23,229    40    0  

stigmv: oppussing av vindfang

 611     Øvre Eiker     0
Sommerens prosjekt er å pusse opp vindfanget. Det er tidligere bygd som et tilbygg til huset på en murt plate på oppmurte stolper. Jeg har revet ned alt unntatt bindingsverket på to vegger og holder på å bygge opp på nytt. Jeg kommer tilbake med mer detaljer om rivingen og byggingen når jeg har fått overført bilder fra kamera til PC, og har litt bedre tid. Tre uker ferie er for lite til å gjøre alt, selv med lange dager, men jeg håper å i alle fall få ferdig det utvendige før ferien er over.

De som har bygd det som var før har valgt mange interessante løsninger. Det er mye gjenbruk og de har spart på det meste, men ikke på spiker. Vindfanget har stort sett holdt utetemperatur om vinteren. Neste post kommer jeg tilbake med bilder av noen av de løsningene.

  (trådstarter)
   #1
 611     Øvre Eiker     0
Det ser ut som om det skal regne resten av kvelden, og jeg har ikke noe sted å bruke kappsaga under tak, så her kommer første bildepost.

Det har vært 5 cm isolasjon i vegger og tak, men ingenting i gulv, og vinduer med enkelt glass.

Første bilde viser at de har brukt plast på utsiden av isolasjonen, og kledningen er selvsagt ikke luftet. Men det er dobbel kledning; først noe som må ha vært gammelt allerede da, med not og fjær, men ikke satt skikkelig sammen i not og fjær. Utenpå var det vanlig dobbeltfals stående.

Andre bilde: 5 cm isolasjon i 10 cm hulrom gir plenty plass for leieboere. Jeg tror jeg har sett minst 4 stilarter av vepsebol. Noen henger i hulrommet over isolasjonen, og noen har bygd seg mer inn i isolasjon.

Tredje bilde: De har bare slisset noen milimeter inn i kledningen for beslag der taket møter gammel vegg. Resultat råte i kledningen

Fjerde bilde: Taket besto av to lag med asfaltpapp og ett med blikk. Alt av lekter mellom lagene var pill råttent, men det var litt fuktskader lenger ned også.

Femte bilde: Over inngangspartiet var det et tak av en metallramme med en slags gjennomskinnelig glassfiber. Fryktelig tung og vanskelig å rive. Der den stod i mot kledningen var det en 3cm bred stripe med råte.

Sjette bilde: Betonggulvet var ganske enkelt støpt utenpå kledningen.

Sjuende bilde: Kledningen på den opprinnelige delen av huset var behold uavbrutt bak vindfanget.
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7546.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7550.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7561.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7553.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7554.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7566.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7573.JPG - stigmv
  (trådstarter)
   #2
 611     Øvre Eiker     0
Midlertidig oppsett av stillas for å fjerne kledning bak der jeg skal utvide vindfanget. Jeg fikk ikke plassert noe rekkverk på stillasset og turte aldri å reise meg opp. Kona, derimot gikk fulstendig uanfektet der oppe. Utgangsdøra var blokkert så vi måtte bruke stuevinduet til å gå ut og inn mens det stod der. Planken som står opp mot veggen ble lagt oppå de to klossene for å funke som linjal for å lede sirkelsaga for å kutte kledningen.

Etter fjerning av kledningen var det fritt innsyn til kottet i andre etasje.
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7563.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7565.JPG - stigmv
  (trådstarter)
   #3
 611     Øvre Eiker     0
Rupanel er igrunnen ganske glatt. I alle fall i forhold til navnet.
  (trådstarter)
   #4
 611     Øvre Eiker     0
Første bilde: Vindsperre er lagt kontinuerlig fra møne og ned kortveggene (men likevel med lufteåpninger ved takfoten). Vi fikk kraftig regn med en gang etter at vindsperren var lagt på taket, og ikke en dråpe å se innendørs, så vindsperra fikk godkjent på motstand mot vann i flytende form.

Andre bilde: Rupanelet, som altså viste seg ubehagelig glatt når jeg skulle legge det siste ned på den siden uten stillas. Det ble tau festa bak i buksebeltet da jeg skulle legge de siste borda.

Tredje bilde: Gammelt laminat brukt som underlag for skjæring av takpapp og senere isolasjon. Dessverre var underlaget litt for ujevnt til at laminaten holdt seg helt i ro.

Fjerde bilde: Greie hyller å bruke for småting. I tillegg har jeg en stabel engangspaller for å stå på mens jeg jobber med taket innvendig som også blir brukt til å legge ting på.

Femte bilde: Ja til et fargerikt fellesskap. Glava fra Bauhaus sist jeg vågde meg inn på drive-in der, og Knauf fra ByggMax. Knauf lukter definitivt bedre, lakris mot Glava sin lukt av kattepiss. For de tjukke platene på 20cm syns jeg begge var like greie å jobbe med, men for 10cm isolasjonen som jeg brukte der det var gammel vegg som jeg foret ut 10cm syns jeg Knaufen var dårligere enn Glavaen.

Stort sett ble det Glava i taket og i de gamle veggene og Knauf i de nye veggene og utforingene på de gamle veggene.

Sjette og sjuende bilde: Maurkoloni i veggen mellom bad og vindfang. Her har jeg tatt ut gammel kledning, papp og porøsplater.
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7576.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7578.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7581.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7583.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7585.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7590.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7593.JPG - stigmv
  (trådstarter)
   #5
 611     Øvre Eiker     0
Første bilde: Plast og delvis rupanel på plass. Jeg tenkte først å bruke sponplater, men tenkte at det ville være vanskelig å manøvrere sponplater i et så trangt rom, og litt kjapp kalkulatortasting viste at rupanel bare ville koste 400 kroner ekstra, så da ble det det.

Andre bilde: Ny ytterdør på plass til stor lettelse for kona som liker å kunne låse ytterdøra når vi drar bort eller legger oss om natta. Den  var veldig tung. En planke i panelet ble kuttet for kort fordi det er vanskelig å måle skikkelig der oppe under skråen. Den må tas på nytt etter hvert.

Tredje bilde: Ny døråpning kuttet til høyre for å  få mindre kroket vei ut og bedre utnyttelse av plassen i vindfanget. Den gamle til venstre skal tettes. Det blir da litt rar plassering av lysbryter og ledninger, men det får være til vi eventuelt skal pusse opp gangen en gang i framtida.
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7598.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7599.JPG - stigmv
stigmv: oppussing av vindfang - 100_7601.JPG - stigmv
  (trådstarter)
   #6
 611     Øvre Eiker     0
Glemte å nevne innfestingen av vinduene. De var ganske enkelt klemt på plass mellom foringene inne og omramningen ute, så så snart vi tok av omramningen kom de fallende...
  (trådstarter)
   #7
 611     Øvre Eiker     0
Dekker X kvadratmeter er ofte veldig optimistisk definert. Jeg kjøpte f.eks. takbelegg som skulle kunne dekke 18m2, som viste seg å være akkurat nok til et tak på ca 12m2. Forutsetningen er jo at taket er akkurat så langt eller halvparten så langt som rullens lengde, fordi det kreves veldig langt overlap ved skjøter. Og ved rullelengde på bare 7m går det fort bort stor andel i skjøting.

Panel ser også ut til å alltid være definert i forhold til maks bredde i stedet for dekkende bredde. Og det at panel er endepløyd skal i teorien sørge for at det aldri blir svinn, men i praksis blir det ofte det likevel, fordi man ender opp med ender som er for korte til å brukes. Man vil jo vanligvis ha bord som går over minst to stendere.

Så man ender nesten alltid opp med å trenge mer av det meste enn det man beregner på forhånd.

  (trådstarter)
   #8
 611     Øvre Eiker     0
Etter å ha kommet opp i 45 000 kroner lurte jeg på hva det var som kostet og fordelte alt på kategorier i et lite regneark. Den overaskende konklusjonen ble at det ikke var noen enkelt kategori som utgjorde mye, men at det var veldig mange som lå rundt 4000.

K-virke 4690
16x98 og 19x148 766
Kledning 3498
Rupanel 15mm 1947
Rupanel 18mm 1335
Isolasjon 4163
Takbelegg 3223
Smartpanel vegg 3225
Smartpanel tak 4606
Gulvvarme 3982
Vind/fukt-sperre 1774
Elektrisk 198
Lister 3509
Dør 4990
Maling 2007
Småting 673
Sum 44586

Litt overaskende at smartpanel for bare 8m2 tak ble så mye selv om det var på tilbud. Har lyst til å kontrollregne, men kona har selvsagt forlengst kastet brosjyren. Det som gjør meg ekstra skeptisk er at det bare var rot på Maxbo rundt dette tilbudet. De stod i alle fall 10 minutter å regnet fram og tilbake på hva det skulle være.

Denne lista skal være ganske komplett unntatt elektrisk. Jeg mangler litt rupanel for veggen. Gulvvarme inkluderer spaltegulv, varmespredningsplater og nok rør for også neste prosjekt som er et større tilbygg på østsiden av huset, så det er nok et par tusen over reell kostnad. Til gjengjeld hadde jeg laminat og en del fuktsperre fra før. Skruer og spiker kommer også utenom og utgjør nok en drøy tusenlapp.

45 000 for 8m2 av ganske enkel standard (bortsett fra vannbåren gulvvarme) gir 5 600 per kvadrat, elektrisk ikke medregnet. Det trekker da prisen opp at den smale L-formen gir mye vegg per kvadratmeter, men ned at jeg gjenbrukte den gamle betongplata selv om den ikke var optimal.
  (trådstarter)
   #9
 611     Øvre Eiker     0
Lørdag kjørte jeg et lass søppel til Mile. Stort sett gammel glava pakket i sekker, gammel asfaltpapp og noe metall. Glavan var selvsagt pakket i sekker som var godt knytt igjen for å unngå at det skulle fly av langs veien, men da jeg kom fra til søppelplassen fikk jeg beskjed om at jeg måtte ta ut glavan fra sekkene slik at jeg kunne putte sekkene i plastavfallet. Jeg regner meg som ganske miljøvennlig, men er ikke det å gå litt for langt? Eller burde jeg slutte å putte restavfallet i poser før jeg kaster det hjemme også?
lys
   #10
 322     Bærum     0
De vil normalt ikke ha plastsekker kastet i ikke-brennbart. Dette har flere grunner. Den mest åpenbare er at de vil SE hva som blir kastet der, det andre er at ikke-brennbart avfall blir deponert i stedet for destruert. Plastsekker er noe av det som virkelig ødelegger naturen og dyrelivet.

Men hvordan de praktiserer dette varierer fra sted til sted - og person til person Smile