46 874    109    0  

VonZu: Billig og rasjonelt bad med høy egeninnsats.

 234     Rogaland     0
Vi planlegger et nytt bad i vår bolig fra 50-årene. Dagens bad er i virkelig dårlig forfatning.

Vi skulle helst sett at vi slapp dette, da vi har utbyggings- og ombyggingsplaner for boligen, og disse inneholder et nytt bad. Det badet vi tenker å sette opp i denne omgang har derfor etter alt å dømme begrenset levetid. Derfor ønsker vi å gjøre dette så billig og rasjonelt som mulig. Om mulig vil vi bruke saker og ting fra dette badet i det neste, når den tid kommer.

Vi har kontaktet flere firmaer, men blir strengt tatt ikke tatt seriøst. De virker å miste interessen så fort de innser at de ikke får levere et fiks ferdig bad til minimum 200.000,-

Jeg er ingen proff, men klarer meg greit innenfor tre, elektro og rør. Vi har utført ymse og diverse utbedringer i boligen, men har ingen erfaring med bad. Etter å ha lest en del inne på forumet håper jeg å ha fått en ide om hva som er gjennomførbart og ikke.

UTGANGSPUNKT


 • Vegg, nord: Yttervegg. Rød tegl

 • Vegg, øst: Yttervegg. Vindu. To ventiler i nordenden. Rød tegl

 • Vegg, sør: Grenser til stue. Bærevegg

 • Vegg, vest: Grenser til gang

 • Tak: Barnerom over

 • Gulv: Furugulv på betongdekke. Uinnredet kjeller med 3m takkhøyde under.Så langt har vi tenkt følgende:

FASILITETER


 • Baderomsinnredning

 • Vegghengt toalett

 • Dusjhjørne/-kabinett

 • Badekar

 • Gulvvarme

 • Skap eller vaksemaskin & tørketrommel (egen 16A krets ligger allerede på plass)

 • Avsug fra dusj via egen ventil (fins allerede)

 • Avsug fra badet generelt via egen ventil (fins allerede)
MATERIELL

Vegger
Isolasjon på alle vegger.
Plast på alle vegger.
Lekter utenpå plasten, for å lage sirkulerende luftskikt bak veggkledningen.
Stående granpanel, evt. huntonittplater
Oljemaling

Gulv:
Vinyl rett på betong.

Tak:
Plast?
Lekter for å lage luftskikt?
Granpanel / huntonittplater.

Lys:
Innfeldte dioder

METODE


 • Rive alle veggplater og takplater

 • Bytte vindu

 • Rive furugulvet

 • Erstatte evt. fuktskadet materiale i vegger

 • Fagfolk: Legge varmekabler og lage riktig fall på gulvet

 • Lage gjennomføringer til rør (bore gjennom dekket til kjeller under)

 • Sette opp vegg for dusjhjørne

 • Fagfolk:Legge vinyl på gulv og evt. dusjhjørne

 • Montere toalett

 • Legge opp elektrisk

 • Kle vegger og tak

 • Montere alt utstyrJeg vil virkelig sette pris på kommentarer til denne planen. Den vedlagte skissen er noe vi har prøvd oss frem til selv. Målene er nok ikke helt perfekte, men det er ikke huset heller Smile
VonZu: Billig og rasjonelt bad med høy egeninnsats. - bad.jpg - VonZu

   #1
 10 486     Akershus     0
Skal dagens bad rives når nytt kommer til?

Vi er/var litt i samme situasjonen. Vi hadde et dårlig bad på snaut 4 m2, samtidig som langtidsplanene tilsier å bygge et skikkelig bad i kjelleren når det blir til at vi begynner å innrede den.

Vi fant ut at det lille badet er verdt å beholde, og satset på en skikkelig, dog fornuftig priset oppussing av det.

Jeg har skrevet litt om det HER
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 234     Rogaland     0
Ja, tanken er på sikt å rive dette badet vi nå står ovenfor å bygge. Litt surt, men sånn må det nok bli. Om ikke annet kommer jeg sikkert til å lære mye nyttig som jeg kan ta med meg til et nytt og mer langsiktig bad.

Jeg ser fra tråden din at det er mange likhetstrekk mellom det du har gjort, og det vi planlegger å gjøre. Jeg skal lese nøye gjennom den ved en senere anledning.

Her er forøvrig noen bilder av utgangspunktet vårt. Ikke mye å spare på!

Når vi skal rive ser vi for oss å sette en traktortilhenger rett under badevinduet, og kaste alt rett ut i den.
Billig og rasjonelt bad med høy egeninnsats. - DSC_2454_resize.JPG - VonZu
Billig og rasjonelt bad med høy egeninnsats. - DSC_2455_resize.JPG - VonZu
Billig og rasjonelt bad med høy egeninnsats. - DSC_2460_resize.jpg - VonZu
   #3
 134     0
Vi gjorde en budsjett- oppussing på badet.

Hovedpunkter:

Rev ut all gammel innredning + datidens baderomsplater. Fant ut at rupanelen som var bak platene var helt fin (gammel mann som dusjet sjelden  Grin), så åpnet ikke opp noe mer.

Gulv: Her var det gammelt betonggulv på mark, så vi la varmekabler og støp rett på. Eller "vi" er vel å ta i, vi fikk en elektriker til å gjøre denne jobben. Senere ble det så vidt jeg husker primet, støpt membran på gulvet, og brukt noe slags membranbånd i overganger til sluk (+ klemring) og i overgang mellom gulv og vegg). Hadde snekker til å gjøre andre ting på huset, som gjorde dette samtidig. Fliser og fug helt til slutt.

Vegger: Her kjøpte vi baderomsplater a'la Litex, men en billigere variant. Etter å ha skrudd dem opp og behandlet alle skjøter med membranbånd og membran tok vi rett og slett og helsparklet platene, og la på våtromstapet + maling på toppen. En kjempejobb  Tongue vet ikke om jeg ville anbefale det. Ikke er det blitt helt jevnt heller. Fibo- trespo plater er visst mye mindre jobb. Fordelen vår er at vi kan legge fliser på veggen hvis vi måtte ønske det- alt grunnarbeidet er gjort.

Tak: Gjorde vi ikke noe med, bortsett fra å male det+ nye taklister. 

Innredning: Vask m/blandebatteri, skap og dusjkabinett ble kjøpt brukt på finn. Ikke mange årene gammelt og har fungert helt fint. Doen som allerede var der var relativt ny og så helt ok ut, så den ble satt tilbake på plass.

Elektriker monterte i tillegg til varmekablene lys (helt enkle lys til baderom på begge sider av speilet, mener vi kjøpte dem på Ikea), kontakt ved siden av speilet + baderomsvifte, i en ventil som fantes der fra før.
Rørlegger monterte dusj, do og vask (+ klemring og sluk? Husker ikke helt). 
Vi flyttet ikke på sluk eller andre innretninger.

Vi hentet ikke inn noe anbud på denne jobben, det var jo bare snakk om noen veldig få timers arbeid. Håndverkerne fakturerte rett og slett en timepris, og siden vi var der hele tiden var vi ikke redde for at de skulle skrive med gaffel. Nå var både elektrikeren og rørleggeren bekjente av oss, ellers kan det kanskje være vanskelig å få fagfolk til å komme for slike småjobber?

Har hatt badet i tre år nå, og alt ser ut til å ha fungert bra.

Ellers har jeg vel følgende kommentarer til dine planer:

Vinyl på gulv: har hørt at det er dyrere enn fliser? Det som drar opp prisen er betaling for arbeidet med å sveise alle skjøter.
Dusjhjørne vs. kabinett: Ville definitivt valgt kabinett. Sikrere og mindre jobb enn å lage vegg til dusjhjørne osv.
Vegghengt toalett: Er ikke det "unødvendig luksus" hvis du skal rive dette badet etter hvert allikevel?
Oljemaling på vegg hvorfor vil du ha det? Det finnes egen baderomsmaling med noe anti- mugg/sopp whatever, i alle fall er det den som blir anbefalt. Dette er ikke oljebasert maling, mener jeg å huske.
  (trådstarter)
   #4
 234     Rogaland     0
Takk for langt og fyldig svar.

Vi er også flittige på finn.no. Vi har kjøpt en 4 år gammel baderomsinnredning til 2.000,-, som vi senere fant ut har en utsalgspris på ca. 20.000,- (lurer på om det er samme innredninga som frodes har satt inn i det nye badet sitt).

Vinyl på gulv:
Ja, jeg har hørt at dette kan være dyrere enn fliser. Men så har jeg hørt motsatt også. På vårt bad håper jeg det ikke blir nødvendig med så mange skjøter. I bunn og grunn er vi ikke så overvettes glad i fliser, så derfor ser vi først og fremst på vinyl. Det er vel også mulig at det fins andre gulvløsninger vi rett og slett ikke kjenner til.

Dusjhjørne vs. kabinett:
Vi er ikke så glad i kabinett heller, men jeg er absolutt med på tanken. Vi sliter litt med å bestemme oss her. I alle tilfeller har vi tenkt å kjøpe et superbillig brukt kabinett og sette opp i kjelleren mens vi bygger om badet. Kanskje vi kan legge litt mer i det, og flytte kabinettet opp så fort badet er ferdig?

Vegghengt toalett:
Vi tenkte at dette toalettet kan vi ta med oss over i et nytt bad, når den tid kommer. Og så prøver vi å holde fokus på at badet skal være så lett som mulig å rengjøre.

Oljemaling på vegg:
Jeg har blitt rimelig skuffet over de vannbaserte malingene jeg har forsøkt til nå, og etter hvert begynt å tenke at en likegodt kan gå for oljemaling med en gang. Jeg syns det tar ufattelig lang tid før de vannbaserte malingene blir virkelig tørre. Ting klistrer seg fast i hytt og vær. Men jeg kjenner ikke til alle malingstypene som eksisterer, så det er mye mulig at det fins andre gode løsninger enn oljebasert maling.
   #5
 10 486     Akershus     0
Trist å bygge et nytt bad, for så å rive det ned igjen. Hvor lang tid snakker du om før det skal rives igjen?

Etter å ha sett bildene skjønner jeg godt at dere vil gjøre noe med dette.

Veggene : hva med å hive opp spon eller gips og så våtromstapet på utsiden? Det var våtromstapet på badet vårt, og ingen antydning til fuktgjennomtrengning.

På gulvet går det kanskje an å legge litt smøremembran og fliser? Det er relativt enkelt (selv om jeg hatet litt mens det sto på) og overraskende rimelig med fliser.


Setter du opp dusjkabinett, så er det jo egentlig fint lite du trenger av fuktsperrer på et slikt midlertidig bad.

Rør kan vel fint legges med vanlige, kjipe kobberrør? Å lodde kobberrør er noe alle får til.

Jeg tror dere bør få til en tilfredsstillende makeover uten at det koster allverden.

Signatur
  (trådstarter)
   #6
 234     Rogaland     0
Ja, jo og forsåvidt. Jeg er ikke fremmed for tanken.

Inne i dusjen har vi nok en aldri så liten fuktskade. Derfor vil jeg rive opp og se på tilstanden. Der risikerer jeg nok å måtte bytte en og annen trepinne, og da baller det fort på seg...

Videre så må det tas i betraktning at vi nok gjør litt mer enn å bare fikse opp badet. Dagens bad er i underkant av 3 meter langt. Vi tenker å slå ned skilleveggen i nord, slik at badet får størrelsen som vist på tegningen.. Da får vi plass til vaskemaskin og tørketrommel. Slik vi har det i dag er det veldig upraktisk. Vi har verken bad eller vaskeløsning som fungerer tilfredsstillende. Skal vi inn i en større byggeperiode vil det være bedre for oss å ha bad og vaskerom som fungerer bra, enn å slite rundt på halvhjertede løsninger midt i et stort og langvarig byggeprosjekt. Da vil jeg ha best mulig plass til bygging i hodet, og ikke fjase med dagens lorteløsninger for bad og vaskerom.
Billig og rasjonelt bad med høy egeninnsats. - bad2.jpg - VonZu