/10                        2052.80      1    2052.80
1471475        Dimmer RS16/315 GLE 2-polet for ele    442.40      2    884.80
3209710        SAFE BOX MAXIFLEX                        70.48      4    281.92
3209730        DIFFUSJONSLOKK 25MM NEDFORING            47.92      4    191.68
1411703        Kombinasjonsplate L573 3-hull            57.52      1      57.52
5491604        RS16/T2300G 2300W TERMOSTAT            570.40      1    570.40
1              Frakt                                  102.00      1    102.00
                                                          --------------------
                                                          Sub-total    4960.52
                                                                MVA    1240.18
                                                          --------------------
                                                              Total    6200.70
                                                          ====================

Det jeg manglet av PN-ledere og slikt ble kjøpt fra Biltema.
Signatur

   #8
 2,413     Ønsker ikke besøk av deg     1
Flott traad Smile Blir nok inspirasjon til mange.

Lovligheten av arbeidet er vel saa som saa, men som du sier saa har haandverkere priset seg ut av lommeboken til mange. Da kan man vel velge, leve med et drittbad eller et "ulovlig" bad.
  (trådstarter)
   #10
 441     Sandnes     0

Lovligheten av arbeidet er vel saa som saa, men som du sier saa har haandverkere priset seg ut av lommeboken til mange. Da kan man vel velge, leve med et drittbad eller et "ulovlig" bad.


Det eneste "ulovlige" som er gjort er at jeg har gjort det elektriske selv. Men det har jeg fått samsvarsærklæring på via bekjente i bransjen som har kvalitetssikret og gått god for arbeidet så da har det også blitt lovlig  Cool
Signatur