66    4    0  

Varme opp/tørke hus fra 1921

 3     0
Overtar om noen uker et hus fra 1921. Det har vært ubebodd en stund, har blitt lite vedlikeholdt og behøver utbedring av det meste utvendig og innvendig. Vi begynner med tak, pipe, vinduer, kledning, isolasjon på nyåret.

Jeg har blitt fortalt at hus ikke har godt av å stå uoppvarmet over tid, samtidig vet jeg ikke om det er lurt å varme opp huset uten å ha kontroll på fuktigheten.

Er det lurt å varme opp?

   #1
 3 886     akershus     0
Det kan umulig være problematisk å varme opp, her er det helt klart et hus med liten form for hverken diff sperrer eller isolasjon. Mulig maling utvendig fungerer som omvendt diffsperre, men en gang vil man jo måtte begynne, hvis dere ikke skal vente med å bo der til det meste er ferdig?

Ville uansett sørget for rikelig med lufting, slik at ikke all fuktighet presses ut i vegger og tak, spesielt første tiden.

En annen ting, hus fra 1921, hvor det meste trenger utbedring? Hvor lønnsomt er det å utbedre? Det høres ut som en ukontrollerbar utgiftsbombe, i forhold til å bygge nytt, men det har dere vel vurdert?
  (trådstarter)
   #2
 3     0
Takk for innspillene. Som du nevner vil det ikke lønne seg å utbedre. Vi ønsker å bevare det som kan bevares og tilbakeføre i samsvar med originaltegningene. Det står i et nabolag med liknende hus og vil ofre litt for å beholde miljøet.

Hvis vi venter med å bo der til det meste er ferdig, så er det ikke så viktig å varme opp materialene som skal gjenbrukes (tømmer i vegg osv.)?
   #3
 3 886     akershus     0
Personlig mener jeg at det første man må få kontroll på, er om det kommer fukt inn noen steder, da særlig gjennom tak. Stadig fuktpåvirkning er sikker råtefare. Er det mye fukt fra før av, vil jeg mene at det er om å gjøre å få denne ut fortest mulig, da gjerne med byggtørker og god ventilasjon. Er det ikke spesielt med fukt, vil det heller ikke tilføres spesielt mye om vinteren, da dette normalt er tørreste tiden. Antagelig annerledes i kystklima, noe dere muligens har?

Kan ikke tenke meg at tørre materialer har vondt av å stå kaldt, men ville uansett sørget for god lufting, gjerne med noen store vifter. Grunnvarme vil antagelig uansett ikke være negativt.