118    3    1  

Tilkomst til krypkjeller og eventuell utnyttelse av denne

 2     0
Jeg har kjøpt enebolig fra 1935 med krypkjeller uten tilkomst. 

I salgsoppgaven stod det at takstmann anbefalte å lage tilkomst til krypkjeller for å inspisere tilstanden. Tiden er moden for å gå løs på dette, og jeg vurderer fremgangsmåter. 

Boligen står i en bratt skråning, så krypkjeller har mest sannsynlig en høyde på rundt 220-240 cm på fasadesiden. Derfor tenker jeg at jeg skal tillate meg å sette inn en ytterdør for tilkomst (se blå markering). 
Tilkomst til krypkjeller og eventuell utnyttelse av denne - markert dør.jpg - Harengusrex

Foreløpig plan er å måle opp f.eks. 100cm bredde og 210 cm høyde for å få plass til en dør som er 90x200, markere dette på muren, leie meg betongsag og sage løs. 

Er dette den mest hensiktsmessige fremgangsmåten for å lage tilkomst? 

Vil et slikt hull utgjøre noen risiko for bæring i bygningen? Burde jeg sage større hull slik at jeg kan sette opp støttebjelker av noe slag? 


Jeg aner jo ikke hvordan det ser ut inni der, men det er tre ventilasjonsrister, og jeg har ikke klart å lukte noe som helst fra dem, så jeg håper at det er tørt og greit der inne. 

Når jeg først har tilgang, tenker jeg på mulige måter å utnytte krypkjelleren på. Det er sikkert mye fjell i krypkjelleren, men jeg tenker at det kan være mulig å fjerne en god del av fjellet og enten innrede dette som et hobbyrom, et stort lager, eller i beste fall en hybel (dette vil naturligvis kreve at det sages ut vinduer og en rekke andre tiltak).

Noen som har erfaring med tilsvarende prosjekter? Hva er de største fallgruvene, og hvor realistisk er noe slikt? 


TSt
   #1
 14,660     1
En bør jo starte med et lite hull øverst i det en har tenkt å lage hull i og få sett inn på noe vis. Et inspeksjons kamera inn ventil er også en mulighet.

Det kan jo være en høy bankett og så er det fylt tilbake mye på innsiden. Er det bare 1/2m åpning opp så er det veldig dumt å ha et 2m høyt hull. Hvordan det ser ut på baksiden vil jo avgjøre litt hvordan det kan være her. Skrånende fjell inn mot kjeller pleier å bety et mareritt å få tørt hvis en sjekker tråder her på BB.

Hva er etasje skille over krypekjeller laget av ?
  (trådstarter)
   #2
 2     0
Takk for godt innspill! Jeg tipper jeg kan stikke et kamera inn i en av ventilasjonsristene. Jeg fikk noen originale plantegninger fra 1935 som jeg synes indikerer at det skal være nok plass til 2m dør (se bildet), men hvis det ikke stemmer hadde det jo vært veldig teit. Tegningen er fra før huset ble bygget, og det hadde jo vært typisk at krypkjelleren har blitt fylt.
Tilkomst til krypkjeller og eventuell utnyttelse av denne - 2c69d82e3c03406ebd0132551785bc22.png - Harengusrex

Jeg antar også at det vil være utfordrende å få det tørt, og jeg må nok uansett grave meg ned og drenere skikkelig rundt huset på baksiden.

Det eneste jeg vet om etasjeskillerne er at de er av trebjelkelag. Det stod også at de fikk tg 2 i prospekt på grunn av alder, uten at det var avdekket skjevheter av konstruksjonsmessig betydning. Dette stod om alle etasjeskillerne generelt, men jeg antar det også gjelder for krypkjelleren.

Jeg fant også dette:
Tilkomst til krypkjeller og eventuell utnyttelse av denne - 39b248cdf0d94824aef2effc3c50fd22.png - Harengusrex
HSt
   #3
 36,833     Lillestrøm kommune     0
Jeg har jo vært på visning på en del hus med krypkjeller og fukt oppå fjellet var problem hos de fleste. Husk å få med en Radon detektor bruk en elektronisk (Airthings)