964    11    2  

Oppussingsjomfru har fått seg enebolig!

 29     0
For å holde hele sulamitten samlet tenker jeg å starte en egen prosjekttråd. 

Først en liten presentasjon: Jeg som skriver er ei dame i 30-årene, som har litt for stor tro på egne evner. Men pytt, man får uansett ikke til noe før man har prøvd!
Samboeren har ti tommeltotter, og jeg er derfor byggsjefen her i huset. Han bidrar med styrke og løfteferdigheter, og ikke minst noen strenge beskjeder når jeg beveger meg litt for langt fra landejorda. Familien består også av tre barn i alderen 0-13 år og en hund. 

Sommeren 2018 fikk vi kjøpt oss en enebolig med god plass til alle sammen. Alt nødvendig på en flate, med delvis innredet kjeller. 
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - _920293648.jpg - adalis
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - _1527885852.jpg - adalis
Huset er fra 1970, og har to tilbygg, stue fra 1987 og kjøkken/gang/bad fra 2005. 
Vi synes det er litt merkelige valg og dårlig utnyttelse av plass. 

For eksempel er gangen ekstremt liten, bare omtrent en meter bred og i vinkel. Tidligere eiere har nok også merket dette, og har derfor brukt det ene soverommet som garderobe. Virket som de har fjernet en vegg, for så å ombestemme seg senere igjen og sette den opp på nytt, men endret plassering. Dette ser forferdelig stygt ut både i tak og gulv. 

Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - IMG_3399.JPG - adalis
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - IMG_3398.JPG - adalis
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - IMG_3401.JPG - adalis

Her ser dere at de har strukket gulvbelegg tvert over en kant. Gulvhøyden inne på dette rommet er høyere enn i gangen, og gulvbelegget er bare dratt over alt sammen. 

Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - IMG_3402.JPG - adalis
Det er høyere skille lengst til høyre her enn til venstre hvor det nesten ikke er høydeforskjell. Forstår ikke dette, siden skyvedøren er nesten i vater, det er også gulvet i gangen og gulvet på dette rommet. Lurer litt på om de har forsøkt å fjerne noe gulv lenger til venstre, og at det er derfor det er forskjell? 

Det er også et problem med manglende internett her, så løsningen er at vi får internett fra naboen. De som satte opp dette har laget opplegget veldig stygt, borret hull midt i taket og strukket ledninger mye lenger enn nødvendig. Det er hengt opp skap nede ved gulvet (se tidligere bilde) samt koblingsboks og massevis av kabler og ledninger som samler seg i taket med ruter. Alt dette bare fulgte med da vi tok over.
 
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - IMG_3405.JPG - adalis
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - IMG_3404.JPG - adalis

Kjøkken og stue var relativt ok. Der har jeg malt i høst, bilder kommer. Den ytterste stua er veldig skjev, og ned mot et hjørne. Huset er generelt litt skjevt, men ikke så mye som den ytterste stua. Det er sprekk i veggen, sprekk i parketten og man ser tydelig at det ikke er rett. Doble dører er satt inn i ettertid, og etter vi malte så synes det utrolig godt at dørene står rett, men hele veggen er skjev. Samme med verandadør ved kjøkken, man ser at det ikke stemmer. Foreløpig prøver jeg å overse dette, men den ytterste stuen må etterhvert ordnes mer. 

Så til planene/ønskene (ikke prioritert rekkefølge, aner ikke hva vi bør starte med)
 • Større foreldresoverom. Bredden nå er 270, og med dør som slår inn så har stakkars samboeren ca 20 cm fra seng til vegg. Vi valgte dette rommet (som er vegg i vegg med badet), siden tenåringen har rom rett under det største. Så slipper vi å høre tenåringens musikk og vennebesøk, og tenåringen slipper å høre oss. Tanken er å få bort litt gang i samme slengen som vi anser som unødvendig, og mer plass til garderobeskap for oss. Nå er det innmari dumt med masse garderobe på begge de to andre soverommene, og bare en liten for oss. 

 • Male og fikse gangen. Men dette må vel komme etter vi har endret vegger ved soverommene. 

 • Større entre. Uaktuelt å bygge på pga tom pengepung. Jeg har en ide som jeg er usikker på om man kan sette ut i livet. Ser for meg å flytte hele inngangspartiet til andre siden av huset, altså inn i det soverommet som er brukt som garderobe. Vi trenger ikke tre soverom oppe, og større gang er noe som er høyt ønsket med tre barn i hus! Skal skrive mer om dette siden jeg trenger råd om det er mulig eller ei. 

 • Overflatefiksing på badet i kjelleren, samt få hivd ut et altfor lite dusjkabinett. Tenker våtromsmaling, og å få tak i noen dusjvegger. Det er så lavt oppunder taket at man skaller i rørene når man står i kabinettet. Bilder kommer senere. 

 • Fikse den ytterste stuen. Inkludert rette opp, nytt gulv, gips på vegger, nye lister, nye vinduer etc etc etc. Med andre ord: Noen år frem i tid. 

 • Tette igjen åpning mellom kjøkken og stue, og få satt inn skyvedør. 
De to første punktene henger jo sammen, og jeg forsøker å tenke langsiktig. Her er altså den endringen jeg ønsker: 
(Tanken er at det lille rommet som nå blir enda mindre blir brukt til babyrom, inntil vi kan endre og flytte inngangspartiet til dette rommet. Det vil da bli yttergang. Fullt brukbart som babyrom uansett om det blir veldig lite, og om vi finner ut senere at vi ikke kan flytte inngangen dit, så blir det en fin bod.)
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - soverom.jpg - adalis

Ble plutselig et forferdelig langt innlegg dette, men det er jo så mye vi vil gjøre :)) Får prøve å poste det og se om bildene henger med eller ikke. Nå er ihvertfall prosjekttråden startet, så har jeg et sted å oppdatere :) 

   #1
 1 770     Asker     1
Spennende prosjekt. Min første tanke er at dette er et hus som vil bli pusset opp over lengre tid, ut fra hva du skriver. Da tenker jeg (basert på erfaring og valg jeg selv har gjort feil) at det er viktig at huset alltid føles som et hus man bor i. Ville derfor investert de 2-3 helgene det tar å freshe opp mesteparten med maling. Mal alt i lyse farger, og ikke vent i årevis med lister og enkelte vegger fordi man skal pusse opp der snart. En ukentlig posjon med sinnasnekkern på D-Play hjelper også på motivasjonen. Planlegg og sett mål. Lei også inn arbeidskraft nå og da. Finn småjobber eller andbudstorget for større ting får unnagjort mye til en overraskende lav pris ofte. Hadde jeg innsett det tidligere hadde sist renovasjon gått MYE fortere, tross mager kasse.

Siste råd er å kun starte på en ting av gangen. Jeg sier det en gang til. Start bare på en ting av gangen. Og få det helt helt ferdig med lister, maling akryl og alt! Renovering koster alltid mye mer enn man tror så da er det greit å få et rom helt ferdig av gangen.

Til slutt, lykke til, og la bildene komme.
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 29     0
Takk for svar! Kanskje jeg burde fulgt rådet ditt og malt gangen i påvente av tid og penger, slik at jeg ikke ødelegger alle tre soverommene samtidig. Har allerede maling klar, bare gruer meg veldig til taket.

Begge stuene er allerede malt, vitrinedører som var i ubehandlet furu har blitt hvite, og veggene gikk fra hvite til å få farger Smile Kjøkkenet har vi endret på, fjernet noen skap, kappet av to benker, fått nytt side by side kjøleskap og malt lister. Jeg mangler listene over overskap på ene veggen da vi måtte ta pause i julen, skal snart gyve løs igjen der. Ikke minst gikk jeg tom for akryl (allerede helt forelsket i akryl!). Det er så mye sprekker mellom taklister og tak, alle andre lister, hjørner og gamle skruehull at akryl kommer det til å gå mye av.

Og ja, dette er et livsprosjekt, om jeg kan si det sånn Smile Det er ingenting her som skal pusses opp med tanke på hva som gir mest verdiøkning, det eneste som er viktig er hva vi vil ha. Og trenger.
Burde kanskje lagt til i hovedinnlegget at vi har en ekstra utfordring, absolutt alt må planlegges ut fra at jeg mest sannsynlig havner i rullestol innen 10-20 år, jeg har en sykdom med mye muskelsvinn og redusert balanse. Så gulvlegging og sånt er noe vi må spare en del til, da jeg tror vi samtidig må bytte alle dører for å få huset terskelfritt. (Pga dette tar også maling LANG tid, jeg må bruke små pensler og miniruller, da jeg ikke har kraft nok til å male med de som er større)

Her er noen flere bilder av huset fra salgsannonsen:
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - _1747205738.jpg - adalis

Trappa her (malt tretrapp) er et mareritt nå på vinteren. Har lest et tips her inne om å skru fast skruer med hoder som stikker opp jevnt over hele, og kommer til å gjøre det i løpet av uken som kommer.
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis
   #3
 1 770     Asker     1
Har litt erfaring med dette med rullestol. Generelt er det viktig å få størrelse på dørene og plass til enkelt å snu på rom og ved sengen. Velg gjerne 100 dører inne også, samt 100-110 som utgangsdør. Terskler er ikke super-viktig å fjerne da man (hjelpemiddelsentralen) legger ramper på hver terskel, men selvfølgelig ingen grunn til å ha det inne dersom man ikke må. Eneste er badet. Der bør det være en minimum av terskel hvertfall.

Tenk også på rampe til inngangen. Isfritt og litt avstand til å ha rampe er kjekt. De tar gjerne noen meter på deres 4 trinn.

Vurder innkjøp av en spray til maling, eller evt kompressor og en spray på enden. Tror bosch har noe slikt til ok pris. Griser noe hemningsløst, men går ganske greit å male. Ellers er skaft til malerull kjekt og gjør jobben med maling mye mye lettere.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 29     0
Da har vi endret litt planer på soveromsavdelingen Smile
For å få fortgang på eget soverom til den minste, så velger vi å legge hans soverom innenfor vårt. Det blir flere år med småbarn her, og når han skal ha venner på rommet, så har midterste flyttet ned i kjelleren vil jeg tro, og han kan overta hennes.

Har derfor startet en tråd for å spørre om råd vedrørende bærevegg her.

Her er i alle fall endringene vi ser på som lettest, for raskest mulig å gi oss større soverom (døra slår inn, soverommet er bare 270 bredt og sengen er 180. Dvs mannen stakkar har 20 cm fra sin side til vegg, umulig å gå på).

I tillegg begynner det å haste litt med å få babyen på eget rom, han våkner når vi legger oss, og det er slitsomt. Seksåringen får da rommet med skyvedør.
Håpet er at det fungerer med et rom innenfor vårt i 6-7 år til tenåringen flytter ut. Da koster vi nok på oss litt endringer igjen Smile
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis

Denne vinterferie-uka skal rommet med skyvedør males og fikses til seksåringen. Skal beholde brystningen på den ene veggen, men har uansett fått handlet inn et høyst nødvendig brekkjern Smile Det er en gammel skyvedørsgarderobe der også som skal bort.
Har forsøkt å rive opp gulvbelegget, men det er limt bom fast.. Så gulvet får stå urørt inntil vi kan legge nytt gulv i hele huset, siden det er nivåforskjeller så blir det for mye jobb å endre bare et rom nå.

Takker forøvrig for svar av Børhaug, rampe til inngangen er nå på lista over "skal ha" Smile
  (trådstarter)
   #6
 29     0
Da har vi startet på det ene soverommet. Skulle opprinnelig kun males nå i første omgang, men det ene førte med seg det andre, og plutselig er planen å rive alt sammen. Vi vil ha inn isolasjon i innerveggene, og nye gips eller sponplater utenpå igjen. I tillegg knirker gulvet veldig, så vi skal forsøke å komme så langt ned vi klarer for å stramme opp igjen der. Litt usikre på om vi har tatt oss vann over hodet nå, men i verste fall får vi ringe snekker og be om brannslukking Tongue

Sånn så rommet ut:

Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis

Garderoben er demontert og solgt for noen få hundrelapper, og rivejobben startet (rakk først å male en vegg og halve taket før vi fant ut at det faktisk ikke ble særlig bra og at vi måtte gå grundigere til verks).

Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis

Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis

Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis

Det innebygde skapet her går over trappen ned til kjelleren. Har lurt litt på hva vi skal gjøre der, men jeg vil aller helst fjerne hele "boksen" og få et luftigere og penere trapperom. Ser for meg et lite vindu etterhvert (spesielt om vi en gang i fremtiden vil åpne opp trappen) og ikke minst en fin lampe.
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis

Trapperommet er jo helt grusomt stygt. De innhuggene rett over etasjeskillet tror jeg er fordi de bygget på stue ut til venstre, og dermed ble det et tomrom der siden det har vært yttervegg. De har også etterisolert veggen som er rett frem på bildet, og tydeligvis bare lagt panel på den gamle murveggen. Litt uforståelig.

Har jo også det nydelige røret til varmepumpen gående langs veggen her. Ser for meg å få lagt noen smale hyller/bildelister rett over dette, med et par til over så det ser sammenhengende ut.

Uansett, jeg er helt overbevist om at fjerning av den boksen vil gjøre mye! Største problemet er at vi begge har høydeskrekk, så skjønner ikke helt hvordan vi skal få lagt nye plater i toppen av trapperommet og taket. De hulrommene vil jeg bare isolere og dekke igjen, så det blir minst mulig kriker og kroker.
   #7
 217     Stavanger     0
Kjekt med bilder! Blir spennende å se hvor veien går for dere Smile

Hvis det er én ting jeg har lært etter å ha flyttet inn i et eldre hus, så er det at jeg ikke tar noe for gitt lenger! Der jeg før antok at det ville se OK ut når jeg har revet, så antar jeg heller at det er helt rævva. Så blir jeg heller positivt overrasket hvis ytterveggene faktisk inneholder noe isolasjon for eksempel...Laughing

  (trådstarter)
   #8
 29     0
Haha, det er nok lurt! Synes jo det var litt moro å se hvordan de har satt opp den veggen med skyvedør Wink
Legg spesielt merke til stenderverket, både avdelt og satt utenfor topp og bunnsvill Tongue Nå skal vi rive hele, og setter den nok opp igjen der den opprinnelig ble bygget i 1970, siden det er høydeforskjell på gulvet på rommet og gangen utenfor. Ikke minst sår og rør som ligger i taket, gjemt under et par plankebiter med ubehandlet utvendig kledning!
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis
  (trådstarter)
   #9
 29     0
Revet litt mer nå, spennende å se hvordan ting er bygget opp! Tar det rolig og kjører en tur for å kaste treverk etterhvert som det kommer frem, siden vi jo bor oppi alt dette.

Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis
Oppussingsjomfru har fått seg enebolig! - - adalis

Finurlig løsning de hadde på forskjellig gulvhøyde Smile En skråstilt planke bare lagt i mellomrommet her, og gulvbelegg strukket over.

Nå håper jeg vi får revet opp sponplatene i gulvet i helgen (til høyre), og fjernet isolasjonen som ligger der. Slik at vi kan få lagt ny isolasjon og begynt tetting av gulvet igjen til uken.

Har forsøkt å lese meg frem til hvordan vi bør legge gulvet, men er litt usikker. Rommet er veldig lite, bare 3*2,5 meter, så jeg tenkte vel først flytende. Men da kommer det opp alternativer med å lime i skjøt, eller å lime i bjelkelaget. Siden huset er gammelt og flere av bjelkene litt skjeve, så tenker jeg kanskje vi burde gå for å skru i stedet? Hovedmålet er bedre lydisolering mellom rommene, tenåringen bor i soverom under dette, og dette skal jo bli seksåringen sitt. Oppå sponplatene har vi tenkt å ha vegg til vegg-teppe.

Har også vindu på dette rommet jeg gjerne skulle flyttet utover. Ytterveggen ble etterisolert for noen år siden, og jeg ville mye heller hatt innvendig karm enn inntrukket vindu. Er dette vanskelig å få til, slik at jeg bare bør legge det på is?