646    0    0  

Totalrenovering av trønderlån fra 17-1800 tallet

 5     0
Hei!

Jeg har gått i gang med et stort renoveringsprosjekt, og trenger en del tips og råd. Har revet de mest fuktskadde/slitte veggene innvendig for å se på tilstanden til tømmeret. Har googlet en del og lest mange tråder her på forumet og funnet masse nyttig informasjon.

Huset som skal renoveres er en typisk trønderlån, på ca 19x5 meter, med to innganger og består av håndlaftet/økset tømmer fra ulike perioder, anslagsvis fra ca 1760 da gården i følge skriftlige kilder brant ned. Tømmeret som ble brukt den gangen kan være tatt fra et enda eldre hus - uten at jeg har noen indikasjoner/kilder på dette. Huset har også nyere tømmervegger, anslagsvis fra 1800-tallet.

Den nyere delen av huset består av en tømmerkasse som er satt opp tett inntil den eldste delen. Men det er foreløpig mest gjetting her altså. Er litt interessert i historien bak gården og huset, da det finnes både gravhauger, bautastein og steinsirkel i nærområdet, og det er funnet f.eks et sverd fra vikingetiden ved nabohuset. Vi fant hustufter datert til 500 f.kr da vi bygde nytt hus på gården i 1983. Disse lå mellom trønderlåna og det nye huset.

Har ikke fått datert tømmeret, men om noen har peiling på slikt hadde det selvfølgelig også vært interessant. Vet at NTNU tar 15000 per tømmerprøve for å datere nøyaktig med dendrokronologi (årringer).

Huset har "satt seg" ganske mye gjennom årenes løp, og den nordre enden ligger anslagsvis 20-30 cm høyere enn den søndre enden. Nordre stue er f.eks 10 cm høyere i det ene hjørnet.

Utvendig er veggene delvis renovert i "nyere" tid, siste gang ca 1982. Nye koblede sprossevinduer den gangen. De "nye" vinduene på vest side er nærmest gjennområtnet, men har blitt pusset opp og kittet utvendig, noe som nok har bidratt til å redde huset. Vindushullene som ble laget den gangen er laget på linje, dvs at selv om tømmerkassen er skjev, er vinduene er på linje.

Gjentatte taklekkasjer har satt sitt preg på huset innvendig, med endel fuktskader/sopp på innertak, panel og gulv. Taket ble renovert for to år siden, og gamle skjevheter i taket er rettet opp. Dvs at tak og vinduer er rette, mens alt av tømmervegger, innertak og gulv er til dels veldig skjeve.

Litt teknisk informasjon og mål:

Utvendig: Fire seksjoner, ca 19 x 5,5 meter. Utstikkende lafteknuter på tre av fire seksjoner. Nytt tak med takstein. Tømmermannskledning spikret rett på tømmer. Gråpapp mellom tømmer og kledning på deler av vestre side. Utlekting og 5 cm isolasjon på den søndre siden (kortsiden). Kledningen går helt ned til grunnmur av gråstein på tre av seksjonene. Terrenget rundt (gressplen) ligger nesten helt opp til toppen av grunnmuren, grunnmuren stikker kanskje 5 cm opp. I søndre del gammel og sprukken betongmur, ca 50 cm over terrenget som her skråner litt nedover. Jord og sand opptil flere meter dypt i nordre ende, fast fjell like under gulv i midtre ende, mulig utstabil jord/sand i søndre ende.

Innvendig 1. etasje, fra sør til nord:
- Stue på 5x5 meter, inngang fra gang og kjøkken, tømmer på alle sider. Takhøyde ca. 210 til bjelker, videre 220 til panel mellom bjelker. Gulvet er noenlunde rett, fra ca 1980.
- Inngang, gang med trapp, kjøkken og spiskammers, alt på tilsammen 5x4 meter. Lettvegg mellom kjøkken og spiskammers, samt kjøkken og bad, ellers tømmer.
- Inngang nr 2, gang med trapp, bad, toalett, alt tilsammen ca 5x4 meter. Lettvegg mot kjøkken.
- Stue på 5x4 meter, inngang fra gang og bad, tømmer på alle sider. Gulv- og takhøyde meget varierende, spesielt taket, fra 200-210 cm.
2. etasje, fra sør til nord:
- To soverom med skråtak, takhøyde ca 210. Delt i midten av lettvegg med smijernsoppheng til gulvet/taket over stuen i 1. etasje. Bjelkene over stuen er altså hengt opp i mønet med disse smijerns"kablene". Skråtaket er blitt veldig skjevt i den ene enden.
- Soverom og trapperom, takhøyde ca 210
Dobbel tømmervegg mot neste seksjon:
- Trapp og soverom, flatt tak, takhøyde 180 cm (!), dørhøyde 160 (!)
- Soverom og klesbod, flatt tak, takhøyde 180, dør 160 cm.


SPØRSMÅL 1:

Jeg ønsker å se på mulighetene for å øke løfte huset/senke terrenget, øke takhøyden i begge etasjer, samt å isolere gulvene i begge etasjene (ingen isolasjon i dag). Oppretting av huset hadde også vært ønskelig, men jeg ser vel på dette som urealistisk nå som både vindushull og tak er rette.

På grunn av at terrenget i tre av fire seksjoner mer eller mindre flukter med gulvet i 1. etasje, ønsker jeg å enten:

- A) Bruke gravemaskin og ta ned terrenget med 15-20 cm der det lar seg gjøre. I de to nordlige seksjonene kan jeg da rive gulvet og grave ut for å f.eks kunne legge inn et lag lecakuler, isopor samt et solid fundament for gulvet, som i dag er veldig gyngende. Men det må jo være relativt mye arbeid å grave ut f.eks 40cm, regnet meg fram til rundt 35 tonn jord bare under nordre stue. En annen utfordring er at under kjøkkenet stikker grunnfjellet sannsynligvis helt opp til gulvet. Hvordan kan jeg lettest fjell under kjøkkengulvet for å kunne isolere under?
I søndre ende er betongmuren som nevnt ca 50-100cm høy og oppsprukket, hva gjør jeg med denne?

- Cool Jekke opp hele huset og øke høyden på grunnmuren med ca 20cm, samt fjerne gammel syllstokk om denne er fuktskadet (noe som er svært sannsynlig mtp at gresset vokser over denne), legge ny syllstokk og legge inn én ekstra stokk for å øke takhøyde med 20 cm, dvs øke totalhøyden med ca 40cm. Utfordringen her er at taket er nytt - vil oppjekking kunne rive i stykker/skade det nye taket?

Hva ville dere gjort her? Og hva anbefaler dere av isolasjon under gulvet?


SPØRSMÅL 2:

Isolasjon.
I dag er huset, med unntak av 30 cm glava oppå innertaket i 2. etasje, og 50 mm på søndre vegg, helt uisolert. Det nye taket som ble lagt, har takutspring som kanskje ble økt med 5cm sammenlignet med tidligere tak. Ingen tenkte på at ytterveggene burde etterisoleres... Størrelsen på takutspringet sett fra undersiden, er ca tre stykk 15 cm bord med 2 stk 2 cm luftespalte i mellom. Snekker foreslår 7,5 cm på utsiden, 5 cm på innsiden. Jeg for min del så for meg 10-15 cm på utsiden, og delvis nakent tømmer på innsiden, inkludert vestveggen.
Pga det snevre takutspringet, er vel 10 cm det maksimale jeg kan håpe på?

Jeg ser for meg følgende, på utsiden:
- Tømmervegg
- Windbreak rett på tømmervegg
- 48x98 vertikal utlekting og 10 cm glava
- Trefiber/asfaltplater utenpå lektene
- 48x30 horisontal utlekting for lufting og spikerslag

Innsiden:
- Noen vegger nakent tømmer, og brede lister rundt vinduer.
- Andre vegger: 48x48 utlekting for avretting og skjult elektrisk anlegg. Ville dere lagt inn 50mm glava her, eller kun lufting? Hva med vindsperre, fuktsperre, fuktbrems? Jeg tenker kanskje plast på bad, men fuktbrems ellers? Og hvor legger jeg fuktbremsen? Rett på tømmeret, eller utenpå utlektingen?


SPØRSMÅL 3:

Heving av tak 2. etasje. To av seksjonene har i dag kun 180 cm takhøyde. Selv er jeg 192 på sokkelesten.. Jeg ser for meg å lage nytt skråtak, som starter ved veggene rundt 170 cm, altså 10 cm under dagens tak (for å gjøre plass til 10 cm mer isolasjon over taket). Taket følger så yttertaket i stigning og øker til rundt 240 cm i midten.

Da kan jeg øke gulvhøyden i 2. etasje og isolere 10-20 cm, samt avrette/stive av gulvet ved å:

A) rette opp noen dragere, og støtte opp med ny lettvegg i nordlige stuen stuen 1. etasje
Cool legge inn avstivende k-virke (2" 6" f.eks?) i vater, enten parallelt med de gamle, bøyde dragerne, eller på tvers? F.eks kutte 3-7 cm spor for dragerne under 2"6" slik at 8-13 cm ligger over de gamle bjelkene Eller blir dette for spinkelt?
C) legge inn en stål H-bjelke på tvers av dragerne på midten av seksjonen?
D) legge inn stål L-bjelker over de gamle dragerne


SPØRSMÅL 4:

Søndre seksjon i 2. etasje er oppusset ca 1980 og taket er hevet noe (et relativt flatt skråtak, ca 210 cm takhøyde). Som nevnt henger alle dragerne i smijernskabler hengt opp i mønet. Disse er derfor langt mer stabile og rettere enn i nordre stue.

Veggene består av ca 1-3 cm spikerslag/avrettingslekter rett på tømmer, rupanel, og to lag svartpapp nitidig spikret med pappspiker på rupanelet med 2-3cm mellomrom. Tapet utenpå der igjen. Pappen og tapeten buler ut mange steder. 80-tallspanel i tak. Har revet mye innvendig ellers i huset, men er usikker på om jeg kanskje bare skal la disse veggene og taket stå. Både gulv og tak er veldig skjevt, ca 10 cm høyere i ene enden, men rommene er 5 meter lange. Jeg kunne tenke meg isolasjon i gulvet i 2. etasje, men da vil jo takhøyden minke, og den er jo bare ca 210 fra før.

Ser for meg å
A) Gjøre alt ordentlig, rive både rupanel og skråtak, lage nytt, brattere og ca 20-30 cm høyere skråtak. Avrette, avstive med stål, samt isolere gulv, ca 15cm glava f.eks.
Cool Lettvintløsning. Spikre MDF-panel rett på gammel tapet, male det gamle taket, legge nytt gulv uten isolasjon og avstiving.
C) En mellomløsning av de to: Lekte ut og avrette vegger 48x48, 50 mm glava i vegg? Skjult elektrisk, og gulv noe av det samme, f.eks 48x98 eller 48x148, hvor minst 48mm ligger inntil de gamle dragerne, ved å sage ut spor for dragerne, eller legge lektene parallellt, delvis inntil og delvis over de gamle dragerne. Da får jeg plass til både isolasjon samt innfelte spotlights over stue i 1. etasje. Men takhøyden blir da kun rundt 200cm.

Rupanelet ser ganske ok ut, og tømmeret på innsiden har det godt og luftig vil jeg tro?
Hva ville dere gjort her? Smile

Har sikkert tusen andre spørsmål, men om noen ihvertfall kan komme med synspunkter og erfaringer, setter jeg stor pris på all hjelp og alle tips jeg kan få!

Poster bilder i neste innlegg!

Mvh,
- Jørn