11 353    19    0  

Simpels badeprosjekt

 1 307     Hardanger     0
Etter hm, to og et halvt år med et langsomt framskridende badeprosjekt er det kanskje på tide å lage en tråd om dette?

Jeg, kåno og vetlegut (3 år) flyttet inn i dette rekkehuset for 3 år siden og det er ganske laber standard over det hele. Det mest presserende var nytt bad, da det ene badet nede er i forferdelig stand, delvis flis/belegg, synlig lekkasje og gammelt over alle hauger. I andre etasjen var det et lite bad som teknisk nok var OK men ikke noe å samle på. Og det luktet rart av det, kjemilukt. Tror det kom fra beleggslimet. Ved siden av lå det et soverom, og vi bestemte at vi skulle lage bad av disse to.

I begynnelsen tenkte jeg på å få det gjort av proffer, men da huset var belånt til pipa og vi fikk ikke låne mer måtte jeg å lure på å gjøre det selv. Når jeg begynte var membranloven i full sving, og da ville det blitt alt eller ingenting så og si, og alt hadde jeg ikke råd til så da var det å sette seg inn i baderomskonstruksjoner. Kom raskt over dette forumet og tilhørende inspirerende tråder, så da var det igang med motorsag og øks for å åpne mellom rommene.
Simpels badeprosjekt - P1010537.JPG - Simpel
Simpels badeprosjekt - P1010536.JPG - Simpel
Simpels badeprosjekt - P1010535.JPG - Simpel
Signatur

  (trådstarter)
   #1
 1 307     Hardanger     0
Rev ned veggen mellom rommene, så rev tak og paneler, rev vinylbelegg, rev ut isolasjon i taket, rev opp golvet, klipte ledninger og vannrør... Stikkordet er riving Smile Fikk og satt inn et nytt takvindu, min kjære fetter ordnet dette for meg mot at jeg bunnsmørte båten hans :)

Kom etter mye fintenking fram til at jeg ville lage en tunnel fra baksiden til et "teknisk rom" hvor avløpsrørene går ned og vannrørene kommer opp. Så lage badet på innsiden av dette, bilde burde vise hvordan det blir. Fikk nå en slags planløsning ut av dette, dusj der hvor Purus sluket står, vask ved siden av dusjen, badekar ved det siste sluket i andre enden og toalett i "utstikket" fra teknorommet. Måtte lage denne utstikkeren for å få ståhøyde.

Bjelkelaget var 2x8", CC60, så jeg la inn ekstra bjelker for CC30. La inn avløpsrør, 75mm fra dusj, 50mm fra vask og 50mm fra badekar. 22mm sponplater opp det hele. Ja, ble en stygg bend på dette dusjavløpet med to 90 gradere, men av bjelkelagstekniske grunner måtte det bli sånn. Vannet finner vel veien, og jeg kan komme til med staking fra begge sider om naudsynt.
Simpels badeprosjekt - CIMG1664.JPG - Simpel
Simpels badeprosjekt - CIMG1666.JPG - Simpel
Simpels badeprosjekt - CIMG1686.JPG - Simpel
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 1 307     Hardanger     0
Etter mer stenderverk og styr, var det på tide å tilkalle Fagfolkene. I ungdommelig overmot tenkte jeg først å ordne elektrobiten på egen hånd  (med litt hjelp fra kvasielektrokyndige slekt og venner), men besinnet meg. Jeg gadd ikke sette meg inn i alt som skal til, og hadde jeg gjort det ville jeg fortsatt ikke fått noe annet enn et ulovlig anlegg og jeg bor i et rekkehus som sikkert koster noen millioner i regress hvis det går skikkelig galt. For ikke å snakke om at jeg hater å gå i begravelser.

Så, det kom en hyggelig fyr fra et lokalt elektrofirma og konsulterte litt. Kom fram til 5 stk downlights, 4 i taket og 1 i veggen. Så legge opp strøm til badekaret, elektrisk håndkletørker, speilet med lys samt legging av varmekabler og støping av golv. Jeg slo til på den, så de kom noen dager etter og la opp rør, varmekabler og støpte litt over 20mm avrettingsmasse.
Simpels badeprosjekt - CIMG2323.JPG - Simpel
Simpels badeprosjekt - CIMG2337.JPG - Simpel
Simpels badeprosjekt - CIMG2537.JPG - Simpel
Simpels badeprosjekt - CIMG2543.JPG - Simpel
Signatur
   #3
 73     Trondheim     0
Ser bra ut! Gleder meg til å se det ferdige resultatet! Smile Har du bestemt deg for fliser osv? Det blir våtromsplater på stenderverket?
Holder på med et lignende prosjekt selv, og det tar tid å sette seg inn i ting man ikke har helt kontroll på, men man får det jo til etterhvert...
  (trådstarter)
   #4
 1 307     Hardanger     0
Takk, håper det blir bra tilslutt! Masse å finne ut av, men det går vel tilslutt..

Våtromsplater ja.. Fant ut at 18mm rupanel og 12mm Wediplater skulle bli bra, så Wediplatene kjøpte jeg fra bad.no og fikk de levert på døra. Fra samme gjengen kjøpte jeg et Danline hjørnebadekar på 140 cm og fra VVSkupp kjøpte jeg en Hans Grohe Raindance dusj. Litt tidlig å kjøpe kanskje, de har samlet støv i litt lang tid, men greit å ha badekaret så jeg ser hvor el og vann skal kobles. Må gjøre sånt når man ikke kan det :)

Etter at elektrikerene hadde støpt gulv bygde jeg fall med avrettingsmasse og lite vann. Et faens griseri, betongarbeid er jeg ikke flink til.. Styrte på med lange stokker og centimetermål og fikk nå et slags fall ut av det men ble litt komplisert med 3 sluk. Ble støping, oppretting med vinkelsliper og raspeskive og støpe igjen noen ganger ja.Lage sluk under vasken var nå kanskje ikke det lureste, men for sent nå..

Så var det rørarbeidet. I begynnelsen hadde jeg tenkt å ha 15mm kobberrør, skrukoblinger og åpent anlegg. Ganske sikkert, men nokså upraktisk med små barn som tar på ting.. Så etter en god del forumering fant jeg ut at jeg ville ha RIR, og valget falt på Uponor med FPL koblinger. Membranloven var fortsatt i full gang og jeg turte ikke å gå i en rørleggerbutikk i tilfelle de skulle finne ut hva jeg drev med.. Så jeg bestilte 50 meter med 18mm RIR samt fordelere fra topvvs.dk. Og en røys med kobberdeler.. 10 meter 15mm glødd kobberrør for forbindelse fra kjeller og opp i 2 etasje, veggbokser, fordelerskap og diverse fra bad.no. Borte gjennom stenderverk og klamret teipede varerrør med patentbånd (hadde glemt å bestille klamrer og var nå så godt i gang), og fikk nå et slags opplegg på det.

Koblet til vann i kjelleren fra de gamle gjengene til det gamle badet, men la til en kuleventil der. Greit å skille av amatørverkene fra resten av huset.. Koblet til og det så tett ut, kjørte opp trykket til kommunens maksimale 7 bar og det holdt tett. Trykket står nå på 4 bar, lurer på om jeg må opp litt for å få Hans Grohe dusjen til å fungere optimalt. Får nå se når det er på plass.

Simpels badeprosjekt - CIMG3174.JPG - Simpel
Simpels badeprosjekt - CIMG3175.JPG - Simpel
Simpels badeprosjekt - CIMG3177.JPG - Simpel
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 1 307     Hardanger     0
Jeg er like rask til å oppdatere prosjekttråder som å bygge... Altså ikke så veldig.

Nuvel, det skrider framover. Etter at vannet kom på plass var det igang med rupanel. Kjekk jobb, moro når ting begynner å ta form! Litt nerver for å treffe vannrør med skruene, men det tror jeg gikk bra.
Simpels badeprosjekt - IMAG0384.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0386.jpg - Simpel
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 1 307     Hardanger     0
Rupanel på plass. Da var det Wediplatene. Det gikk overraskende fort å få disse opp. Regner med det hadde tatt lengre tid hvis jeg ikke hadde hatt rupanel, rupanel var en ukes arbeid for meg (og mammaen min som jeg måtte dra inn som toolpusher), men Wediplatene tok jeg helt selv på 3 dager. Med 3 dager mener jeg 3 dager fra 10-15 (barnehagetid).

Stikksag med sheet metal blad fra Clas Ohlson var tingen å bruke fant jeg ut. Et annet nyttig verktøy var Pica Dry blyant med gul stift for å merke på platene, greit på dette badet hvor det blir mye vinkler og tilhørende spesialskjæring og merking.

Kjøpte inn fliser, det ble hvite 25x40 veggfliser (Undolado eller noe sånt heter de) og 10x10 granittfliser for gulvet. Kjøpt av lokal fargehandel, de fører Nettflis sine fliser.

Med flisene i hus kunne jeg og måle ut hvor høyt rammen på vegghengt toalett skulle stå, dermed bestemme hvor avløpshullet skulle stå. Sagde hull til dette og koblet på røret til avløpsnettet. Må improvisere litt her: Delene som fulgte med denne Porsgrund innbyggingssisternen var laget for at avløpet skulle gå rett ned i gulvet. En vinkel som tydeligvis skal tres på driteren i ene enden (ca 120mm) og tres på et 110mm avløpsrør i andre enden av vinkelen. Det går jo ikke her, avløpet er omtrent en halvmeter ifra... Hmm...  Lokal rørlegger hadde ikke noe alternativ del. Nå står det 110 mm avløpsrør fra veggen, tenker å klippe av vinkelen og bruke sånn driter-ende-gummimansjett ting i begge ender. Hvis det ikke blir tett får jeg lære meg plastsveising.Simpels badeprosjekt - IMAG0390.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0391.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0392.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0394.jpg - Simpel
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 1 307     Hardanger     0
Med alle rørgjennomføringer på plass skulle det vel være klart for den Skumle Membranen.

Leste mange tråder her og leste meg opp på alskens bruksanvisninger og så mange Youtube filmer. Så, planen var Heydi gummiert remse i alle hjørner og vinkler, og fiberremse i alle skjøter og på skruehull. Badet er omsluttet av et skikkelig kaldt rom (det "tekniske rommet" og tilhørende tunnel langs den lave siden/kneveggen, dusjenden og den høye veggen mot en gang og resten mot soverom/garderobe. Bestemte meg for å helmembranere etter litt konsultering her og for å være helt jævla sikker på at jeg ikke tabbet meg ut her.

Weber tec 822 membran. Artig stoff. Begynte med alle hjørner og skjøter og sluk på golvet gikk jo med 15 kilo membran til dette. De runde slukene gjorde jeg etter Heydis Youtube metode, for Purusline sluket ble det en kombinasjon av bruksanvisningen og BB-info. Altså, først butylmansjett, membran, Heydi gummiremse, membran, fiberduk, membran og membran.... og litt mer membran. Kommer det vann gjennom dette får det heller bare gjøre det ;)

Skulle vel tatt fler bilder, men fingrene blir så grisete av denne membranen... Har fått brasiliansk voksbehandling av hendene nå..
Simpels badeprosjekt - IMAG0416.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0417.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0420.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0421.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0422.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0426.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0427.jpg - Simpel
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 1 307     Hardanger     0
Begynner alltid med de minst kritiske områdene først. Dusj-sonen tar jeg først når det jeg har fått litt trening.

Langs den boksen hvor badekaret skal stå kom det luft under gummimansjetten, så den skar jeg av og la på nytt. Ellers ser membranen bra ut, veggene har fått de kiloene de skal ha og i skrivende stund mangler det 5.5 kilo på gulvet. Legger membran-duk-membran-membran til naudsynt forbruk er oppnådd.

Når alt er ferdig skal jeg rulle over alt en gang til og så skal det få tørke mens jeg er på havet i 4 uker.

Går med rundt 70 kilo membran på det hele. 1mm på vegg og 1.5mm på gulv etter råd fra Weber. Dette med gulvet står ikke i databladet, men Weber kundeservice sa det.
Simpels badeprosjekt - IMAG0429.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0430.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0433.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0435.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0439.jpg - Simpel
Simpels badeprosjekt - IMAG0440.jpg - Simpel
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 1 307     Hardanger     0
Smører over hele platen. Dette er Wedi plater, har ikke så høy damptetthet som Litex.
Signatur