22,651    26    0  

Prosjekt gammelt og nytt bad

 25     Melhus     0
Etter flere år med les&lær i dette utmerkede forumet, er det på tide å skrive litt selv også. Huset vårt ble kjøpt i 2003, et grusomt utseende syttitallshus som skrek etter fasadeendring..  Smile

Alt arbeid gjør jeg selv, etter først å ha innhentet opplysninger og lærdom flere steder bl.a. her gjennom ByggeBolig. Etter noen år med rykk-og-napp-oppussing, endret utseendet seg dramatisk:





På baksiden ble huset utvidet for senere å kunne lage større bad i tilknytning til eksisterende bad. Her er utbygget under oppføring:





For å kunne oppnå akseptabel takhøyde i nybadet, valgte jeg en løsning med trapp ned fra gammelbadet. Totalt vil badet/badene få et areal på drøye 15 kvm, hvorav det gamle er på 5 kvm.

Arealet blir dermed slik:




Det har drøyet leeeenge med oppstart av "prosess nytt bad", hehe, men for to-tre uker siden var jeg igang. Et brukt dusjkabinett fra finn.no innstallerte jeg midlertidig på det kommende nybadet, mens oppussing/rehabilitering av det gamle foregikk. Vann og avløp måtte endres ettersom innredningen skulle flyttes og ny bidé innstalleres. Jeg anla derfor nytt rør-i-rør fra Uponor. Jeg bestemte meg for å beholde varmekablene på det gamle badet, ettersom de fungerer tilfredsstillende. Sluket ble også lukket, ettersom fremtidig dusjing og boblekar skulle foregå i nybadet.

Slik så det gamle badet ut for knappe tre uker siden, bak forhenget er nybadet som er påbygd huset. Hvilken tapet, hehe...:







Jeg var svært spent på hvordan tilstanden var inni veggene, for det har vært dusjet rett på vegg og golv i 40 år med kun våtromstapet på sponplatevegg... På golvet ligger et vinylbelegg som har gått opp i skjøten midt på. Det har imidlertid lekket lite vann inn der etter det jeg kunne se.

For øyeblikket er jeg kommet til fuging av fliser, men jeg vil legge inn bilder av prosessen frem til nå etterhvert. Stay tuned :)


   #1
 1,806     Sør-Trøndelag     0
I alle dager, er det virkelig det samme huset?

Flott arbeid! Smile
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 25     Melhus     0
Ja, det er faktisk det samme huset. Her er et par bilder fra 2004, nytt Decra-tak er lagt, og nye vinduer satt inn:

  (trådstarter)
   #3
 25     Melhus     0
Da jeg rev baderomstapeten fra sponveggene, ble råtrangrepet blottlagt. Men jeg ble faktisk forbauset over hvor lite råte det egentlig var etter alle årene med dusjing rett på vegg. Vannet hadde funnet vei der tapeten var tatt hull på for armatur og vegghåndtak. Ingen av stenderne viste tegn til skade. Jeg hadde forberedt meg på en jobb med utskifting av mye råteangrepet materiale, men slapp unna med å rive ned sponplatene. De måtte uansett bort for å kunne legge rør-i-rør og omlegging til skjulte ledninger for stikk og lys.






Veggen på bildet under er isolert ettersom den var yttervegg før jeg foretok utbyggingen. Rørene til venstre var opprinnelig til toalettet, men det ble flyttet i 2004 og rørene ble dermed nå fjernet.

  (trådstarter)
   #4
 25     Melhus     0
Vaskerommet vårt er i sokkelen rett under badet, så trekking av rør-i-rør gikk veldig greit. Her er avløp og boksene fra Uponor montert, jeg ser i ettertid at de som hører vasken til er plassert så nær hverandre at det blir for trangt for dekkskiver. Men de havner jo inni et skap, så det betyr vel ikke stort.

Forsterkning til oppheng av underskap er festet mellom stenderne. Jeg noterte også avstandsmål på stenderne fra vegg og tok bilde, slik at jeg senere kan lokalisere dem for solid feste av skapene.



  (trådstarter)
   #5
 25     Melhus     0
Som nevnt tidligere ligger vaskerommet rett under badet, slik at opplegg av rør-i-rør ble enkelt. Jeg hoppet over fordelerskap, og festet heller fordelerstokkene på en treplate på murveggen i stedet. Vaskerommet har malt murgolv med sluk. Veggen med fordelerne og alle de andre rørene skal senere "kles inn" med en lett avtagbar vegg for å skjule kaoset :)







Her går varmt og kaldt vann til bidéet, og avløpet ut:




Ferdig monterte M6-bokser fra Uponor:




Deretter skulle el-opplegget legges om. Ettersom vi ville beholde de gamle varmekablene, var det bare flytting av eksisterende punkt samt opplegg for LED-downlights i taket som var nødvendig. Skjult i vegg, naturligvis. Ettersom dette jo er ulovlig for en ufaglært som meg, burde jeg vel skrevet resten av innlegget med svært liten skrift.

Bryteren til kablene er av typen 1-2-3 og er festet ved døra til badet på utsiden. Inne på badeveggen hang romtermostaten.



Planen var å bytte begge til nye som kunne monteres i bryterpanelet på innsiden, men motet sviktet litt da jeg åpnet og skulle prøve å finne ut hva som var hva i kaoset. Ikke lett å nøste opp i dette, ettersom jordledningen var klippet (!) bort og det ikke var noen konsekvend bruk av fargene. Det viste seg imidlertid at en annen av kabelens fire ledninger var benyttet til jord, hehe, kabelen besto av brun, svart, grå og ubenyttet jord. Den som hadde montert termostaten hadde dessuten byttet om på L og N i forhold til termostatens koblingsskjema. Her er lysbryteren øverst og 1-2-3-bryteren nederst:




Ettersom jeg ikke skjønte hva som var hva på kabelbryteren, ble den værende igjen på utsiden av badet. Termostaten og lysbryteren vil imidlertid havne i boksene på innsiden. I nederste boksen kommer allpolig bryter for speillysrør og downlights, i den midterste dimmer for downlights og øverst plasseres den nye termostaten.



Ikke ring politiet, er dere snille.

:)
  (trådstarter)
   #6
 25     Melhus     0
Det elektriske skulle som sagt bare "flyttes på", og downlights etableres i taket. Rør ble lagt i veggen såpass høyt at eventuelle fester for skap ikke kom i konflikt. Gammel Rockwool-isolasjon ble også fjernet rundt rørene for sikkerhets skyld, selv om varmgang her ikke er særlig sannsynlig.






Det stygge taket ville jeg kle med nytt tak av mdf-panel, og ikke fjerne det. Derfor bestemte jeg meg for å feste boksene for downligts på oversiden av det gamle. Oppe på kaldloftet løftet jeg bort isolasjonen mellom taksperrene midlertidig, for å blottlegge badetaket fra oversiden. Plasten ble fjernet, sperrer og nedlektinger ble lokalisert og avmerket med tusj i taket nede på badet. På den måten ble det enklere å bestemme plassering av spottene. De planlagte fem ble redusert til fire, ettersom taksperrene sto i veien for en bra plassering.

Kasseåpningene ble markert med tusj, og fra sentrum i hver kasse hang jeg et lodd i hyssing og satte et kryss på golvet. Dermed ville det bli svært lett å finne eksakt plass for hullene i det nye taket senere. Etter festing av kassene på taket ble rør montert fra kasse til kasse og varmebestandig PLS90-kabel trukket.




Deretter ble sponplater skrudd på veggene, bak vinylen som er brettet opp ved golvet. Jeg ser at de fleste bruker rupanel og ikke spon bak gips eller våtromsplater, er det noen fordeler med det? Jeg valgte spon fordi det var billigere og hurtigere å legge. Var det dumt?


Her er markeringene på golvet av sentrum under downligths markert med rødt




For å skape meg unødvendig merarbeid Smile skar jeg hull og etablerte et "vindu" i veggen ut mot det kommende nybadet. Kun for pynt, hehe:


  (trådstarter)
   #7
 25     Melhus     0
Ingen svar på spørsmålet i forrige post om spon vs rupanel?

Selv om dette "gammelbadet" ikke lenger vil bli et våtrom i samme grad som det kommende nybadet der dusj og boblekar skal være, valgte jeg våtromsplater fremfor gips som underlag for flisene. Når RightpriceTiles selger Conboard-plater for knappe hundrelappen, var ikke ekstrakostnadene betydelige lenger, ettersom gipsplater måtte ha blitt smurt med membran på de mest utsatte stedene rundt vask og bidé.






Mansjettene rundt M6-boksene fra Uponor er limt på med SuperFix, mansjetten fra Heydi rundt avløpsrøret er selvklebende



SuperFix for liming av fiberremser ca 150 cm oppover i plateskjøtene rundt vask og bidé



Gummierte fiberremser fra Biltema


Deretter ble Heydi K10 smøremebran påført, i tre lag for sikkerhets skyld Smile






Jeg føler nok at dette kanskje blir litt "overkill" med tanke på å hindre fuktskader på dette gammelbadet hvor det vil bli relativt lite vannsøl. Men bedre føre var enn etterpå for sein :)

For øyeblikket holder jeg på med flislegging av golvet, men flere bilder fra prosessen frem dit kommer først.

  (trådstarter)
   #9
 25     Melhus     0
Ettersom jeg valgte å feste takboksene for downlights utenpå de gamle, eksisterende takplatene, fjernet jeg den opprinnelige plasten mot kaldloftet og festet ny plast under. Det ble da lettere å tette ved å brette plasten opp inni boksene og lime den fast der.




Varmebestandig PLS90 kabel er benyttet, selv om jeg vil bruke 240v LED-lys som ikke avgir særlig varme. Man vet aldri hvem som senere måtte finne på å sette inn kraftige halogenlamper i GU10-soklene...



For ytterligere tetting rundt kabelrørene fylte jeg med SuperFix. Men huset er et syttitallshus som slett ikke er så tett - er det noen av dere som vet om det da har noen hensikt å være så nøye med plasttettingen?




Jeg spikret MDF-takpanel på de gamle platene, og jeg var heldig med målene - badetaket var fem centimeter kortere enn panelet... :)






Jeg hadde god hjelp under arbeidet, barnebarnet fjernet emballasjen

Downlight'ene ble etterpå montert og tilkoblet, og endelig kunne jeg fjerne de varme 500-watts arbeidslampene. Jeg ble positivt overrasket over fargetemperaturen på LED-lampene.






Flislegging er nå unnagjort, og fugingen starter i dag Smile
   #10
 3,109     Norge     0
Snakk om total makeover på det huset der.
Flott arbeid, kjør på med bilder, eg er berre en av mange imponerte.