108,316    169    3  

cheetah: Oppussing av gammelt Vestlandshus fra 1880

 576     Hordaland     0
Har kjøpt et småbruk med et gammelt vestlandshus fra 1880. Er ikke så stort så skal bygges på og pusses opp. Vil jo ta vare på det meste av den gamle stilen. Takhøyden i 1etg er fra 2 til 2.10m. Er belegg på gulvet nå så tenkte å kanskje fjerne det og se om tregulvet kan vedlikeholdes. Gynger litt her og der når man går over det men er vel litt av sjarmen i gamle hus. Er noen skikkelige solide tømmervegger som vi også vil ha frem så blir å ta vekk plater og tapet fra veggene for å få det fram. Er spent på hvordan veggene ser ut. Blir også å slå ned en god del vegger innvendig for å åpne opp huset. Trappen opp til 2 etg er sånn at man må bøye seg for å ikke stange hodet i taket så åpningen skal utvides der. Er det noen som har erfaring med slike gamle hus og har noen tips på oppussingen for å ta vare på den gamle stilen og hva som må tenkes på? Legger med noen bilder av huset utvendig og etasjetegninger innvendig. Tilbygget dere ser er fra 1970.
cheetah: Oppussing av gammelt Vestlandshus fra 1880 - 595679_6e428e22.jpg - cheetah
cheetah: Oppussing av gammelt Vestlandshus fra 1880 - Vestlandshus1.jpg - cheetah
cheetah: Oppussing av gammelt Vestlandshus fra 1880 - 595655_42af933c.jpg - cheetah
cheetah: Oppussing av gammelt Vestlandshus fra 1880 - vestlandshus2.jpg - cheetah
cheetah: Oppussing av gammelt Vestlandshus fra 1880 - 23-09-2011 16;27;12.jpg - cheetah
cheetah: Oppussing av gammelt Vestlandshus fra 1880 - 23-09-2011 16;33;07.jpg - cheetah

Holder du på å pusse opp et gammelt tømmerhus selv?

  • Ja
  • Nei
  • Skal til å gjøre det


  (trådstarter)
   #1
 576     Hordaland     0
Prøver å få tak i fagfolk som kan få taket tett før jul. Har bare en tilgjengelig nå. Skulle gjerne hadt flere å velge mellom men haster. Noen som har hørt om K.Olsen Bygg? Er litt engstelig hva taklekkasjen kan gjøre med huset innvendig... Er noen flere takstein som har løsnet pga mye vind i det siste.
  (trådstarter)
   #3
 576     Hordaland     0
Blir Decra Classic tak. Er ikke skifer men vil likevel holde den gamle sjarmen på huset tror jeg. Skifer blir litt for dyrt og tar lang tid å få lagt. Den som er der fra før er fra 1880 og moden for utskiftning.
   #4
 282     0
Skifer blir ALDRI moden for utskifting!

Ja du må ta den ned og bytte undertaket - men så kan du legge den opp igjen.
Selve steinen holder "uendelig" - i motsetning til betongstein/plater som faktisk "morkner" i stykker med årene.

Et skifertak lagt riktig holder i 100 år minst - du må legge minst to tak med betongstein på samme tiden - så totalprisen blir nok ikke så mye dyrere med skifer...


Veldig synd å bytte det fine skifertaket - men skal du allikevel gjøre det - så ta da skiferen pent ned og stable på pall. da kan du selge den og tjene gode kroner!

   #5
 9,677     Kysten     0
Du kan prøve å ta kontakt med Prefa i Skuteviken, de har kontakt med mange blikkenslagere og taktekkere og kan sikkert lede deg til noen som har kapasitet til å ta det.
   #6
 5,725     0

Selve steinen holder "uendelig" - i motsetning til betongstein/plater som faktisk "morkner" i stykker med årene.

Det finst god og dårlig skifer.
Eg kjøpte 100 år gamal stein fra i Sandviken i Bergen, av denne var minst 25% ubrukelig pga den var morken og sprakk bare du tok i den. Resterende fekk eg lagt på eit gamalt naust, men no og då kjem det ned ein sprukken stein.
   #7
 923     0
Det er jo ikke stort som hører mere hjemme på ett vestlandshus enn skifer, men man må jo inngå kompromisser, spesielt økonomisk, av og til.

Ville nå kikka nærmere på den steinen som er der, er steinen i seg selv dårlig, eller er det leggingen som svikter.

Måtte jo vært genialt å lakt noe alà shingel under og legge den orginale skiferen på plass igjen.

Men det er sikkert mere arbeide med den også, i tillegg til at den er dyrere.

   #8
 5,725     0
Som regel er skiferen bra, og kan da legges opp igjen. Men det koster ein del tid, men jammen tar det litt tid å legge Decra også i tillegg til innkjøpspris.
  (trådstarter)
   #10
 576     Hordaland     0
Hadde selvfølgelig vurdert skiferen hvis den var brukende men mesteparten er morken.  De jeg har snakket med som legger tak bruker baremellom 1_2 uker å legge decra tak med. Riving.