20 105    23    1  

chrgod: Strandly. Oppussing av lite vestlandshus ved sjøen, fra 1916.

 26     0
I sommer ble vi eiere til en gammel sjøeiendom på Karmøy (Vedavågen). Oppretter denne tråden for å fortelle litt om stedet, hva vi gjør, og kanskje få noen tips!

Det er en forholdsvis enkelt hus fra 1916, ca 100m2.  Det har blitt "oppgradert" med aluminiums fasadekledning og moderne vinduer.. Det er tilhørende liten låve/uthus, carport, liten brygge og ca 25 meter strandlinje.  :)Etter at det har vært til salgs i nesten halvannet år, så fikk vi det for en ok pris.

Historien til huset er at det var to eldre brødre som bodde der i mange år, før det ble solgt i 2006. Selger kjøpte det i 2008 og brukte det som utleiebolig til sine polske arbeidere. Noe oppussing er gjort, men det er mye som må/bør gjøres.

I år skal vi ta taket. Det er originalt skifertak (muligens det eneste av huset som fortsatt er originalt). Dog velger vi å bytte det ut med teglfarget betongstein. Det er rimligere, og det er nok å bruke pengene på..

Vi skal også lage en veranda på forsiden/ mot låven. Vil da gjøre om et av vinduene til verandadør. Skal da lage det slik at det blir minst mulig endring av fasaden.

Kledningen er aluminiumskledning fra 1976.. Den ser grei ut, men vi vet jo ikke hvordan det ser ut under. Har noen noen erfaringer med gammel aluminiumskledning?

På sikt ( tre-fire år) vil vi renovere hele fasaden, med nye vinduer og kledning. Noen kommentarer til hva slags vinduer vi bør velge...? Smile

Innvendig er det noe svikt i gulvene enkelte plasser, særlig i andre etasje, hvor det sannsynligvis har vært fjernet en trapp. Huset er bygget på i bakkant, og trappen ble flyttet. (Derav den merkelige kassen på verandaen, det er trappehuset). Pussig løsning.

Kjelleren er lødd steinmur med betonggulv og sluk. Det renner inn masse vann ved kraftig regnvær, men det dreneres ut igjen. Vi vil nok ikke gjøre noe med det.Uthuset er grindbygg, og i god stand. De som bodde her var fiskere, og ifølge de innfødte hadde de også en ku. Løa har en liten bås hvor kuen sto, og høyloft. Det er også en gammel utedo i låven. Senere be  det bygget bad i det nye utbygget.

Noe råte i gulv på baksiden, hvor det ligger inn mot bakken. Det ser heldigvis ut til å være relativt rett frem å skifte.

Pipen på loftet er veldig skjev, men jeg forstår at dette er vanlig på eldre hus, og ikke noe å bekymre seg over..?


Bryggen trenger også en liten renovering, med bytte av noen råtne bord.. Heldigvis er det langgrunt i vika, så ved lavvann kommer en lett til.

Alt i alt, et spennende prosjekt, og ser frem til mange fine sommerminner med vår 10 månder gamle sønn. :) 

Kommentarer og tips er velkommen!

   #1
 45     andeby     0
dette så jo skikkelig idyllisk ut, ser du har noen utfordringer foran deg så du får stå på og holde oss oppdatert Smile
  (trådstarter)
   #2
 26     0
Da blir det Skarpnes Enkeltkrum betongtakstein som skal erstatte skifer og bølgeblikk på taket.. Ligger an til at det blir gjort i løpet av oktober, før de verste høststormene setter inn. Smile
I følge takfirmaet, er det i alle fall to hull i taket ( sett fra loftet) så det er godt å få fikset det. Smile

Tekkingen på uthuset er visst ikke skifer, men Eternitt.. Sad Ikke like nobelt, men greit nok for et uthus..

Har studert mange gamle bilder fra denne delen av Karmøy. Dessverre ikke funnet noe godt bilde av hvordan den gamle fasaden så ut, men har funnet bilde av mange tilsvarende hus. Tydeligvis mange tilsvarende hus som ble bygget.

Vi vil velge omtrent tilsvarende vinduer som dette, når vi renoverer fasaden om etpar år: (Bildene er fra boken "Åkra og Vea, Gamle Glimt").

Noen tips vedrørende hvor en kan finne informasjon om tilbakeføring fra "moderne vinduer" til tidsriktig stil..? :)Slik det er i dag...
chrgod: Strandly. Oppussing av lite vestlandshus ved sjøen, fra 1916. - DSCF8138-Edit.jpg - chrgod
  (trådstarter)
   #3
 26     0
kke så mye som har hendt på Strandly siden i høst. Vi har tilbrakt noen helger der oppe, stort sett i uvær..

Eller har vi malt litt innvedig, og åpnet veggen mellom de to stuene. Veggen i den ene stuen var kledt med takplater(!). Nå er det passende stående panel på veggene.

Takjobben ( Skarpnes Enkeltkrum) begynner på nyåret. Etter litt diskusjon og tips fra entrepenøren om det kanskje ville bli skattefradrag for oppussing i revidert statsbudsjett, bestemte vi oss for å ta det inn i 2014. Ser ut som det var bortkastet, men men..

For etpar uker siden stengte vi vannet for vinteren, da var det sikkelig vinterstemning. Stormen hadde revet ned en skiferplate og takrenne på huset og en eternittplate på uthuset.
Heldigvis kommer nytt tak og takrenner snart på plass.
chrgod: Strandly. Oppussing av lite vestlandshus ved sjøen, fra 1916. - vinter5.jpg - chrgod
chrgod: Strandly. Oppussing av lite vestlandshus ved sjøen, fra 1916. - vinter4.jpg - chrgod
chrgod: Strandly. Oppussing av lite vestlandshus ved sjøen, fra 1916. - vinter1.jpg - chrgod
   #4
 1 806     Trondheim     0
Hei!
Nydelig plass ved sjøen du har skaffet deg.

Ett tips.
Sjekk litt med regplan og om kommunen har tagget huset ditt i noen form for bevaring.
Spesielt med tanke på valg av tak.
Det er mange som har gått skikkelig på trynet og vraket eksisterende takstein til fordel mot noe "enklere". Kommunen kan være skikkelig trasig vedr. dette.
  (trådstarter)
   #5
 26     0
Ja, det kan være lett å gå i fella når en bytter tak på det gammelt hus. "Heldigvis" er dette huset ikke vernet eller registert. Men nabohuset på bildet er fra før 1900, og er SEFRAK-registert..

Det er ikke nevnt noe om begrensninger på å bytte ut skifer i reguleringsplanen som fulgte med da vi kjøpte stedet. Og heller ikke noe på kommunens hjemmesider. Har ikke kontaktet kommunen om dette, men det kan kanskje være verdt å gjøre det..

Huset er jo allerede "ødelagt stilmessig, så de må jo være av interesse at vi bevarer det. Vil jo tilbakeføre det, men skifer er såpass mye dyrere å legge. Enkelkrum teglfarget betong er et godt kompromiss..

Hverdagshuset vårt er et hundre år gammelt hus innenfor "Trehusbyen" i Stavanger, så kjenner til problemstillingen..  Der er det ikke lov å bytte ut skifer (var nylig en sak i avisen om det). Dog fikk huset i Stavanger vårt betongpanner en gang på åttitallet. Smile
  (trådstarter)
   #6
 26     0
Da er nytt tak endelig på plass!  Grin

Godt fornøyd med type tak og jobben som ble gjort.  Etter sigende er en nabo så imponert at han bestilte samme tak.

På tide med noen "Før og etter bilder" (Etterbilder er tatt av JK Tak).

Før:


Etter:Før:


Etter:


Bra å få vekk bølgeblikket over opplettet fra syttitallet. Heldigvis var det ikke noe særlig råte. Det ble også bygget nye kasser på siden av taket til opplettet.

Nye takrenner i sink gjør også mye for utseendet.

Litt trist å fjerne skifertaket, men alt har sin tid.

Noen flere bilder.

Vi valgte å ikke montere pipehatt, for å holde på den gamle stilen. Pipen skal få seg en overhaling i sommer.. God tilkomst, satser på å gjøre det selv.
   #7
 596     Vestlandet     0
flott det ble.
et evt salg av skiferen finansierer vel deler av det nye taket også  Wink

  (trådstarter)
   #8
 26     0
Sommerens prosjekter på Standly blir oppgradering av uteområdet, med bygging av terasse på "solsiden".

Terrassen har blitt min bedre halvdel sitt hjertebarn, mens jeg tar meg av nødvendige reperasjoner av låven.

Låven ligger i en skråning ned mot sjøen. Den ene kortsiden går inn mot en fjellknaus, og ca halve gulvet ligger bare noen centimeter over bakken.. Med fuktig Vestlandsklima over femti-seksti år har det naturlig nok blitt noe råte.En rekke mer eller mindre velykkede reperasjoner eller "sminking" var utført innvendig. Som vist i bilde lenger oppe, fra da vi kjøpte stedet. Men, det var ikke uventet at noe burde gjøres med uthuset.Det er mange slike gamle uthus/ låver som forfaller, fordi det ikke lenger er bruk for dem. Dette uthuset skal få en bedre skjebne. Blir et fint sted å lagre små og store ting.

Planlegger:
* Bytte de nedre deler( ca 30-40cm høyde?) av langveggene der de ligger rett på bakken med leca eller betongblokker.

* Bytte ca (200cm høyde) av bakveggen med leca eller betongblokker. Dette er den delen som ligger rett inn mot knausen.

* Støpe nytt gulv, der det ligger rett på bakken, og legge treplanker oppå. Evt en annen løsning?

Er dette sannsynlig å få noen til å gjøre dette fagmessig innenfor et budsjett på ca 30 000? Smile

Noen som har gode ideer til hvordan dette kan gjøres? Alle tips mottas med takk. Veldig gode forslag belønnes med en pils på bryggekanten i juli. :)

Med unntak av å støpe gulv, er det nok mulig å gjøre mye av dette selv, men jeg vil ha fundamentet skikkelig utført og også skikkelige overganger mellom blokker og trevegg..
   #9
 31     0

dette så jo skikkelig idyllisk ut, ser du har noen utfordringer foran deg så du får stå på og holde oss oppdatert :-)


Helt enig, her ligger det mye potensiale ;D
Hadde jeg vært deg ville jeg lekt meg med spennende farger på veggene og deilige fliser på gulv.
Et kjøkken som gjenspeiler plasseringen ved vannet og freshe bad i nydelige nyanser.
Heldig er du som får være med på et slikt prosjekt.

Mange lykkehilsner fra meg:)
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 26     0
Ja, det er et spennende prosjekt. De freshe fargene og innredning er det min bedre halvdel som får stå for. Det er ommøblering nesten hver gang vi er der.

Får ikke vært der oppe så mye som vi ønsker, men det gjør jo bare at vi gleder oss til hver gang.

Artig at det fremdeles går an å få "Et sted ved sjøen" for en relativt rimelig penge. Smile Dette er heller ikke helt uti Huttiheita...  Været på Karmøy er riktignok ikke helt som på Den blide kyststribe... men skitt au.

Noen som har noen gåde ideer til hvordan en kan reparere råte i låven/ bygge ny vegg?