423    10    2  

Sauna inne i uisolert båthus - går det an?

 7     0
Hei! Har sett noen tråder her om badstu-bygging, åpenbart mange kloke folk. Prøver meg derfor på litt hjelp til følgende case:
Jeg har et båthus på fjellet, der nederste etasje er uisolert, «gulvet» er gruslagt mark. Overetasjen er oppholdsrom med vedovn. 
Jeg fikk en tanke om at det kanskje var mulig å etablere en badstu/badsturom nede i båthuset, der båten engang sto (har ikke så stor båt lenger). Er det mulig - i så fall hvordan?
Dette må være vedfyrt sauna (ikke strøm/vann), og pipen kan jo ikke gå rett opp i overetasjen, så den må kanskje gå ut gjennom sideveggen om det er mulig. 
Noen ideer?
Sauna inne i uisolert båthus - går det an? - FBB8EDC6-81FA-4FA5-9D47-60BAA1923F5B.jpeg - JanneM

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Utvendig stålpipe er mulig selv om jeg alltid synes utseende blir litt rart
  (trådstarter)
   #2
 7     0
Ja det blir nok seende litt pussig ut. Den må vel komme på siden av bygget.. Men er nok eneste mulighet. Jeg skulle gjerne hatt en ekstern tradisjonell sauna ved siden av, men er totalt byggeforbud her innenfor 30-meterssonen så noe nytt byggverk eller påbygg er umulig dessverre...
   #3
 1,724     Trondheim     0
Dette er ikke noe problem, ser ut at du har god takhøyde der og. Størrelse på rommet ellers?
Finnes en del ulike løsninger man kan velge mellom, er vel en hytte som båthuset hører til? Er det innlagt vatten til hytta, tilgang til ferskvann ellers?
Mvh
Sakke
  (trådstarter)
   #4
 7     0
Hei Sakke,
Takk for input!

Det er ingen hytte ved siden av nei.. Båthuset ER hytta (2. etg = hytte med gang og oppholdsrom) 😂 Arealet nede er ca 20 kvm, takhøyde 2 meter tenker jeg. Noe av arealet i båthuset går med til do-løsning, noe til oppbevaring av fiskeutstyr, ved, huggestabb, beis og annet «kjekt å ha . Så det blir ikke så mye igjen til en sauna, men har uansett hørt at jo mindre jo bedre gjelder. Det er uansett ikke plass til mer enn to i hytta, så trenger ikke være plass til mer enn to i badsturommet heller 😊

Båthuset ligger 10 meter fra vannkanten til en innsjø, så ferskvann er det masse av, men det må hentes i bøtte 😁
   #7
 1,724     Trondheim     0

Beklager seint svar.
Den regelen om "jo mindre, desto bedre" er komplett og totalt feil. Ja , den blir fortare varm men blir også lettere ubehagelig varm å sitte i på grunn av for lite volum og totalt ubrukelig til det den optimalt kan brukes til.

Du har en gylden mulighet til å lage et fungerende bad/vaskemulighet samt tilgang til varmvatten til hytte av dette. Du har tilgang til ferskvann relativt enkelt så dette er absolutt noe du bør vurdere, 20kvm er jo plenty plass, hvis du bruker 6-8kvm av dette til badstu så har du et velfungerende "baderom"

Slik kan det se ut:
Sauna inne i uisolert båthus - går det an? - F20D3588-E0DE-4164-8245-DF7387A2FFF9.jpeg - JanneM

Eller:
Sauna inne i uisolert båthus - går det an? - 90EB18A5-2B95-47B7-AB50-EADC45E7EEF3.jpeg - JanneM
Sauna inne i uisolert båthus - går det an? - 066FCC29-C9D4-4422-B5CC-03A34000040E.jpeg - JanneM

   #8
 1,724     Trondheim     0
Dette er altså to forskjellige badstuer som vi har i familien.
Den første er fra 50-tallet og har en separat vannkjele som er vedfyrt-man fyrer altså i badstuovn og kjele samtidig og da har man 80liter varmtvann når det skal bades. Kaldtvann I stor stampe på 40-50liter.
Denne kjelen holder varmen slik at man har vamtvatten neste dag og.
Den andre badstuen har en vanntank rundt stenmagasinet og rommer 30liter-dette har vært nok for at hele storfamilien har kunnet bade i tur og orden(man fyller på mere vann alt ettersom det blir brukt opp. Det er kanskje dette som er mest aktuelt for deg da plass er en mangelvare.
Når man da skal skylle av seg så blander man passelig badevann i et vaskefat. Med hjelp av en øse er det enkelt å vaske av såpe og shampoo fra kropp og hår, er man to så er det enda enklare -den andre kan helle vann over mens den andre vasker av håret.
Mvh
Sakke
   #9
 1,724     Trondheim     1
6-8kvm var nokk overdrevet, men bruk 4kvm så kommer du langt med litt planlegging. 
Gulv: høres ut som at støping blir vanskelig.
Enkleste er å legge gles plankegulv (5mm mellom bordene) litt opp fra grunnen, ovnen bør ha stødig fundament å stå på. Tilluftsventil er da unødvendig da alt ovnen trenger kommer gjennom gulv.
På vinteren kan dette bli litt vel luftig løsning , særlig hvis det blåser litt. Man kan vurdere da tett tregulv med lett fall enten fra to håll mott midten eller jevnt fall over hele gulvet f.eks slik at fallet går under benkene. I midten(eller under benkene monteres en renne under gulvnivå , denne kan skjules med en løs trall eller lignende. Der avrinng av gråvann skjer kan man lage en dyp grop med grov grus/pukk slik at det renner ned i grunnen og ikke direkte i vassdrag. Tilluft med f.eks 110mm avløpsrør gjennom gulv ved siden av ovnen.
Vegger/tak: lekt ned en spalte (30-50mm) fra undersiden av boligdelens gulv, og ytterveggene fore med vindsperreduk både i tak og vegger, lekt for min50mm isolasjon i vegg helst 100mm i tak(her må du se an hva du har plass til) , bastufolie både vegger og tak, lekt 20mm og panel innvendig. Fraluftsventil høyt opp på veggen rett ut. Du vil ikke ønske å lufte 80grader bastuluft i en kald bod utenfor badstu (regner med at arealet rundt ikke skal være varmt.) resultatet er kondens overalt, samme grunn til at ha folie i veggene og tak, det er store varmegradienter og en del damp som skal finne veien i konstruktionen ellers.
Alternativt tyvekduk på undersiden av boligdelens gulv og konstruere tak og vegger i badstu med tykk plank (not og fjær) Med ventilert spalt mellom tyvek og badstuens tak.
Rene trevegger er egentlig det enkleste og tåler fukt greit, uisolert trevegg trenger nokk litt mere energi for å holde varmen men er å andre siden enkel på alle vis.
Jeg syns man skal etterstrebe indre takhøyde på 210-220 cm i en badstu, minimum er nokk ca 200cm for at det skal være praktisk.
Mvh
Sakke
Siste redigering: Sunday, August 23, 2020 7:52:23 PM av DrSakke