83 502    571    92  

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus

 832     Sørvikmark     1
Hei,

Dette blir da vår offisielle prosjekttråd. Jeg sier vår, selv om det sikkert er kun jeg som ser gleden av å legge ut vår ferd her. Jeg sier prosjekttråd, selv om mye allerede er gjort.

Hvem er vi? Et par på 26 å 30 fra Harstad i Troms og Mo i Rana i nordland. Førstegangskjøpere bosatt på sørkanten av Harstad. Vi kjøpte i utgangen av 2013 nabohuset til oppvekstboligen til samboer. Huset er fra 1969, én eier fra før. Renovert og oppdatert litt å litt. OK standard med enkelt oppussingsarbeide og litt fasadefiks. Kort tid etter overtakelse (huset hadde stått kaldt osv) merket samboer en ganske stram råtelukt. Hun bodde i huset alene en kort tid før jeg kom flyttende opp i Desember. Vanskelig og beskrive men tydelig var den. Vi undersøkte nærmere og fant ut etter diverse befaringer at det var relativt kraftig råteangrep i krypekjeller som ble "oppgitt å være tørt". Nedbrutt som vi var startet karusellen i fornøyelsesparken kalt eieskifteforsikring. Om jeg skal være snill med vårt Norske vokabular kan jeg si at vi var særskilt motløse allerede da. Vi innså fort arbeidsmengden vi lå bak. Sakens gang tok litt over et år, og i Mai 2015 var den over og vi fikk endelig lov til å fjerne planker fra huset (kunne ikke starte riving før rettsak var gjennomført). Jeg har siden da vært grensesprengende antall ganger innom nettsiden her å hentet tusenvis av tips og triks. Jeg kunne trekt frem enkeltbrukere her som jeg har fulgt med haukeøyne, men det er ikke så relevant.  Jeg har hele tiden hatt lyst til å opprette en egen prosjekttråd. Men tiden har ikke strukket til. Den kommer derfor litt etterskuddsvis da vi allerede har fått gjort en hel del. Jeg skal legge ut bildedokumentasjon i nogen lunde kronologisk rekkefølge. Beklagelig nok tok min telefon brått kveld ganske nøyaktig midt i prosjektet, så mye dokumentasjon har nok gått tapt på grunn av manglende icloud backup (4g raskere enn wifi på bygda).

Jeg håper jeg kan bistå med svar/råd til ihvertfall én person her inne, for den egoistiske pay it forward følelsen. Jeg skal ihvertfall oppdatere denne kontinuerlig til vi faktisk er ferdige, nå er det bare å huske hva som skjedde når osv. Om noen ønsker detaljer rundt et spesifikt element eller utførelse, så gjerne spør så skal jeg svare så godt jeg kan.

  (trådstarter)
   #1
 832     Sørvikmark     0
Slik var huset originalt. Bilder hentet fra salgsprospekt.
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 1.jpg - johneilif
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 2.jpg - johneilif
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 3.jpg - johneilif
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 4.jpg - johneilif
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 5.jpg - johneilif
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 6.jpg - johneilif
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 7.jpg - johneilif
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 8.jpg - johneilif
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 9.jpg - johneilif
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 10.jpg - johneilif
  (trådstarter)
   #2
 832     Sørvikmark     1
Det er hovedsaklig utvendig og underetasje som er påvirket av skaderetting. Vi bestemte oss tidlig for å eliminere krypekjelleren fullstendig. Som kan ses på bildene er takhøyden særdeles lav her. Så vi ønsket å fylle kryperommet halveis med grus/isolasjon og betong slik at vi fikk større takhøyde samtidig som vi eliminerte problematikk knyttet til kryperom. Siste bilde i forrige innlegg er rommet hvor vi kunne lukte råte da huset hadde stått kaldt. Sterkest var den inne i klesskapet på motsatt ende av rommet, hvor speilskapet står
  (trådstarter)
   #3
 832     Sørvikmark     0
Da vi planla riving, planla vi parallelt oppbygging. Og her er skissen vi ønsket å ta utgangspunkt i oppbyggingen. Før er venstre, ønsket utfall er høyre.. Vi satte dette sammen for å innhente tilbud på jobben dersom vi skulle sette den bort. Som man kan se er det en uhorvelig dårlig planlegging hvor man må gå gjennom badet for å komme inn til det som er det største soverommet i etasjen. Her skulle vi kutte den dørforbindelsen videre fra bad, og bruke en del av soverommet som walk in klesskap som jeg har kalt det Smile
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 11.jpg - johneilif
  (trådstarter)
   #4
 832     Sørvikmark     0
Etter rivinga begynte 15 mai 2015 kom vi til et punkt hvor jeg stod inne der det var antatt verst.. satte spettet ned i gulvet for å ta en pust i bakken, og der forsvant det ned i det store svarte hullet. Bokstavlig talt. Jeg har ikke så mange bilder fra grovarbeidet av rivingen, der var primært spett, brekkjern (oppgraderte tre ganger) og tidvis besøk av ei slegge som ble brukt. Skal prøve å gi link til verktøy og produkter jeg har brukt underveis.
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 12.jpg - johneilif
  (trådstarter)
   #5
 832     Sørvikmark     0
Her er åsted for den kommende avfallsdungen som vi skulle frakte vekk. En ting som irriterer meg litt fortsatt er at jeg ikke satte fyr på mer underveis. Vi bor som nevnt tidligere på bygda og bål er ikke en uting her. I kontrollerte og moderate mengder hadde dette gått særdeles bra. Vi tok fatt på tennveska litt senere i prosessen for å fjerne litt treverk. Burde egentlig henta fyrstikkene med en gang vi hørte ordet råte og fukt.
Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus - 13.jpg - johneilif
  (trådstarter)
   #7
 832     Sørvikmark     0
Her er rivingen begynt. Litt dumt at vi på dette tidspunktet var begynt å sette fyr på litt trevarer på egen tomt da vi gjerne skulle hatt trappen den dag i dag for kopiering. Men det får så være. Se den lave takhøyden, grøss. Dersom noen har en gammel høyresving 180 graders furutrapp eller noe tar vi gjerne i mot den for oppussing Smile Har abonnement på trappeseksjonen på finn, uten å til dags dato ha funnet noe aktuelt.

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilif

Brukte noen av sponplatene vi hentet opp fra gulvet til platelegging i garasje. Kom godt med for å få hengt opp litt utstyr. Skapet som stod på badet brukte jeg til oppbevaring i garasjen. Verktøyet jeg har i dag kontra hva jeg hadde før vi begynte kan ikke sammenlignes.

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilif


Noen flere rivingsbilder, ikke helt kronologisk ser jeg.

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilifUfrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilif

Haugen vokste.

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilif


Og vokste

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilif

Deler av gulvet viste seg å allerede ha betongsåle, av uviss kvalitet. Kombinasjonen av usikkerheten på kvalitet og hva som lå under, valgte vi å pigge opp dette også senere. Skal legge ved bilde. Driver å katalogiserer alt vi har.

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilif

  (trådstarter)
   #8
 832     Sørvikmark     0
Høres ut som en slitsom prosess, men artig for oss som får følge reisen deres i denne tråden Smile


Ja det har vært en lang vei på kort tid! Det skal sies. Det er hyggelig om noen kan se et fnugg av nytte eller verdi av det jeg legger ut. Blir litt sånne hopp men det får så være, vanskelig å huske kronologien på alt.
  (trådstarter)
   #9
 832     Sørvikmark     0
Vi fikk på dette tidspunktet vurderinger på pris av oppbygging fra en del entrepenører. Vi prøvde å bli enige med oss selv og entrepenør hva vi skulle gjøre selv, og hva de skulle få av arbeid. Hovedsaklig for besparelsen vi kunne hente ved egeninnsats. Etter trappa inne ble revet (hovedinngang var i underetasjen) måtte vi ta i bruk altanen som inngangsparti.
  (trådstarter)
   #10
 832     Sørvikmark     0

Entrepenør ble engasjert til å stemple av og bytte ut stendere mot yttervegger. Siden kledning var spikret i de gamle bjelkene som viste tegn til råte nederst, valgte de å sage bort virke som var utsatt og la de "henge". Når vi senere bytter kledning utenifra vil vi fjerne de gamle og kun la de friske stå igjen. Dette var et stort øyeblikk for oss å se at det faktisk skjedde noen form for fornying eller fremdrift.

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilif

Som ene takstmannen sa da han vurderte omfanget "det e ikje det værste æ har sett men det e fan ikje langt i fra".

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilif

Mens entrepenører holdt på i underetasjen valgte jeg noe så relevant som å skru opp etterlengtede lykter på garasje.....

Ufrivillig oppgradering av nyervervet hus -  - johneilif