338    5    0  

Tofløyet vindu - bærende funksjon?

 41     0
Se vedlagte bilde av et tofløyet vindu.

Jeg tenkte å erstatte dette vinduet med ett stort fastkarm-vindu. Dvs uten midtre del.

Burde være ganske uproblematisk, men det er én ting jeg vil være helt sikker på først.

Er det noen som helst fare for at den midtre delen av et tofløyet vindu kan ha bærende funksjon, slik at et tofløyet vindu heller bør erstattes med to vinduer med dagens størrelse, og midtre stolpe erstattes med ny bæring?

Eller er dette en helt grunnløs bekymring?

Tofløyet vindu - bærende funksjon? - 1C53524E-C1F2-4340-8D61-96994CEE10B3.jpeg - helge2

   #1
 5,743     OSLO     0
lite trolig at vindu bærer noe som helst....
er dette på en ende/gavl vegg (ikke-bærende vegg) eller på en vegg hvor takstolene hviler på? (bærende)
  (trådstarter)
   #2
 41     0
Veggen som er avbildet går på tvers av takstolene. Vil også tro du har rett i det du sier.
   #3
 5,743     OSLO     0
da er dette en bærevegg;)
har selv aldri vært borti vinduer som er bærende. bæring er sikkert iveretatt med en stål/tre drager over vinduet. er jo litt panel i mellom tak og vindu, så det tyder på det

du ser jo fort det, om du tar av listene rundt inne, er det luft rundt/over midten er det bare og kjøre på med 1 stort vindu Wink
   #5
 5,111     Sørnorge     0
I mitt forrige hus var stolpen mellom vinduene bærende. Lot da karmene stå, kjøpte nytt 3-lags glass og satt inn i eksisterende karm fra utsiden. Det krevde litt fresing å få rett. Limte glasset fast med biltema marintett. Brukte tre sugekopper på innsiden og jekkestropper rundt pipa for å holde det i press mens limet tørket. En lærdom er at sugekoppene setter merker som er VELDIG vanskelige å vaske bort om de sitter noen timer i solskinn. Så lag skygge eller velg en overskyet dag.

Jeg trengte ikke å bry med med at vinduene skulle kunne åpnes, noe som forenklet dette veldig. Glasset kostet ca 1000kr pr stk (3 lag med 16mm argon mellom lagene) fra skanva, eller 8000 pr stk fra glassmester. Vindu som kunne passet i steden ville kostet ca 6000 pr stk etter "50% rabatt" fra lokal byggevare. Jeg brukte vel 4-5 timer pr vindu. Mye av tidsbruken gikk på at mine karmer ikke var helt 90 grader i hjørnene slik det måtte freses litt av hjørnene for å få glasset til å passe inn. Jeg kjøpte også glasset litt for stort for å være sikker på at det ikke ville bli for lite etter fresing i hjørnene, dermed måtte det freses mer. For å frese rett festet jeg noen 2x4" i veggen med tvinger (klemt mellom yttervegg og innervegg gjennom åpent vindu) som ble brukt som anlegg. Det viste seg også at det ene av mine 3 vinduer var en cm mindre enn de andre, så jeg hadde flaks med når jeg bare målte ett vindu og antok at alle var like, at jeg ikke målte det minste. Mye lettere å frese bort treverk enn å skjøte sammen noe som skal bli pent. Lærdom: mål ALLE vinduer som skal byttes.

Et annet tips er å henge opp plast på innsiden for å slippe støv. En ting er å jobbe med støvende verktøy innendørs. Noe helt annet er å jobbe med støvende verktøy i et åpent vindu, hvor det blir gjennomtrekk hver gang noen åpner en dør på andre siden av huset!

Edit: For å finne ut at det var bærende stolper boret jeg hull i toppsvill (tilgjengelig fra kaldtloft) og stakk ned en teltstang (slike moderne teltstenger som består av små glassfiberrør som kan skjøtes sammen og med en snor i midten som gjør at man klarer å dra opp den ytterste biten). Denne lot seg stikke mellom isolasjonen og pappen på yttervegg. Når denne traff noe hardt satt jeg et merke og dro stangen opp. Jeg stakk så stangen like langt ned på utsiden av ytterveggen og så at enden da var så nær toppen av vinduet at det umulig kunne ligge en bærebjelke over.

Edit2: En ting jeg angrer på at jeg ikke gjorde var:
Dryfit glasset, med plastklossene på plass. LEGG MASKERINGSTEIP på glasset, på innsiden, helt inntil karmen. Da vil det i ettertid antagelig være mye lettere å renskjære limet som tyter ut når glasset presses inn.