781    9    1  

Vaskerom under terreng - baderomsplater og dampsperreproblematikk

 11     0
Hei

Har en hus fra 1987 med sokkel. Vaskerom 10m2 er etablert i sokkelen hvor to yttervegger er mot terreng. Oppvarmet rom over. Vindu på vaskerom. Mur antar jeg er av leca. Synlig platon knasteplast utvending. 

Tidligere huseier har "pusset opp" dette vaskerommet, men har brukt mdf smartpanel. Han inspiserte da muren og fant ingen fuktighet/gjennomslag. Bilder jeg fikk se viste ulektet og isolert med glava. Rommet har ellers kun malt gulvstøp. Rommet virker tørt i mitt eie (2 år)

Planen er
- fjerne smartpanel. Platene ser helt fine ut forsåvidt, men det er jo ugunstig på et vaskerom.
- Nytt rør-i-rør
- Sette inn ventilasjonsvifte.
- støpe ned varmekabler: Vurderer å droppe det, men da må jeg beholde en panelovn på rommet og det er jo ikke optimalt.
- Fibo plater på vegger

Min hovedutfordring nå er det evinnelige spørsmålet rundt dampsperre på slike rom. Jeg vet at disse fibo platene er pr def. helt tette. Utfordringen i slike rom under terreng er vel at veggene mot mur bør ha luft. Med slike plater blir det jo rimelig tett og jeg klarer ikke finne noen god løsning. Virker jo mot sin hensikt og ta hull på de
Jo mer jeg leser om best praksis på dette området jo mer usikker blir jeg.

Tre alternativer jeg ser for meg

- Plate med fibo som vanlig.
- Plate med fibo og få til noen form for lufting i veggene.
- Velge trepanel og våtromsmaling. Ikke så veldig lyst til det
.. eller bruke rommet som det er og vente på at noe skjer med MDF-platene Shocked

Vet det er mange tråder om slike prosjekter allerede, men når det gjelder rom under terreng blir det vel dette neppe den siste...

Setter veldig pris på svar. takk!


HSt
   #1
 37,475     Lillestrøm kommune     0
Sintef har en løsning med utlektete baderomsplater med lufting både oppe og nede

Var bort en vegg med plast (tilsvarer baderomspanel) der var isolasjonen kliss våt, når vi fikk norn hull plasten så tørket denne veggen opp så tror veggen hadde samlet fukt i mange år
  (trådstarter)
   #2
 11     0
Hei

Ja, jeg har søkt litt og en skissert løsning jeg finner er 15mm luftespalte bak plater. Her nevnes det også en gipskledning bak denne utlektingen. Tegningen viser også isolasjon rett mot mur, men det trodde jeg var ugunstig. Denne er fra byggforsk fra 2010 for Alloc baderomspanel

Takk. Vaskerom under terreng - baderomsplater og dampsperreproblematikk - lufting baderomspanel.JPG - svelge
HSt
   #3
 37,475     Lillestrøm kommune     0
Ja er denne jeg har sett, gulv må være tett opp et stykke bak platene
   #5
 477     0
Skal selv igang med bygging av bad i kjeller hvor 2 av ytterveggene er helt under bakken! Følger spent med her
  (trådstarter)
   #6
 11     0
I starten trodde jeg burde ha avstand til muren før isolasjon, men ref tegning over og dokumenter jeg har lest fra Sintef så anbefales heller et uavbrutt isolasjonssjikt rett mot mur.

Mur->Isolasjon->Bindingsverk->Luftespalte->Baderomsplater

Uten utvendig isolasjon må man vel holde isolasjonsmengden under 100mm totalt. Ser mange anbefaler maks 70mm totalt. Skal jeg følge det jeg skriver over så blir det da 2 x 35mm. 35 rett mot mur og i bindingsverk.

Min utfordring blir selve oppbyggingen av luftespalten. Hvordan skal dette avsluttes mot gulv tak (lister?)
Gips er også foreslått i eksempelet over, men er usikker på hensikten annet enn å kapsle inn glava. Det bør vel være noen form for støvtetting?

Fra Sintref rapport 2012
- Minst 100 mm utvendig isolasjon, maksimalt 100 mm innvendig isolasjon
- Utvendig isolasjon må føres opp over terreng
- Et bindingsverk i tre må trekkes ut fra betongveggen
- Hulrom mellom betong og bindingsverk bør isoleres med EPS eller mineralull
- Det må ikke monteres noen form for vindsperre eller folie i sjiktet mellom isolasjon og
betong
- Det er unødvendig å montere dampbrems eller dampsperre i innvendig bindingsverk,
uavhengig av tilbakefyllingshøyde. Veggen må ha et lufttett sperresjikt
TSt
   #7
 14,929     0
Jeg har sett 50-70 som maks isolasjon hvis en ikke har noe ute, en ser jo av rapporten du siterer at de har 100mm både utvendig og innvendig. Det er kondens på kalde flater inne i konstruksjonen vi er redd for. Jeg fant slik luftespalte mot vegg og plast og sponplate mot rommet. En kunne lett føle at Glava var fuktig. Dette fordi en har hatt lett tilgang til kaldeste stedet på veggen sommer som vinter og fått kondens her som kanskje fordamet gjennom året å noe vis. Det var et under at det ikke var mugg og sopp her men siden terrenget er økende på yttersiden hadde en relativt mye fri vegg om sommeren som kan ha sørget for at det ble varmet opp såpass at det har tørket noe hvert år og på den grunn vært tørt nok i deler av året.

  (trådstarter)
   #8
 11     0
Ja, det beste vil alltid være å sørge for at alt er utbedret ute også. Jeg har en plan om å få isolert utvending, men pga en del utfordringer og at jeg må bytte noen rør ifm nytt bad må jeg ta dette rommet.

Det er veldig vanskelig å se for seg en løsning som tar hensyn til alt. Luftespalte og 50mm isolasjon bør være bedre enn mdf smartpanel og glava som er i rommet i dag. Blir jo litt spennende og åpne veggen nå etter tre år.
Vil jo gi meg en pekepinn på hva jeg bør gjøre.
   #9
 1     1
Hva ble endelig løsning på denne her? Skal til på samme prosjektet selv, og greier ikke å finne en god skisse på hvordan veggen bør bygges opp.