(trådstarter)
   #131
 476     0
"Ja, hvis og når gulvbjelkene er hele og du skulle hatt stålbjelken under disse, er jeg enig i at du kun trenger understøttelse på ene siden, men hvis du skal felle jernbjelken et stykke opp i I-bjelken, vil du jo nesten kappe bjelkene i to og da ville jeg synes det var på sin plass med understøttelse også på andre siden."

Stålbjelken settes inn 10cm på hver side inn på betongveggene som vist på bildet nedenfor.

Utgraving av krypkjeller -  - SebbaJ


"Det med hvor mange mm opp i steget du kan kappe vet jeg ikke, men 55 mm harmonerer dårlig med tegningen på Huntons side. Uten å være ekspert på dette, kan jeg ikke forstå hvorfor det skal være forskjell på hvor langt opp du kapper bare du ligger unna topplekta, du skal jo uansett spleise inn en stegforsterkning. En annen ting, hvilken last ligger på disse, er det kun for å stive av gulvbjelkene, eller ligger det noe stor last det skal ta seg av? "

Arkitekt sier at dette er Masonite bjelker, og ikke Hunton sine bjelker. Er visst stor forskjell mtp. lasten de kan bære. Det er kun last fra gulv bjelkene.

Har kikket inne på Masonite sine sider og finner denne..


Utgraving av krypkjeller -  - SebbaJ

Leser man ut ifra figur 3 som jeg har ringet ut, samt går inn i Tabell 1, så ser man at ved bruk av HEB160 trenger man at høyden på forsterkningen = minimum 124mm, og høyden på forsterkningen mellom topp og bunn på H-bjelken = 97mm.

Utgraving av krypkjeller -  - SebbaJ
Utgraving av krypkjeller -  - SebbaJ


"Hvis det er for eventuelle krefter sideveis sin skyld, kan det kompenseres med et flattjern under bjelken, som binder sammen de to I-bjelkedelene? Da kan du eventuelt lekte ned tilsvarende på hver side for å få jevnt tak? Bare spekulasjoner fra min side."

Denne forstod jeg ikke helt Wink


   #132
 5,432     Akershus     2
Til punkt 1. Glem opplagring av jernbjelken, det er ikke den jeg sikter til, det er opplagring av gulvbjelkene når du kapper i disse. Hvis du, som du ønsker, feller hele høyden på jernbjelken inn i Masonittbjelkene, kapper du disse nesten i to. Da holder det ikke med 2x8 opplagring på ene siden av jernbjelken, da bør du lagre også den andre siden, ellers kapper du grenen du sitter på.

Punkt 2. Jeg er ikke ekspert på slike bjelker, men stiller spørsmålstegn ved hvorfor det skal være stor forskjell på Masonitt og Hunton sin måte å gjøre dette på. Det finnes knapt belastning på bjelkene, du vil få en god lagring i jernbjelken med stegforsterkningen og ikke minst, det er jo ikke snakk om å kappe bjelkene i to, du vil jo fremdeles ha kontinuerlig overflens. Med kun lasten av gulvet har du lite å bekymre deg for , dette er bare for å stive av og holde oppe eventuelt flygel i første etasje.

Jeg ville uansett ikke brukt sponplate til forsterkningene, sponplater har ikke spesielt god styrke, bruk tykk kryssfiner. Forleng de gjerne til det dobbelte og fyll godt ut mellom over og underflens, så de får god stivhet med resten. Bruk lim og gjennomgående vognbolter, så vil dette overleve Dovre.

Punkt 3. Med krefter sideveis, mener jeg at ved stor belastning nedover, vil underkant bjelke nødvendigvis trekke utover (sideveis ble feil betegnelse), ref hvis du lager innsnitt i en bjelke fra undersiden og belaster denne ovenfra, du vil da få en glipe som blir større og større med økt belastning, til slutt ryker bjelken, som er overflensen i ditt tilfelle. Sikrer du med et flattjern fra underflens til underflens under jernbjelken, vil du få en stivere sammenføyning.

Merk at det kun er min magefølelse som er konstruktøren her, men den har sjelden sviktet når det kommer til bergninger.

   #133
 5,752     OSLO     0
var det bare gulv-bjelkene denne skulle bære? snakket ikke du om noe bæring videre oppover i huset også?

Eller blir dette som før, der hvor betong veggen er ?
  (trådstarter)
   #134
 476     0
Jeg skulle i utgangspunktet rive betongveggen og erstatte denne med HEB180, men planløsninga endret seg når jeg fant ut at jeg hadde bommet på trappelengden Smile Men ca. midt i huset har jeg et søylepunkt, dette må jeg stemple av både i kjelleren og 1. etg når jeg understøper eks. bærevegg i betong i kjelleren.

Utgraving av krypkjeller -  - SebbaJ

Hadde en solid runde med både arkitekt og Masonite idag, og HEB160 felles inn i bjelkelaget som først tenkt. Jeg kapper I-bjelkene opp til underkant topplekt og stegforsterker dette med kryssfiner. Jeg må bygge opp ståldrageren i endepunktene med ca. 13mm stålplate slik at ståldrageren treffer bunnen av topplekta på I-bjelken.

Utgraving av krypkjeller -  - SebbaJ

Deretter må jeg forsterke bjelkelaget og korte ned avstand mellom bjelker til c/c 300, og siden jeg er så heldig så har produsent sluttet å lage 220 I-bjelker.. Må derfor ty til 48x223x3975 trebjelker i gran, disse må jeg ha 14 stk av.

Blir ikke arbeidsledig med det første Cool

   #135
 5,432     Akershus     0
Jeg klarer ikke å se fornuften i dette. Hvis du hadde lagt jernbjelken under I_bjelkene, hadde disse vært nok bærende for da hadde du kun erstattet muren med annet bærende.

Hadde du hatt rombredde tilsvarende halve rommet, hadde du kunnet bruke samme bjelkene, med samme høyde og spenn (halve av det du har i dag), liggende på bjelke eller mur.

Hva er det som gjør at du ikke kan bruke "innsmettmetoden" kun med forsterkninger, men uten å gå inn med dobbelt bjelkelag (halv avstand mellom bjelkene)? Du stiver jo av endene, du er blitt forklart at du må opp med jernplate for å understøtte den heltrukne topplekta. Hvor tar Masonitebjelken styrken sin fra hvis dette ikke skulle holde?

Jeg ville ha ringt Hunton og spurt de om de hadde en forklaring til sitt system og om det er mulig å overføre.

Alternativt: Hva med å sveise på en lask på H bjelken, slik at anleggspunktet for I-bjelken blir større, et sted bør det jo stå hvor stor denne flaten bør være for at I-bjelken skal kunne brukes? Hvis det ikke blir stivt nok med en lask, kanskje sveise på skråstag opp til toppen av H--bjelken da har du en meget stiv anleggsflate
Som sagt, jeg klarer ikke for mitt beste å se noe fornuft i hva Masonite, alternativt arkitekten sier her. Er det sikkert at de forstår hva som skal skje?

Ikke bland bæring lenger opp i etasjene i dette spørsmålet, treffer bæringen jerndrageren vil ikke det ha noen innvirkning på bjelkelaget.

Hva med å rett og slett legge jernbjelken under og kasse den inn? Blir det ikke nok takhøyde?
  (trådstarter)
   #136
 476     0
Arkitekt mener at ved å gå lenger opp i I-bjelken med HEB160 enn 55mm vil dette svekke bjelkene såpass at det vil være fare for brudd last 😶

Tror du misforstod meg på forrige innlegg, men det må legges inn 13mm stålplate under stålbjelken der hvor den skal hvile på betongmurene.

Har ikke særlig lyst å kasse inn bjelken, er relativt liten kost i det store bildet.
HSt
   #137
 36,768     Lillestrøm kommune     0
Jeg tror innlegg av doble bjelker må være en faktor pga overgang fra bjelker med multiple opplegg til bjelker med nesten ett opplegg i hver ende. Men dette trodde jeg gikk mest på nedbøying og stivhet og mindre på bæring men jeg er bare en amatør her.

   #138
 5,752     OSLO     0
om stål bjelken må stikke litt ned under taket, gjør det noe? er det ikke ""bare"" grave 5-10cm dypere enn tenkt? Grin
  (trådstarter)
   #139
 476     0
Dette er ikke mitt fagfelt, er derfor jeg har fått inn andre til å stå ansvarlig for det. Hadde vurdert å stive av bjelkelaget i utgangspunktet da skap i 1. Etg klirret ved normal gange 🙂

Jeg må grave 15cm lenger ned hvis jeg skal legge stålbjelken under 😅 utgjør faktisk 12-15m3 i løsmasser
  (trådstarter)
   #140
 476     0
Idag skal jeg endelig få på plass ståldrageren og få innfelt denne med hjelp fra broderen! Smile Men noen som kan svare om jeg har handla inn rett OSB-plate til stegforsterkningen?

Masonite sine byggdetaljer sier følgende:

Utgraving av krypkjeller -  - SebbaJ

Har derfor handlet inn OSB konstruksjonsvirke 18mm.

Utgraving av krypkjeller -  - SebbaJ

Vil dette funke til oppgaven? Skal både limes og skrus.