204    13    3  

Slette vegger - gipsplater

 5     0
Hei.

Jeg har nylig kjøpt min første leilighet og har ingen erfaring. Akkurat nå har jeg gipsvegger med tapet på.

Planen min er å sette nye 6,5mm gipsplater (rehab) oppå veggene i leiligheten, for så å sparkle og deretter male.

Det jeg lurer på er hvordan jeg skal sparkle for å få slette vegger? Er det nok med sparkling over skjøtene eller burde jeg sparkle bredt over hele gipsplaten?

   #1
 64     Sandnes      0
Du legger sparkel ned i falsen på langsiden og bruker papirstrimmel i første omgang, deretter en runde eller to til for å fylle opp falsen slik at den går flukt med resten av platen.
På kortsiden skjærer du til en kant når gipsen skjøtes med andre gipsplater, slik at du lager en "V" i sporet. Her fyller du først sparkel ned i gropen og lar det tørke, før du går igang med samme prosess som falset. På kortsiden bør du sparkle bredere enn falset, da du i praksis har laget en forhøyning i skjøtepunktet.

Jeg brukte denne videoen når jeg skulle til å sparkle. Smile


Han har også for å sparkle tak og hjørner på profilen sin.

Også for å fjerne tapet fra gipsvegger:
TSt
   #3
 12 091     0
Er tapeten umulig å fjerne ? Er den profilert så du ikke kan male oppå ? En må i allefall ha vurdert disse og evt hel sparkling før en går for plater utenpå.
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Forrige eier har spart penger hvor enn han kunne, til og med der man ikke burde. Det er gamle gipsplater med tapet fra 1991. Tapeten er limt på med et TYKT lag med lim, man kan se klumper av lim som har rent ned gipsen bak tapeten. Tapeten er sånn gammel med "strie?" og rar mønster. og den har skader her og der som forrige eier har slengt tykt med sparkel på. Det ser ikke ut.

Jeg vil gjøre det så enkelt og raskt som mulig. og fant ut at rehab gipsplatene er både billige og lette å sette opp.

Men jeg var litt usikker på hvordan jeg skulle gå frem. Hvis jeg sliter veldig mye, så har jeg noen bekjente som er fagfolk, og jeg kan sikkert får en god pris på arbeidet. Men jeg tenkte at jeg må jo først prøve litt selv ogsåTongue
TSt
   #5
 12 091     1
Da kan det høres ut som rett konklusjon. Evt fjerne plater helt så en får sjekket isolasjon og dampsperre.
   #6
 64     Sandnes      1
Ville absolutt sjekket bak platene for isolasjon/dampsperre. Mer jobb, men da kan du sjekke om tidligere eier har vært kjip på det også.
Forhåpentligvis var han sparsommelig på skruene også? Laughing

Standard gips er forsåvidt billigere også enn rehab.

   #8
 1 498     Sandefjord     1
Vurder om du virkelig må sette på nye gipsplater på utsiden. Du argumenterer med at det er lurt/nødvendig. Men det er arbeidskrevende, dyrt og drar på seg endel ekstra arbeid. Blant annet blir det ekstra arbeid om du har synlige ledninger. Og kanskje må du sette opp nye lister.

Men jeg ville sparklet rett på gipsplater og tapet. Bruk rullesparkel. Det finnes fine filmer på YouTube.

Klumper av lim og andre ting som står ut, skjæres/skrapes borg. Deretter kan du begynne rett på sparklingen. Og vips har du spart MANGE timer med gipsing.
Og ja, du må også vaske veggene før du begynner sparklingen. Men det er også mange timer raskere og mange 1000 kr billigere enn gips.

Dersom du mener at du må begynne med rehab-gips, så ville jeg begynt med å legge ut et bilde av veggene her. Så kan du sikkert få tips.
  (trådstarter)
   #9
 5     0
Takk for tipset! Mr. Svigerfar hadde visstnok venner som er fagfolk. De skal sjekke det ut og gi meg veiledning 😊 men jeg kommer til å nevne det du sa her, siden det høres mest rimelig og lettvint ut.
HSt
   #10
 31 921     Lillestrøm kommune     0
Han må jo ha vekk den tapeten som er der, med limsøl så holder det ikke med at tapeten evt er splittbar

99% av all omtale av rullesparkel her på
BB omtaler hvor skrekkelig det er å bruke, men jeg registrerer at vi har en positiv bruker. Vil tro brukeren har godt håndlag

(Kanskje er rullesparkel like morsomt som fiberpuss, jeg skal ikke bli murer … (men jeg får det til på et vis), dette er ikke noe produkt til TS bare noe jeg holder på med)