#11
 1     0
Er langt fra ekspert på mur, men har følgende mening;
I en murvegg vil kondenspunktet for vanndamp, dvs når vanndamp går over til vann,  ha liten betydning - murverk tåler både vann og vanndamp helt utmerket. Dersom det er større vann-ansamlinger i en mur og temperaturen faller slik at vann fryser til is vil man kunne oppleve frostsprengning i muren. Men har man stående vann inne i en mur er den enten skadet eller bygget feil. Påser man at murverket er helt diffusjons-åpent både innvendig og utvendig er man sikret. Dersom det legges maling utvendig MÅ denne være diffusjons-åpen, moderne latex-baserte malinger er ikke det beste å bruke. "Gamle", tradisjonelle kalk-baserte malinger skal være de beste.  

Jeg drar opp denne tråden fra de døde fordi det fremkommer en påstand her som jeg lurer på; det er dette med at murvegger tåler vann og vanndamp. Det kan vel begynne å vokse mugg dersom det oppstår kondens i eller på veggen? I så tilfelle har ikke muren tålt vann så bra likevel? Eller er det en annen komponent som også skal til for å få mugg?

Jeg har i hvert fall opplevd at sopp vokser inne i hulstensmur uten at det skulle være noe annet organisk materiale tilstede.

HSt
   #12
 37,545     Lillestrøm kommune     0
Godt spørsmål, det er pusset leca der jeg har fukt utslag og har måttet avfukte veldig mye for å holde dette i sjakk. Nå ser det ut som fukt mengden avtar, lurer på hva selger gjorde før overtagelse for fukt mengden så ut til å øke våren etter overtagelse, mange år siden nå.

TDJ
   #13
 1,646     Asker      0
Tror vel at i hulrommene i en hulsteinsmur vil det kunne finnes diverse organisk materiale. Det er i selve betongmaterialet at mugg ikke kan trives, uansett hvor fuktig muren er.
Signatur