753    13    0  

rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus

 69     0
Som overskriften sier...

Vi kjøpte huset i juletider 2019 med overtakelse 1. april 2020. Ikke drømmehuset hverken mtp beliggenhet, størrelse eller planløsning, men det var en stor oppgradering fra rekkehuset på 90 kvm og var ment som et mellomstopp. Det så jo tross alt bra ut og med unntak va litt maling kunne vi mer eller mindre flytte rett inn.

Dette skulle vise seg å være TIDENES aprilspøk. Det ble starten på et levende helvete med advokater, takstmenn, lekkaskjer, fukt, feil utførte våtrom, hjemmemekka el-anlegg og mer til. Listen er utømmelig. 

Det har nå snart tatt 3 år av livene våre og et 7 sifret beløp jeg ikke er i form til å regne på. Imidlertid begynner ting faktisk å ordne seg i huset nå, og siden vi prøver å komme oss til hektene igjen skal ikke tråden handle om faenskapet som har vært.

Jeg ønsker heller å løfte frem arbeid vi har gjort og løsninger som er blitt valgt.

Spekultete i om jeg skulle opprette tråder for hvert enkelt prosjekt, men lager likegodt èn tråd. Så er det enklere for dere som ønsker å følge, og enklere å unngå for dere som vil det Laughing

I grove trekk har det vært gjort følgende;

 • ELEKTRO; Ny elektro i hele huset. Vi snakker nytt sikringsskap og installasjon av 3 ekstra, nye ALLE pereferikomponenter og til og med mye kabler er byttet ut. De få områdene som ikke er byttet ut er limmet i biter og kontrollert. 

 • VENTILAJSON; skulle egentlig bare gjøre ren Villavent viften på sentralavtrekket. Endte opp i balansert ventilasjon i helehuset

 • VANNBÅREN VARME; startet med vann i kjøkkengulv og en liten Oso 5L som el-kassett. Ble så utvidet til flere rom og L/V pumpe. Utvidet til enda flere rom, for liten L/V pumpe, bygget om til V/V.

 • VARMEPUMPER; skulle egentlig ikke ha det komplekse anlegget i forrige punkt så har 4 L/L pumper hengende. 2 av de er på vei ut, potesielt resten av de også.

 • UTHUS; skulle bare sette inn dør og isolere taket. Måtte hugge gulvet inne, grave meg 1 meter ned i jord og drenere inne som ute. 

 • MASTER BEDROOM; Male og legge teppe. Viste seg å ha vannlekkasje fra terrassen og måtte sammen med tilstøtende bod rives helt på råbygget.

 • INNGANG OG KJELLERGANG; Måtte rive store deler av taket grunnet elektro som måtte byttes utLitt etter litt skal jeg få ut noen bilder da dette ofte sier mer enn 1000 ord Tongue
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 69     0
Dagens bilde er fra salgsannonsen. Lite visste vi hva som ventet...
rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - 195_446479789.jpg - rune.ervik
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 69     0
Kjøkkenet var et av de første rommene vi gjorde, siden et hus ikke er særlig brukende uten. Ting gikk stort sett etter planen her, men unntak av at flytstøping ikke var så enkelt som jeg først trodde. Også løsnet limet på Uponor platene så hele faenskpet begynte å flyte opp under støping! Du kan tro jeg var no stressa når jeg sprang rundt i sjøstøvler og sprikret ned TC klips så det spruta flytsparkel overalt...

Heldigvis fikk jeg det såpass ned igjen at det gikk greit, fløyta bare et ekstra tynt lag oppå dagen etter.¨

KJØKKEN
 • Ca 13 kvm

 • Uponor minitec 9.9mm rør fordelt på 2 sløyfer i flytstøp

 • Nytt gulv

 • Nytt kjøleskap

 • Ny stekeovn

 • Malt hele rommet og fliser over benk

 • Malt innredning og nye håndtak

 • Spotter, dimmere og kontakterrune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - 20200428_172504.jpg - rune.ervikrune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - 20200428_182032.jpg - rune.ervikrune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - 20200428_185443.jpg - rune.ervikrune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - 20200501_110037.jpg - rune.ervik
Siste redigering: Sunday, February 19, 2023 6:44:17 AM av rune.ervik
rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - Kjøkken.jpeg - rune.ervik
Signatur
   #3
 1,454     Oslo     0
Når jeg ser på bildet fra salgsannonsen, så ser jeg et stort og flott hus.
Hva heter hustypen, hvilket firma har tegnet/levert huset og når var det ferdigstilt?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 69     0
Når jeg ser på bildet fra salgsannonsen, så ser jeg et stort og flott hus.
Hva heter hustypen, hvilket firma har tegnet/levert huset og når var det ferdigstilt?

Jo takk 😊 vi begynner jo å bli fornøyde etterhvert.

Det er Sirius 2 fra Nordbohus, ferdig i 1988/89.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 69     0
Hva var det som var så galt med huset?

Det står vel endel i første innlegg...

 • Vår takstmann landet vel på skjulte feil og mangler på nesten 1 million.

 • 150 000 bare på elektrofeil

 • Et nytt bad fra 2017 som Iflg salgsoppgaven var utført av fagfolk var utført av selger og mangler både fall og membran og papirer på elektro (må rives til råbygget, skal begynne på dette i år)

 • Flere lekkasjer i vinterhage

 • Lekkasje i garasje

 • Lekkasje fra altan inn i vegg på soverom (måtte rive på råbygget 26 kvm med rom)

 • Lekkasje i vegg og gulv på uthus

 • Manglende fall på bad nr 2

 • Manglende fall på vaskerom (og udokumenterte varmekabler her og i grovinngang. Flisegulv, så disse må hugges om man skal ordnet det)

 • Opplyste 1.5 m2 med defekte VK i kjeller viste seg å være 5m2. Enda mer hugging...Gidder ikke skrive mer om det egentlig Sad

Vi begynner som sagt å få ting i orden nå, men det har tatt tid. Og penger. Mye penger! Det å enest med selger var bare å gi opp da deres takstmann knapt fant noe feil (for en bombe), og de få tingene som ble tilbudt rettet skulle selger gjøre selv (det hadde sikkert blitt bra, siden han gjorde en ræva jobb første gang).

Og etter å ha herjet med advokater i halvannet år og brukt sekssiffret beløp på det hadde vi bare to valg; all in med rettsak potensielt over flere år og evt måtte betale saksomkostninger og mye selv. Eller innfinne seg med at vi ble rævkjørt til helvete og tilbake, brette opp ermene og få det på stell.

Vi valgte det siste. Og siden mye måtte og må rives for å få orden på det har vi valgt å gå all-in på det vi tar, for å slippe å begynne med oppgraderinger igjen om få år.

Så det har vært en lang reise vi gjerne skulle vært foruten. Men vi har lært oss selv berre å kjenne, og så har man jo såklart lært en del. Får prøve å trekke frem drt positive også, nytter ikke å grave seg ned Grin
Signatur
   #7
 1,454     Oslo     0
Takk for din beskrivelse av sørgelighetene! Det er ganske sjelden at folk legger ut sine alvorlige husproblemer på BB.
Du er modig, som til og med stiller med fullt navn! Jeg finner innleggene dine nyttige, opplysende og lærerike.
150 000 til elektrikere - uff. Men dette var vel da inkludert utvidelse med tre nye skap o. a.?

Jeg har en megler som skal selge en leilighet for meg i Oslo i sommer. Og så skal jeg delta i salget av en enebolig i Innlandet - også i sommer. Jeg gruer meg allerede til salget i Oslo, men leiligheten har ikke gulvvarme
eller annen avansert teknologi.
Men jeg gleder meg faktisk til salget av eneboligen. Der er det mye selvmekking - proft utført av meg.
Der er det heller ingen elektriske feil, for jeg har rettet alle feil.
 
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 69     0
Vi er nok flere i samme båt uten at alle innrømmer problemer ja. Ser ikke helt hvorfor man skal "hemmeligholde" Vi ordner problemene og har overhode ikke til intensjon om å utsette en eventuell fremtidig kjøper i samme situasjon som vi kom i Smile

Hehe, nei... Totalt er det nok blåst nærmere 300 000 på elektro. Har fått et godt anlegg da! Og vesentlig større enn i de fleste hus, så sånnsett fornøyd.

Selvmekk er ikke noe problem så lenge man gjør ting på en god måte og kan dokumentere arbeidet med feks bilder tenker jeg. Det er og noe med kjennskap til egen bolig Wink
Signatur
   #9
 1,454     Oslo     0
Takk for hyggelig svar!
"Vi er nok flere i samme båt" - absolutt enig i det! Hvorfor vi hemmeligholder?
Jo, for vi skal jo være så forbannet vellykkede i vår hverdag. Fasaden, økonomien, familien, huset, bilen,
utenlandsoppholdene - alt skal være "perfekt".
Bare se på det folk legger ut på facebook.

Signatur
  (trådstarter)
   #10
 69     0
Skal man ha noe "perfekt" er vertfall regel nr 1 å bygge nytt, ikke kjøpe brukt Laughing

VENTILASJON

Vi hadde så dårlig avtrekk, både på bad og kjøkken. Så jeg stakk innom ventilasjonssjappa og skulle egentlig kjøpe ny vifte. Den typen vi hadde var egentlig utgått, og skulle vi bytte måtte vi egentlig bytte både vifta og hetta på kjøkkenet. De hadde tilfeldigvis en ny gammel modell på lager, men siden kostet noen tusinger fant jeg ut at jeg kunne jo sjekke den gamle vifta først.

Tja... En en hånd med gammelt fett, støv og faenskap. Dette har aldri vært rengjort, tro du meg! Men etter en times tid med skraping og bremserens ble den ikke så verst.rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - Vifte 2.jpg - rune.ervik

Problemet her var bare en setning om ble sagt på ventilasjonsbutikken;

-" Du har ikke vurdert å montere balanser ventilasjon da?"... Dette ble blankt avvist av meg da det var alt for mye arbeid. Selv om jeg gjerne skulle hatt det.
----------
Ca 3 uker etterpå ble imidlertid denne kolosssen montert i luftegraven Tongue

rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - 20210514_124134.jpg - rune.ervik
SAVE VTR 500 ! Jeg har en iboende egenskap å aldri velge noe som heter "standard" eller "anbefalt". De inkluderer såklart størrelsen på aggreat; 500 utgaven er anbefalt på areal inntil 400m2. Så det skulle bli greit med luft på våre 220!

Jeg møtte imidlertid divsere utfordringer underveis; plass. Eller, mangelen på plass heter det vel. Intensjonen min for BV var mest mulig luft, minst mulig støy og minst mulig synlig. Totalt sett er det eneste som synes av nedbygde kasser o.l. på en bod og barnerommet. Og det er jeg veldig fornøyd med. Vaskerommet er et rot uten sidestykke da; enten blir det værende slik eller så legger jeg systemhimling og får skjult det meste (er nok nærliggende at det er det som skjer).

Inntak og avkast er Ø200, det samme er første del av tilluft/avtrekk før det blir T-et med til Ø160. Med unntak av et par tilluftsventiler er det Ø160 helt frem til hvert enkelt punkt. 2 av 3 soverom har både tilluft og avtrekk, det gir merkbart bedre utskifting enn spaltedør.

rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - 20210508_175507.jpg - rune.ervik
Her bores første hull; fra luftegraven mot vaskerommet.


Mer kjerneboring, inntak/avkast og tilluft/avtrekk fra luftegrav. Kommer opp i et "skap" vi har i gangen. Huset er bygget ut her da det tidligere var en huk inn, akkurat det var redningen min for å komme skjult opp med rør.


Gjennomgang på barnerom, her skal det kasses inn, monteres fan coil for air condition etc.


rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - - rune.ervikrune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - - rune.ervik
rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - 20210718_123454.jpg - rune.ervik
Arbeid på kneloft med en utetemperatur p 27*C og sol anbefales ikke...

rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - - rune.ervik
En heller større utfordring å få plass til alt... Ø200 inntak/avkast til venstre, Ø160 tilluft/avtrekk til høyre. Disse går opp på kneloftene, hvor det T'es i hver lengderetning på huset og forsyner loftet, samt hovedetasjen.rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - - rune.ervik
Her er anlegget kommet i drift. Trodde jeg hadde god plass her nede når jeg begynte men det kunne ikke vært så mye mindre føler jeg.


rune.ervik: Et (ikke) innflyttingsklart brukt hus - - rune.ervik
Bygget om el-element til vannbatteri. Har man først VBV må man nytte det der man kan. Dessuten er el-element i ventilasjonsanlegg en reel brannfare som man unngår ved bruk av vann SmileSignatur